7 trikov, ako si zjednodušiť kúrenie drevom

  • Inzercia
  • 23. novembra 2022, 12:53

Kúrenie drevom je jeden z najúspornejších spôsobov, ako mať doma pekne teplo. Na druhej strane to vyžaduje ručnú prípravu dreva a hlavne pravidelné prikladanie do ohňa. Zisťovali sme, ako si prácu pri vykurovaní drevom čo najviac uľahčiť.

Drevom môžete kúriť v kachliach aj krbe, na vykurovanie domu je najlepšie inštalovať kotol pripojený na centrálnu vykurovaciu sústavu. Kotol na drevo tak ohrieva vodu, ktorá sa rozvádza do radiátorov alebo moderného podlahového kúrenia po celom dome. Teplú vodu môžete používať aj na bežnú spotrebu v domácnosti.

Do kotla na drevo treba ručne prikladať palivo, aby nevyhasol. Ani palivovému drevu sa nevyhlo súčasné zdražovanie. Stále však ide o veľmi ekonomické riešenie, ako vykurovať dom alebo chalupu. Poradíme vám, ako vybrať taký kotol, ktorý má malú spotrebu paliva a nepotrebuje časté prikladanie. Vďaka tomu je obsluha kotla veľmi jednoduchá.

1. Vysoká účinnosť kotla

Na každom kotli nájdete stanovenú takzvanú účinnosť, ktorá v percentách vyjadruje, koľko energie paliva dokáže kotol využiť na vykurovanie vášho domu. Čím vyššie číslo, tým menšie straty. Preto vyberajte taký kotol, ktorý dosahuje väčšiu účinnosť ako 90 %. Vďaka tomu ušetríte za palivo, spotrebujete ho menej a nebudete musieť tak často prikladať. Pritom budete mať doma stále príjemnú teplotu –⁠ presne takú, akú si zvolíte.

2. Veľké kusy dreva

Príprava dreva na rozkúrenie môže byť manuálne náročná. Narezať a nasekať drevo na menšie polienka zaberie čas. Ideálne teda zvoľte kotol tak, aby si poradil aj s väčšími kusmi, minimálne v dĺžke 30 centimetrov. Ušetríte si tak prácu s prípravou a nemusíte tak často do kotla prikladať.

3. Priestranná prikladacia šachta

Tiež si dajte záležať na veľkosti prikladacej šachty kotla. Ak máte kotol na drevo so zásobníkom, ktorý má veľkú násypnú šachtu, intenzita prikladania bude oveľa menšia. Keď šachtu na maximum naplníte drevom, máte na niekoľko hodín hotovo a nemusíte vôbec ku kotlu chodiť.

4. Signalizácia dohorenia paliva

Nechajte kotol, nech premýšľa za vás. Nemusíte sa starať o to, kedy priložiť, pretože kotol vám to sám pripomenie. „Náš kotol na drevo má inteligentnú riadiacu jednotku, ktorá na svojom displeji zobrazí, že je vhodný čas na priloženie,“ vysvetľuje Roman Boczek zo spoločnosti OPOP. „Ak zákazník používa aj našu aplikáciu, príde mu upozornenie jednoducho do mobilu,“ dodáva.

5. Akumulačná nádoba na uchovanie tepla

Kotly na drevo s akumulačnou nádobou majú obrovskú výhodu, dokážu totiž uchovať prebytočné teplo na neskôr. Vďaka tomu sa môže dom vyhrievať aj vtedy, keď sa práve nekúri. Podľa typu kotla sa môže pokojne vykurovať aj celý deň bez nutnosti rozkúrenia. Zabudnite na nepríjemné návraty do studeného domu.

6. Stáložiarna vrstva pre dlhšie kúrenie

Udržať teplo v dome aj bez pravidelného prikladania paliva dokáže aj stáložiarna vrstva, ktorú si môžete vytvoriť v kotli. Pomalé horenie s udržiavaním žeravej vrstvy zaistí teplo po dlhý čas –⁠ napríklad cez noc. Nemusíte ráno vstať a hneď sa ponáhľať do kotolne.

7. Prikladanie bez dymu

Aj keď interval medzi nutným priložením môžete rôznymi spôsobmi predĺžiť, nakoniec ku kotlu aj tak prísť musíte. Aby ste sa počas prikladania paliva nenadýchali dymu, skontrolujte, že váš kotol má odsávaciu klapku. „Tá odsaje dym z násypky do komína. Po krátkej chvíli môžete bez problémov otvoriť dvere kotla a pokojne priložiť nové drevo bez úniku dymu do miestnosti,“ upresňuje Roman Boczek, ako funguje kotol na drevo z dielne OPOP.

Zdroj fotografií: Shutterstock, OPOP

(inzercia)

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 28. marca. Tento deň je Dňom učiteľov. Meniny má Soňa.
  • 29.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 29. marca 2024
Meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava