Cyklovýlet z Chtelnice na Dobrú Vodu

  • Tip na výlet
  • 28. novembra 2022, 22:31

Súčasné pomerne priaznivé počasie pre výlety do prírody vyhovuje i cyklistom. My sme sa inšpirovali ponukou trnavskej krajskej organizácie cestovného ruchu a prinášame vám ich tip na nenáročnú cyklopotulku v malebnom prostredí Malých Karpát a v okolí Chtelnice.

Začiatok a koniec cyklovýletu je pri vodnej nádrži Chtelnica. (Autor: FB Trnavský kraj zážitkov)

Výlet sa začína pod vodnou nádržou Chtelnica, kde môžete nechať auto. Cyklotrasa 2203 vedie okolo tejto údolnej nádrže slúžiacej najmä na zavlažovanie a chov rýb. Jej okolie je ideálne na nenáročné prechádzky a cyklistické výlety s malými deťmi. Túto lokalitu vyhľadávajú tiež bežci a milovníci nordic walkingu.

Trasa pokračuje k menšej vodnej nádrži Výtok (hovorovo Vítek), pred ktorou si môžete všimnúť lovecký zámoček z prvej polovice 19. storočia postavený v slohu poľovníckych domov s dvojitou strechou. Kedysi slúžil šľachtickému rodu Pálfiovcov.

Pri rázcestníku Výtok, chata Dolina sa vydajte smer Dobrá Voda. Túto časť cyklotrasy kopíruje Chodník Jána Hollého. Práve v Dobrej Vode prežil vplyvný farár a spisovateľ posledné roky života. Obľúbil si miesto kaplnky s prameňom v Mariáši, voľný čas trávil aj pod lipami pri cintoríne, kde je pochovaný. V obci tiež nájdete Pamätnú izbu Jána Hollého. Od nej je to už len kúsok na Dobrovodský hrad – pôvodne gotickú strážnu pevnosť z 13. storočia.

Ak sa chcete vyhnúť autám, môžete sa do Chtelnice vybrať späť po tej istej ceste alebo pokračovať po cyklotrase 8211 do Dechtíc. Tam sa napojíte Malokarpatskú cyklotrasu, ktorá vás zavedie k nedávno zrekonštruovanému Kaštieľu Chtelnica. Nachádza sa v ňom regionálne múzeum i galéria. Odtiaľ sa už cez obec vrátite po cyklotrase 2203 k vodnej nádrži Chtelnica.

Trasa: Vodná nádrž Chtelnica – Výtok, chata Dolina – Dobrá Voda – Dechtice – Kaštieľ Chtelnica – Vodná nádrž Chtelnica

Dĺžka: 27 km 

zdroj: FB Trnavský kraj zážitkov

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 19. apríla 2024
Meniny má Jela, zajtra Marcel