Tradície a zvyky na Luciu a ako si ich prispôsobiť v 21. storočí

  • Piešťanský týždeň / Inzercia
  • 22. novembra 2022, 15:30

Hovorí sa, že „od Lucie do Vianoc, každá noc má svoju moc”. Dňom pred Vianocami, alebo zimným slnovratom sa v ľudových zvykoch a tradíciách prikladala veľká dôležitosť. Výnimkou nie sú ani zvyky na Luciu. Tento deň pripadá na 13. decembra – obdobie, kedy sú dni stále kratšie a kratšie až kým nevyústia do zimného slnovratu. Tomuto dňu sa zvykne hovorievať aj ,,stridží deň” práve pre údajný zvýšený výskyt bosoriek a temných síl, keďže moc noci a temnoty sa v týchto dňom blížila k svojmu vrcholu. Preto sa k tomuto dňu viažu rôzne magicko-ochranné úkony a zvyky na Luciu. Pred zavedením gregoriánskeho kalendára bol tento deň dokonca považovaný za najkratší deň roka.

Svätá Lucia – kresťanská mučeníčka sa narodila v 3. storočí nášho letopočtu v Syrakúzach na Sicílii v rodine bohatých kresťanov a svoj život sa rozhodla zasvätiť Bohu. Keď ju neskôr chceli vydať za neveriaceho mládenca, ktorý sa zaľúbil do jej krásnych očí – nesúhlasila a na protest si oči vylúpla. Dnes už nie je jasné, prečo sa práve táto veriaca žena stala v ľudových zvykoch a tradíciách najväčšou zo všetkých bosoriek.

Každopádne zvyky na Luciu sú nesmierne zaujímavé a nadviazať spojenie s našimi predkami a s minulosťou sa dá prostredníctvom ich dodržiavania aj v 21. storočí. Pozrite sa s nami, ako si tieto zvyky prispôsobiť.

zdroj: www.unsplash.com

Zvyky na Luciu v minulosti

V predvečer Lucie bolo zvykom konzumovať cesnak, potierať ním seba, ale aj dobytok, robiť si cesnakové kríže na čelo, alebo dokonca nechať cesnak za oknom aj s pohárom vody. Cesnak, okrem toho, že je prírodným antivirotikom a antibiotikom má údajne odhánať zlých duchov.

Zlých duchov tiež z domov vyháňali tzv. Lucky – mladé ženy oblečené v bielej plachte s pomúčenou tvárou, ktoré z domovov vyháňali zlo pomocou pierok. Medzi zvyky na Luciu tiež patril zákaz práce. Nemohlo sa priasť, tkať a pracovať, ani doma, ani na poli a bolo zakázané požičiavať veci z domácnosti.

V predvečer Lucie, po západe slnka a celý ďalší deň nemohla do domu vkročiť žiadna cudzia žena a prísť si požičať mlieko, pretože v takom čase mohla prísť pýtať mlieko jedine striga a krave počarovať.

Naši predkovia skúšali viacero spôsobov, ako takúto strigu odhaliť a jeden z nich bol takzvaný Luciin stolček. Musel byť celý z dreva a od Lucie do Vianoc sa na ňom každý deň malo niečo urobiť. Ten, kto ho zhotovil si naň mal na Štedrý večer sadnúť v kostole a vtedy uvidieť všetky prítomné strigy.

V tento deň tiež mohli slobodné ženy prísť na to, kto bude ich budúci manžel. Na 12 papierikov napísali mená potenciálnych nápadníkov a do Štedrého dňa každý večer jeden papierik spálili. Ten, ktorý ostal ako posledný sa mal stať šťastným vyvoleným.

Zvyky na Luciu dnes – ako si ich prispôsobiť?

V dnešnej dobe nám príde zrejme nereálne 13. decembra nepracovať, alebo behať z domu do domu v prestieradle a vyháňať zlých duchov. Niektoré zvyky na Luciu sa však dajú jednoducho a vtipne prispôsobiť požiadavkám moderného človeka. Čo tak tieto tradície spojiť s predvianočnými nákupmi, ktorým sa zrejme aj tak nevyhnete?

Aby to bolo jednoduchšie, vyskúšajte portály, na ktorých nájdete všetky akčné letáky na jednom mieste. Týmto portálom je napríklad Kaufino. Napríklad taký Tesco online leták nájdete hneď na úvodnej strane a ak náhodou potrebujete nakúpiť veľké množstvo cesnaku pre vyhnanie zlých duchov, za pár sekúnd sa dozviete, ktorý z obchodných reťazcov práve ponúka najlacnejší cesnak. Vyháňanie zlých duchov cesnakom, alebo kuracím perím môžete skombinovať a na večeru si pripraviť napríklad kuracie prsia na cesnaku. Či niektorý z reťazcov práve ponúka kuracie prsia v akcii sa na webe Kaufino dozviete do pár sekúnd. Obľúbené letáky, ako je napríklad leták Tesco si môžete prelistovať online a svoj nákup si starostlivo naplánovať.

Mať doma Luciin stolček už dávno neznamená, že si ho musíte aj sami dva týždne postupne vyrábať z dreva. Kúpte si ho online s využitím služby cashback. Cashback doslova znamená „peniaze naspäť”. S cashback portálmi, ako je napríklad cashback Tipli dostanete percentá zo svojej útraty naspäť. Medzi najobľúbenejšie predajne nábytku, ktoré nájdete aj na Tipli, patrí Sconto nábytok a vo svojej ponuke majú omnoho viac, než len stolčeky. Cashback Tipli zastrešuje okrem Sconto nábytku množstvo iných obľúbených značiek a obchodov. K dispozícii sú tiež zľavové kódy.

Možno takto neuvidíte všetky strigy, alebo si nepričarujete manžela. Zvyky nás spájajú s našou minulosťou, to ale neznamená, že si ich nemôžeme prispôsobiť pre 21. storočie a dodržiavať ich po svojom”.

Inzercia

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 26. marca. Tento deň je Svetovým dňom epilepsie. Meniny má Emanuel.
  • 26.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 25. marca. Tento deň je Dňom zápasu za ľudské práva a Medzinárodným dňom spomienky na obete otroctva…
  • 25.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 28. marca 2024
Meniny má Soňa, zajtra Miroslav