Ako sa pripraviť na zimnú lyžiarsku sezónu

  • Piešťanský týždeň / Inzercia
  • 25. novembra 2022, 13:34

Na horách sa počas každej zimnej sezóny lyžujú rôzni lyžiari – nadšenci, ktorí sa postavia na lyže len raz za rok a aj športovci, ktorí intenzívne lyžujú takmer každý deň. No všetci rovnako potrebujú kvalitný lyžiarsky výstroj a oblečenie, ktoré ich pri športovaní dostatočne chráni pred rozmarmi počasia a perfektne im vyhovuje.

  

Lyžovanie je šport, ktorý si vyžaduje skvelú kondíciu, pretože pri lyžovaní športovec používa aj také svaly, ktoré sa v bežnom živote využívajú len veľmi málo. Ako sa pripraviť na lyžiarsku sezónu, aby lyžovanie bolo zábavou a nie utrpením? Každý lyžiar potrebuje na svahu okrem lyží a paličiek aj lyžiarky pánske alebo dámske, tiež kvalitné ochranné prvky – prilbu, okuliare a chrániče. Na zlepšenie fyzickej kondície je dobré pred lyžovačkou navštevovať posilňovňu a zamerať sa na posilňovanie sedacích svalov, rúk a nôh. Pomôžu tiež cviky na výdrž, koordináciu a rovnováhu. 

Ako vybrať lyžiarsky výstroj

Lyže je potrebné vyberať podľa výšky a hmotnosti športovca, lyžiarske palice majú siahať do dvoch tretín fyzickej výšky lyžiara. Súčasťou lyžiarskeho výstroja však nie sú len lyže, paličky a pánske alebo dámske lyžiarky, ale aj ďalšie doplnky, ktoré jazdu zo svahu robia bezpečnejšou. Lyžiarske prilby a chrániče môžu na svahu zachrániť aj život. Kvalitné prilby a chrániče maximálne zvyšujú bezpečnosť lyžiara. Najčastejšie sú využívané chrániče krku, chrbtice, ramien a ručných kĺbov. Jedná sa o dôležité ochranné prvky, ktoré by žiaden lyžiar nemal podceniť. Lyžiarske prilby a chrániče sú dôležitou súčasťou bezpečného lyžovania, významne znižujú následky pádov a úrazov. Pri výbere však dbajte nielen na správnu veľkosť, ale aj na materiál a pohodlie.    

Ako vybrať lyžiarske oblečenie

Aké vlastnosti si treba všímať pri výbere lyžiarskeho oblečenia? Pred kúpou lyžiarskych nohavíc a vetrovky je dôležité vedieť, v akom prostredí bude odev najčastejšie používaný. Podľa toho sa zamerajte na funkčné vlastnosti materiálov – na výhrevnosť, odolnosť voči vetru a vode, no tiež na hmotnosť a skladnosť oblečenia. Hydroizolačné vlastnosti odevov zabezpečí membrána, ktorá neprepustí vodu a vlhkosť k telu športovca ani počas sneženia. Dôležitým prvkom je kvalitná podšívka a vetracie otvory, ktoré sprostredkujú prúdenie vzduchu pod vrchným odevom. Lyžiarsku bundu je dobré voliť s kapucňou a lyžiarske nohavice s odnímateľnými trakmi. Aj lyžiarske rukavice musia mať dobrú tepelnú izoláciu a zároveň byť priedušné. Musia byť hlavne dostatočne teplé a nepremokavé. Veľkou výhodou je, ak sú pri zápästiach ukončené manžetami, pod ktoré sa nedostane voda, ani sneh.           

(inzercia)    

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
sobota, 20. apríla 2024
Meniny má Marcel, zajtra Ervín