Tridsať piruet na špičke nohy i víťazstvo lásky

Labutie jazero je nepochybne veľdielom. Je jedným z najznámejších baletných inscenácií na svete, pričom na divadelných doskách ho umelecké súbory uvádzajú v rôznych podobách už 150 rokov. Príbeh zakliatej princeznej Odetty a princa Siegfrieda divákom Domu umenia Piešťany tentoraz predviedla špička ukrajinskej a moldavskej baletnej scény.

Foto: am

Do Domu umenia dorazili umelci v piatok 18. novembra. Stovkám divákov postupne v štyroch dejstvách, oddelených po druhom dejstve prestávkou, predstavili príbeh plný lásky, zlomyseľnosti, kontrastov, dobra a zla.

Keď Piotr Iľjič Čajkovskij v 70. rokoch 19. storočia komponoval hudbu k Labutiemu jazeru, azda ani netušil, že aj o 150 rokov neskôr bude tento titul jedným z hlavných bodov repertoáru každého väčšieho baletného súboru na svete. A to najmä preto, že svetová premiéra baletu sa v roku 1877 v Moskve nestretla s veľkým pochopením. Až uvedenie v roku 1895 v Petrohrade, kde sa o choreografiu postarali legendárni Marius Petipa a Lev Ivanov, Labutie jazero zaradilo medzi špičku. To už bol Čajkovskij dva roky po smrti.

Labutie jazero je fenoménom nielen pre svoju emotívnu hudbu, čo chytí za srdce aj najväčšieho odporcu vážnej hudby, ale aj pre choreografiu, ktorá kopíruje tóny tak, akoby ich pretavovala do ľudského pohybu. A aj vďaka rozprávkovému príbehu, v ktorom dobro víťazí nad zlom. Princ Siegfried sa v ňom zamiluje do zakliatej princeznej Odetty, ktorú spolu s priateľkami začaroval do labutej podoby zlý Rothbart. Len pravá láska môže kliatbu zrušiť. Práve to sa napokon stane napriek tomu, že Siegfrieda chcú rodičia zasľúbiť niektorej z urodzených plesajúcich dievčat, napriek zlomyseľnosti Rothbarta, ktorý oklame všetkých, keď namiesto Odetty privedie Odíliu, i napriek tomu, že Siegfried musí o svoju milovanú zviesť náročný boj. Tak, ako sa to deje azda len v rozprávkach, sa napokon všetko na dobré obráti a láska zvíťazí.

Piatkové predstavenie priniesol do Piešťan Royal Classical Ballet. Ľahké skoky, vysoko vyšvihnuté nohy i ženské ruky pripomínajúce labutie krídla predviedol súbor divadla, ktorý tvoria absolventi najlepších choreografických škôl v Moldavsku a na Ukrajine. V sólových úlohách sa predstavili poprední umelci Sergej Skvorcov z Moldavska, Kateryna Floria a Alexander Pokotilov z Ukrajiny. Ich výkony publikum ocenilo silným potleskom.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je utorok 23. apríla. Tento deň je Svetovým dňom kníh a autorských práv. Meniny má Vojtech.
  • 23.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 22. apríla. Tento deň je Dňom zeme a Svetovým dňom modlitieb za kňažské a rehoľné povolania. Meniny…
  • 22.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
streda, 24. apríla 2024
Meniny má Juraj, zajtra Marek