Vianočná atmosféra sa po rokoch covidových opatrení už v piatok vráti do centra bez obmedzení

  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany / Spravodajstvo
  • 23. novembra 2022, 09:40

Vianočná atmosféra v centre Piešťan po troch rokoch covidových obmedzení opäť zavládne v plnej paráde a adventnej atmosfére. Centrálny vianočný stromček je už na mieste. Pribúda aj pouličná výzdoba a čoskoro sa začne výstavba vianočných trhov na Námestí slobody. Ich organizátori sľubujú návrat tradičných pochúťok, ale i zopár prekvapení.

Vianočná atmosféra sa po troch rokoch covidových opatrení opäť plnohodnotne vráti na Námestie slobody. (Autor: am)

Veľký smrek z malej záhradky na Hviezdoslavovej ulici doputoval na pešiu zónu minulý týždeň v stredu. Ako nám povedal starší manželský pár, po desiatkach rokov, keď smrek rástol na ich dvore, začínal byť pre svoju mohutnosť pre okolie nebezpečný, tak sa ho rozhodli darovať mestu, aby ešte aspoň na konci života na vianočné sviatky priniesol obyvateľom mesta radosť. Tohtoročný mestský vianočný strom je 16 metrov vysoký, takmer 60 rokov starý a 2,2 tony vážiaci.

O jeho spílenie, prevoz a umiestnenie na pešej na Winterovej ulici sa postarali pracovníci Služieb mesta Piešťany. Sprievod pri preprave im robili štátni i mestskí policajti.

Služby mesta Piešťany sa starajú i o výzdobu zvyšku kúpeľného mesta. „Vianočná výzdoba sa sústredí do centra, kde zasvietia svietiace dekory, adventný kruh pri fontáne Páv, fotokruh na Winterovej ulici a drobné výzdoby v záhonoch na pešej zóne. Samozrejmosťou je hlavný vianočný stromček v centre pešej zóny. Je to smrek pichľavý (Picea pungens) a mestu ho daroval pôvodný majiteľ. Stromčeky zasvietia aj v Kocuriciach i na sídliskách Nikola Teslu a Adam Trajan,“ informovala nás riaditeľka služieb mesta Hana Dupkaničová.

„Výzdobu každoročne meníme, niečo vynecháme a niečo zasa pridáme. Verím, že výzdoba v uliciach mesta poteší, pohladí na duši, pomôže ľuďom zabudnúť na každodenné povinnosti a spomalí ich kroky,“ doplnila Dupkaničová.

Slávnostné rozsvietenie stromčeka s úvodným vystúpením žiakov Základnej umeleckej školy v Piešťanoch pred oficiálnym otvorením vianočných trhov sa uskutoční v piatok 25. novembra o 16. hodine.

Námestie slobody ako už tradične bude centrom vianočných trhov a návštevníci si tu budú môcť dopriať vianočný punč či občerstvenie formou stánkového predaja. Trhy tentoraz prinesú i drobnú zmenu v orientácii pódia pre vystúpenia, ktoré sa premiestni do pozdĺžnej časti námestia do priestoru pri Čiernej fontáne. Tradične organizátori sľubujú tiež príchod Mikuláša s jeho rozprávkovou družinou, ale i množstvo vianočných prekvapení.

O pripravovanom kultúrnom programe na Námestí slobody vás budeme informovať i prostredníctvom nášho periodika.

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
sobota, 20. apríla 2024
Meniny má Marcel, zajtra Ervín