Bitcoin kurz a dynamika trhu: kedy nakupovať BTC

  • Inzercia
  • 23. novembra 2022, 10:05

Známe čínske príslovie hovorí, že najlepší čas na zasadenie stromu bol pred 20 rokmi. Druhý najlepší čas je práve teraz.

Finanční poradcovia majú na investovanie v podstate ten istý názor. Keby si začal investovať pred dvadsiatimi rokmi, dnes by si na tom bol veľmi dobre.

Dnes ale stroj na cestovanie v čase asi neobjavíme, čiže vrátiť sa späť na začiatok tisíročia s aktuálnymi investičnými prostriedkami vôbec nepripadá do úvahy. No a tým pádom ti zostáva ten druhý najlepší scenár a jediná reálna možnosť: začať ešte dnes.

Načasovanie trhu vs. čas na trhu

Ak si ako väčšina kryptoinvestorov, tak už len predstava o investovaní ťa reflexívne ťahá k cenovým grafom. Je pochopiteľné, že chceš zistiť, či trh momentálne rastie alebo klesá.

Každý vie, že ziskové investovanie spočíva v nakupovaní za nízke ceny a následným predajom za vyššiu cenu. Tomuto procesu sa hovorí načasovanie trhu. Človek sa snaží nakupovať presne v čase, keď cena aktíva dosiahne najnižší bod, a zároveň si načasovať predaj tak, aby zodpovedal najvyššej možnej cenovej hranici.

Aj keď nákupy pri nízkych cenách dávajú logický zmysel, do cesty sa veľakrát postavia emócie. Po dosiahnutí cenového vrcholu v novembri 2021, Bitcoin a Ethereum priviedli veľkú časť trhu s kryptomenami k veľkému poklesu. Hlavné kryptomeny stratili až 70 % svojej hodnoty za menej ako rok.

Vzorec typu „nakupuj za nízke ceny a predávaj vyššie“ naznačuje, že dnešný trh by bol skvelým miestom začať investovať do kryptomien. Môžeš si kúpiť toľko bitcoinov, koľko len chceš s veľkou zľavou. Majitelia kryptomien po celom svete ale strácajú nervy a utekajú z trhu, a svoje podiely predávajú so stratou.

Kúpiť za nízke ceny a predať za vyššie je na trhu s bitcoinmi obzvlášť ťažké, kvôli notoricky známej volatilite tejto kryptomeny. Cena BTC dramaticky stúpa a klesá bez zjavnej príčiny. Minulotýždňový nákup za 200 € môže mať dnes hodnotu 750 € – ale aj 75 €.

Preto väčšina denných obchodníkov prichádza o peniaze. Načasovanie trhu je ťažké. Warren Buffett je notoricky skeptický voči kryptomenám, ale medzi investormi a správcami peňazí je legendou. On a jeho partneri z Berkshire Hathaway zarobili miliardy pre seba a svojich klientov – a to bez načasovania trhu. „Nemáme najmenšiu predstavu, čo urobí akciový trh, keď sa v pondelok otvorí,“ hovorí Buffett. „A nikdy sme to ani nevedeli.“

To je jeden z dôvodov, prečo finanční poradcovia vrátane Buffetta odporúčajú, novým aj skúseným investorom, postupovať podľa stratégie, ktorá sa nazýva spriemerovanie nákladov.

Pri priemerovaní nákladov investuješ každý týždeň, alebo každý mesiac, rovnakú sumu do rovnakého aktíva. Postupom času získaš pri nízkych cenách viac aktív. To znižuje náklady, čo znamená vyššie zisky, keď sa trh zotaví a svoje aktíva predáš.

V konečnom dôsledku získavaš na tom, koľko na trhu vydržíš, a nie z toho, ako dobre ho vieš načasovať.

Dlhodobý pohľad

Ak sleduješ hodnotu bitcoinu za posledné týždne, alebo mesiace, história cenového grafu je plná výkyvov. Ak si ale zhodnotíš BTC kurz v priebehu niekoľkých rokov, zradné výkyvy sú zatienené dlhodobým stúpajúcim trendom.

Z dlhodobého hľadiska Bitcoin jednoznačne prekonáva väčšinu ostatných investícií. Tu sú zložené ročné miery rastu niektorých najrozšírenejších a odporúčaných aktív:

Aktívum | 10-ročná zložená ročná miera rastu (CAGR)

Bitcoin: 132.2%

S&P 500: 16.6%

DJIA: 11.41%

Zlato: 1.2%

Z tohto grafu je zrejmé, že Bitcoin cena prevýšila slušné výnosy investorov, ktorí investovali do tradičných aktív.

