Bylinkárka radí: Karbinec pomáha štítnej žľaze

  • Bylinkárka radí
  • 27. novembra 2022, 22:42

Bylinkárka Anna Kopáčová z Vrbového sa alternatívnou liečbou zaoberá od chvíle, keď sama potrebovala pomoc. Je držiteľkou certifikátu, ktorý ju oprávňuje pestovať a spracovávať liečivé rastliny. Pozná všetky bylinky, ktoré rastú v našich lesoch, na lúkach i v záhradách. Náš seriál voľne nadväzuje na sériu článkov, ktoré sme už uverejnili v minulosti. Tentoraz vám Anna Kopáčová predstaví karbinec európsky.

(Autor: en.wikipedia.org )

Karbinec európsky (lycopus europaeus) je trváca bylinka s 80 až 110 centimetrov vysokou štvorhrannou stonkou, s protistojnými sediacimi listami elipsovitého tvaru. Kvietky má sediace, majú zvonkovité kalichy a do polovice zrastené kališné lístky s dvojpyskovitými korunkami. Horný pysk je biely, dolný červeno bodkovaný. Kvitne od júla do septembra. Plod je tvrdka.

Hormóny štítnej žľazy svojím účinkom zasahujú do radu špecifických metabolických reakcií. Medzi tyreostatiká alebo antityreoidné látky patria také prírodné lieky, ktoré majú schopnosť znižovať nadprodukciu hormónov štítnej žľazy. Sú napríklad regulátormi vývoja organizmu, katalyzujúci oxidačné reakcie, regulujú rýchlosť metabolizmu v organizme, ako je energia, spotreba kyslíka, premena cukrov a tukov, odbúravanie cholesterolu, frekvencia srdca.

Za hlavný hormón štítnej žľazy sa pokladá liothyrinín alebo tiež trijotyronín – T3. Najdlhšie známy je hormón štítnej žľazy levothyronín – tyroxín T4. Ďalšími jódovanými derivátmi sú L-3, 5, trijotyronín a L-3, dijodtyronín, ďalej obsahuje triesloviny, horčiny, flavonoidy, silice a iné.

Hypertyreóza je ochorenie spôsobené nadmernou produkciou T3 a T4 hormónov. Ochorenie sa častejšie vyskytuje u žien ako u mužov. Chorý sa sťažuje na nadmerný smäd, hnačky, nervozitu, potenie, búšenie srdca, srdcovú arytmiu, nespavosť, vo zvýšenej miere mu vypadávajú vlasy,.

Liečebný efekt sa dosiahne až pri dlhotrvajúcom užívaní, ale v zriedkavých prípadoch sa po dlhodobom užívaní vysokých dávok vyskytlo zväčšenie štítnej žľazy. Dávkovanie preto nezvyšujeme a dobu liečenia nepredlžujeme.

Čaj z karbinca európskeho

Potrebujeme: 1 ČL čerstvej alebo sušenej kvitnúcej vňate karbinca európskeho, 1/4 l vody

Postup: Vňať zalejeme vriacou vodou, 10 minút lúhujeme, precedíme a dvakrát denne užijeme. Užívame štyri týždne, 14 dní prestávka, takto môžeme viackrát zopakovať.

Tinktúra

Potrebujeme: 100 g čerstvej kvitnúcej vňate karbinca európskeho 7 dl domácej pálenky alebo vodky, 7 dl pohár

Postup: Umytú a nakrájanú vňať dáme do pohára a po vrch zalejeme pálenkou alebo vodkou. Pohár dobre uzavrieme a občas ním potrasieme, aby sa nám čo najskôr z karbinca dostali liečivé látky do alkoholu. Lúhujeme 21 dní, potom precedíme cez gázu a nalejeme do 50 ml fľašiek. Otvoríme prvú fľašku a užívame trikrát denne 20 kvapiek až do jej minutia. Urobíme päťtýždňovú prestávku, otvoríme druhú fľašku a užívame rovnakým spôsobom.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
piatok, 19. apríla 2024
Meniny má Jela, zajtra Marcel