Vyrazte z veľkomesta za novými dobrodružstvami!

  • Inzercia
  • 23. novembra 2022, 10:07

Ako ľudia nie sme stvorený žiť v stereotype, práve naopak, potrebujeme zmenu. Ak máte pocit, že vaše posledné dni sú stále o tom istom, je to vaša voľba. Avšak vždy s tým môžete niečo spraviť, aj napriek všetkým výhovorkám a nutkaniu zostať v komfortnej zóne. Vyrazte s nami na výlet za dobrodružstvom, pri ktorom načerpáte novú energiu a spoznáte miesta, ktoré vám vyrazia dych! Pripravený?

Rainbow above mountains. Beautiful natural landscapes. Picturesque nature. (Autor: Envato Elements)

Nájde sa tu niečo aj pre mňa?

Nový Zéland je plný nádherných scenérií a priamych letov z Bratislavy. Takmer 18 000 kilometrov vzdušnou čiarou od Slovenska na vás čaká ticho, pokoj a žiaden ruch veľkomesta. Či už patríte do skupiny ľudí, ktorý sa radi vyvalia na pláži a nechajú sa obsluhovať alebo potrebujete zdolávať hory a preskúmavať divočinu. 

Nájdete tu z každého rožku trošku. Ak vám môžete odporúčiť, čo sa oplatí v Novom Zélande vidieť, tak je to Národný park Fiordland a Milford Sound. Čo nájdete u nás? Rozhodne tie najlacnejšie letenky na Nový Zéland a do celého sveta.

Pri pohľade na Fjordy si uvedomíte, akú krásnu prírodu máme na našej planéte. Ide o úzku zátoku, ktorú tvarovali ľadovce po tisíce rokov. Je to miesto, ktoré zaplní vašu galériu nádhernými fotografiami. Fjordy však nie sú len na Novom Zélande. Nájdeme ich aj v Nórsku, čo tvorí našu ďalšiu destináciu.

Envato Elements

Máte radi poriadnu zimu?

Spomínali sme Fjordy, ktoré sa vyskytujú aj v Nórsku. Pokiaľ ste neprišli obzerať vytvarované skaly, nájdete tu toho oveľa viac. Za zmienku stoja vodopády, ľadovce, národné parky a polárna žiara, ktorú si nesmiete nechať ujsť. Aj keď v Nórsku nenájdete náš chránený Vlkolínec, miestne dedinky vás očaria svojou kultúrou. Ak sa vám podarí zoznámiť sa s miestnymi obyvateľmi, určite sa s nimi porozprávajte o ich tradíciách a čo ponúka okolie.

Čo ak vás Nórsko chytí za srdce? Potom sa do neho zamilujete naplno a začnete snívať o tom, že by ste sa v ňom zabývali. Okrem nádherných prírodných scenérií ponúka táto krajina aj veľmi dobre podmienky na život. S jednou z najlepších ekonomík sveta a najnižšou kriminalitou je Nórsko ideálne pre pokojný život, poprípade ako miesto, kde stráviť dôchodok. Zaujímavosťou je, že Nórsko má takmer rovnaký počet obyvateľov ako Slovensko. 

Čo Nórsko ponúka?

Mnoho ľudí si život v Nórsku nemôžu dovoliť. So skvelou ekonomikou majú však aj skvelo vysoké ceny. Pre nich to však nie je žiaden problém, keďže s priemernou mzdou okolo 5000 € si to môžu dovoliť. Čo je ešte viac kurióznejšie, ako ich ceny, sú ich návyky na verejnosti.

Nóri si nikdy nesadnú k niekomu vo verejnom dopravnom prostriedku, pokiaľ nie je žiadna iná možnosť. Ak sa rozhodnete letieť, lety z Bratislavy sa pohybujú na minimálnych cenách. Idete do toho? 

Čo zažiť v Nórsku?

  • Ochutnajte wafle s hnedým syrom
  • Nevynechajte ani tradičné jedlo: Taco
  • Všímajte si Bunady – národný kroj Nórska
  • Zúčastnite sa 17. mája na národnom dni Nórska
Envato Elements

Poznáte chute Ázie?

Južná Ázia má okrem typického Ázijského jedla a spôsobu života aj čo ukázať. Ak máte radi hiking a hory samotné, určite vám netreba pripomínať, prečo je táto krajina na zozname. Pre všetkých, čo turistiku neobľubujete, zrejme vás správa o tom, že sa tu nachádza najvyššia hora sveta, veľmi nepoteší. Nebojte, okrem slávneho Mount Everestu je tu stále čo objavovať aj bez toho, aby ste sa šplhali do obrovských výšok.

Pokojne sa môžete vybrať na miestny zájazd po turisticky obľúbených miestach. Dostanete sa na miesta, ktoré vám ukážu celú krásu Nepálu. Narozdiel od Nórska je Nepál veľmi lacný štát, v ktorom vaša peňaženka rapídne neschudne. Ak sa nás spýtate na miesta, ktoré musíte v Nepáli a v okolí navštíviť, naša rada je následovná:

  • Jazero Rara
  • Panch Pokhari
  • Národný park Chitwan
  • Záhrada snov
  • Pokhara
  • Jazero Phewa
  • Nagarkot
  • Základný tábor Everest

Je tu ešte jedna vec, ktorú by ste mali vedieť pred návštevou Nepálu. Táto krajina je známa vďaka tomu, že sa tu narodil v roku 623 pred Kristom narodil samotný Buddha. Podľa všetkého sa tak stalo v posvätnej oblasti Lumbini, ktorá sa nachádza na planinách Terai v južnom Nepále. Túto informáciu nájdete aj v podobe nápisu na stĺpe, ktorý v roku 249 pred Kristom postavil Mauryanský cisár Asoka.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
piatok, 19. apríla 2024
Meniny má Jela, zajtra Marcel