Výmenný kurz Bitcoinu v krátkodobom horizonte prudko kolíše. Pri krátkodobom investovaní preto môžeš veľmi rýchlo stratiť, ale rovnako rýchlo aj získať, veľa peňazí. Tieto krátkodobé zmeny hodnoty Bitcoinu sa ale odohrávajú v kontexte dlhodobých trendov. Ak by si pred desiatimi rokmi investoval 1 000 € do bitcoinu, dnes by z teba bol boháč.

To je typ investície, ktorá sa páči aj Buffettovi. Ten svojim klientom predovšetkým radí toto: „Keď si kúpiš akciu, plánuj ju držať navždy.“

Buffett sa zjavne nezaviazal až do smrti ku každému aktívu, ktoré si kedy kúpil, ale svoje investície berie z dlhodobého hľadiska vážne. „Ak neuvažuješ vlastniť akciu desať rokov, neuvažuj o nej ani desať minút,“ hovorí. „Naše obľúbené obdobie držania aktív je navždy.“

Najúspešnejší investori sú tí, ktorí držia svoje bitcoiny a iné kryptomeny dostatočne dlho na to, aby si splnili dlhodobé ciele. Táto stratégia má osobitné miesto vo svete Bitcoinu, kde je známa ako „hodl“, čím si pripomína typografickú chybu v diskusnej skupine.

Poučenie z minulosti

Jeden dobrý spôsob, ako využiť výhody dlhodobých vzostupných trendov je využiť Kriptomat funkciu opakovaného nákupu. S touto funkciou si môžeš nastaviť plán pravidelných nákupov na týždennej, dvojtýždennej, alebo mesačnej báze. Za cenu kávy v Starbuckse si pomaly ale isto vybudujuš svoje krypto protfólio, s ktorým si môžeš splniť svoje dlhodobé ciele, ako je odísť do dôchodku, kúpiť si nehnuteľnosť, alebo si dovoliť drahé vysokoškolské štúdium.

Opakovaný nákup prináša päť hlavných výhod, ktoré sú v „off-chainovej“ komunite investorov dobre známe:

  1. Pomôže ti s ťažkou úlohou predpovedania cenových zmien a načasovania transakcií tak, aby prebehli počas maximálnych a minimálnych trhových hodnôt.
  2. Spriemerovaním výkyvov v cenových grafov táto stratégia minimalizuje vplyv trhovej volatility.
  3. Pomáha dosiahnuť finančné ciele okamžite a nemusíš tak čakať, kým si našetríš viac investičných prostriedkov.
  4. Odstraňuje škodlivé efekty predtúch a emócií pri vykonávaní investičných rozhodnutí.
  5. Akumuluje viac kryptomien pri nízkych cenách, čo znižuje základné náklady a maximalizuje návratnosť pri predaji.

Na platforme Kriptomat máš ešte aj šiestu výhodu: túto stratégiu si môžeš nastaviť cez debetnú alebo kreditnú kartu už od 15€ mesačne. Pravidelné nákupy sa ti vybavia automaticky, zatiaľ čo ty sa môžeš venovať dôležitejším veciam.

Investovanie je vždy rizikové a vo svete kryptomien je to obzvlášť zložité. Kvôli volatilite cien Bitcoinu je totiž načasovanie trhu takmer nemožné. Pri spriemerovaní nákladov ani pri žiadnej inej reálnej investičnej stratégii síce neexistujú žiadne záruky, ale státisíce majiteľov Bitcoinu uspelo, keď sa pozeralo na kryptomeny ako na dlhodobú investíciu.

O platforme Kriptomat

Kriptomat bol založený v roku 2018 a spustením najjednoduchšej platformy v Európe spôsobil revolúciu vo svete kryptomien. S platformou Kriptomat sú digitálne financie veľmi jednoduché. Ktokoľvek a kdekoľvek má prístup k slobode, spravodlivosti a naplneniu, ktoré krypto predstavuje. Státisíce zákazníkov v Európe a 120 krajinách sveta dôverujú platforme Kriptomat pri nákupe, predaji, výmene, zarábaní, zdieľaní a investovaní do kryptomien.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava