V Thermii michelinská gala večera s bratmi Manzoniovcami

  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
  • 27. novembra 2022, 00:02

No povedzte. Môže mať niekto takú smolu, že po dlhých rokoch zbierania gastronomických skúseností doma i vo svete, po náročných prípravách a manažovaní si konečne splní sen – otvorí si vlastnú reštauráciu, kde pripravuje jedlá, aké nik nemá a nevymyslel, a príde tvrdý lockdown? Toto sa stalo dvom talianskym kuchárom, bratom Alexovi a Vittoriovi Manzoniovcom. Smola? Kdeže. Na štyri mesiace síce svoju krásnu nadčasovú reštauráciu zavreli, ale keď otvorili, v jeden úspešný deň, o ktorom ani netušili, že práve nastal, získali michelinskú hviezdu.

Alex (vľavo) a Vittorio Manzoniovci sa odfotili so šéfkuchárom Thermie. (Autor: Viera Dusíková)

O tomto i iných zážitkoch porozprávali michelinskí kuchári novinárom v piešťanskom hoteli Thermia Palace v stredu 16. novembra pri príležitosti Svetového týždňa talianskej kuchyne. V ten istý novembrový večer si vzácni hostia spoločnosti Ensana Health Spa Hotels, talianski ambasádori, predstavitelia Taliansko-slovenskej obchodnej komory spolu s predstaviteľmi OOCR Rezort Piešťany pochutili na nevšedných lahôdkach dvoch tizianovsky vyzerajúcich sympaťákoch v kuchárskych zásterách.

„Keď som sa rozhodoval, čím budem, vybral som sa v šľapajach svojho staršieho brata Wittoria. On má 38 rokov, ja 31, a kým sme sa rozhodli pre otvorenie vlastnej reštaurácie, obaja sme pôsobili vo viacerých reštauráciách doma i vo svete,“ povedal mladší z bratov Manzoniovcov, Alex.

Keď zostavovali zoznam jedál, ktoré sa chystali ponúknuť v rodinnej reštaurácii, rozhodli sa skôr pre vegetariánstvo či vegánstvo, no ponúkajú aj jedlá z mäsa, pričom ich pokrmy sú jedinečné, nik také nevarí a nepodáva. Rôzne bylinky, lesné i záhradné plody dávajú ich kulinárskym špecialitám jedinečnú arómu a chuť. Taliani majú radi horkú, preto siahajú pri dochucovaní k borievke, verbene či tymianu a k iným gastroliečivkám.

„Máme rodinnú farmu a drvivú väčšinu produktov si dopestujeme sami. O chod farmy sa stará náš otec. Mama nám doma varí, lebo priznám sa, po dni strávenom varením v reštaurácii máloktorý profesionálny kuchár má chuť variť aj doma, my dvaja nie sme výnimkou,“ smial sa Alex Manzoni. Prezradil i to, že s bratom chodia do okolitej prírody nazbierať lesné a lúčne plody, ktoré pri varení používajú. „Pred pár dňami nám v Taliansku ešte rástli dubáky aj kuriatka. Zbierame i borievky,“ dodal mladší z dvojice kuchárov.

A ako získali michelinskú hviezdu? „Zopárkrát sa nám ktosi pokúšal dovolať, ale stále sme nemali čas. Až raz som zdvihol slúchadlo a na druhom konci sa ozvalo – Pozývame vás na michelinskú párty,“ pustil sa do rozprávania Vittorio Manzoni. Bratia pozvanie prijali. Čakalo ich obrovské prekvapenie, na párty im odovzdali ich prvú michelinskú hviezdu! Porotcovia boli u nich inkognito, takže ani netušili, komu varia a koho obsluhujú.

Novinárom prezradil i to, že michelinskí posudzovatelia jedál hodnotia, nielen ako jedlo chutí, vonia, ako vyzerá a ako je servírované, ale body Manzoniovci získali aj za prostredie – interiér reštaurácie s kapacitou dvadsať miest, no i za miesto, lokalizáciu, kde sa reštaurácia nachádza. Má meno Osteria degli Assonica a leží neďaleko Bergama. Zažijete v nej kulinárske skvosty.

Alex svoje umenie doviedol k dokonalosti v reštaurácii Osteria Francescana, ktorá bola v rokoch 2016 a 2018 vyhlásená za najlepšiu reštauráciu sveta. Jemnému umeniu prípravy jedál sa učil u michelinskými hviezdami ocenených kuchárov a v reštauráciách, ktoré v kulinárskych kruhoch rezonujú ako špička ľadovca. Spomenieme Mugaritz, La Tana Gournet či Casual restaurant.

Jeho starší brat Vittorio svoju kariéru spája s michelinskými reštauráciami Acetaia Restaurant, Lucanda, kde asistoval známemu Lucovi Brasimu. Neskôr pracoval v reštaurácii Devero a v slávnej Braseri. Tú ich manzoniovskú reštauráciu Osteria degli Assonica otvorili rodní bratia v roku 2020. Prišiel lockdown, ale o tom sme už hovorili. Poďme do Piešťan.

V krásnom secesnom piatimi hviezdičkami ovenčenom hoteli Thermia Palace bratia zostavili špeciálne menu. Bolo vskutku exkluzívne. Už pri jeho písaní nám tečú slinky. Nech sa páči. Ochutnajte hoci len po písmenkách michelinskú gala večeru: karfiol, lieskové oriešky a ančovičky, rizoto s medvedím cesnakom, marhuľami a chrenom, grilované hovädzie, špik, klinčeky a katalánske korenie, kôrová zmrzlina z borievky poliata medom z poľných kvetov s ríbezľami. A po každom alebo pri každom chode iný druh lahodného talianskeho vína. Inšpirovali sme vás? Nuž, dobrú chuť!

Viera Dusíková

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je pondelok 29. apríla. Tento deň je Európskym dňom solidarity a spolupráce medzi generáciami a Medzinárodným dňom tanca. Meniny…
  • 29.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je sobota 27. apríla. Tento deň je Svetovým dňom grafiky. Meniny má Jaroslav.
  • 27.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Pri príležitosti Dňa Zeme sa v okolitých obciach konalo veľké upratovanie. Inak to nebolo ani v Ostrove, ktorý sa už…
  • 28.04.2024, 00:01
  • Spravodajstvo / Región
Dnes je nedeľa 28. apríla. Tento deň je Svetovým dňom bezpečnosti a zdravia pri práci. Meniny má Jarmila.
  • 28.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
pondelok, 29. apríla 2024
Meniny má Lea, zajtra Anastázia