Bylinkárka radí: Kocúrnik podporuje aj močenie

Bylinkárka Anna Kopáčová z Vrbového sa alternatívnou liečbou zaoberá od chvíle, keď sama potrebovala pomoc. Je držiteľkou certifikátu, ktorý ju oprávňuje pestovať a spracovávať liečivé rastliny. Pozná všetky bylinky, ktoré rastú v našich lesoch, na lúkach i v záhradách. Náš seriál voľne nadväzuje na sériu článkov, ktoré sme už uverejnili v minulosti. Tentoraz vám Anna Kopáčová predstaví kocúrnik obyčajný.

(Autor: D. Gordon/E. Robertson )

Rodové meno rastliny Nepeta je odvodené od talianskeho mesta Nepete, v ktorého okolí sa kocúrnik obyčajný (Nepeta cataria) kedysi hojne pestoval. Rastlina je pôvodom z Európy a niektorých častí Ázie. U nás sa najviac vyskytuje na južnom Slovensku, na východnom úpätí Bielych Karpát a na Východoslovenskej úžine. Rastlina upútala aj našich dávnych predkov výraznou arómou, o ktorej verili, že zaháňa hady a iné nebezpečné či nepríjemné tvory. Pestuje sa aj v záhradkách a parkoch, odkiaľ sa často šíri do okolia. Vyhovuje jej najviac slnko alebo polotieň, rozsadená má byť na 30 cm, na zimu ju treba hlboko zrezať. Vôňa priťahuje mačky.

Ide o 30-90 centimetrov vysokú trvalku rastúcu v trsoch. Stonka je priama štvorhranná vetvená s hustou krátkou plsťou. Listy sú srdiečkovitého tvaru, vrúbkované, pílkovité. Malé kvety rozkvitajú od júla do septembra, pôvodná rastlina ich má modré alebo fialové.

Kocúrnik obyčajný podporuje močenie a menštruáciu, vypudzuje mŕtvy plod, je vynikajúci na vnútorné zranenie a dýchavičnosť. Funguje ako anestetikum, má protireumatické účinky. Je liekom proti nadúvaniu, pôsobí proti bolestiam svalov, proti hemoroidom a bolestiam zubov. Nálev pomáha pri horúčkach a nachladnutí, proti bolesti hlavy, pri skazenom žalúdku a ako mierne sedatívum. Nálevy z kocúrnika pomáhajú uvoľniť upchatý nos, rastlina sa používa ako súčasť nálevu pre zmiernenie detskej koliky. Z vnútra sa dá použiť k zmierneniu dráždivosti kože. Štúdie ukazujú, že kocúrnik má hojivé účinky na rezné rany – rozdrvené čerstvé lístky sa navlhčia a priložia na ranu. Zbiera sa kvitnúca vňať, čím skôr po rozkvitnutí ju natrháme a rýchlo usušíme, tým lepšiu drogu získame.

Táto „čarovná“ rastlina je účinným prírodným sedatívom a liečivom. Čaj pomáha proti stresu, pri bolestiach hlavy, pri zažívacích problémoch, zmierňuje horúčku, zlepšuje spánok. Vo forme masti a obkladu zasa urýchľuje hojenie rán, bylinné kúpele sú účinným spôsobom relaxácie po náročnom dni. Na ľudí má kocúrnik odlišné účinky. Nedochádza k žiadnej eufórii ani k extáze, skôr k pomalému nástupu relaxačných účinkov. Kedysi sa sušené lístky používali do takzvaných bylinných cigariet. V tradičnej medicíne sa pomocou kocúrnika liečila chrípka, prechladnutie alebo sa používal na zrážanie horúčok. Ďalej bylinka obsahuje množstvo aromatických olejov, karvakrol, thymol, vitamín C, triesloviny a ďalšie zložky.

Účinky kocúrnika obyčajného na náš organizmus sú veľmi široké. Tradičná medicína ho využívala na boj proti chrípke a vysokým teplotám či na celkové uvoľnenie organizmu pri strese a napätí. Všeobecne ide o relaxant, ktorý dokáže navodiť príjemnú náladu a pomôcť ľuďom s nespavosťou. Upokojí organizmus a poskytne duševnú rovnováhu. Ako by teda mohol účinkovať proti chrípke a prechladnutiu? Jednoducho. Podporuje totiž potenie, ktoré je pri nemociach dôležité. Telo sa tak dokáže zbaviť všetkého, čo doň nepatrí. Moderná medicína sa tiež kocúrnika ujala, skúmajú sa jeho inhibitujúce účinky na rakovinové bunky prsníkov a prostaty.

Čaj z kocúrnika obyčajného

Potrebujeme: 1 ČL kocúrnika obyčajného, 1/4 l vody

Postup: Kocúrnik zalejeme vriacou vodou, 10 minút lúhujeme a precedíme. Čaj užívame dvakrát za deň. 

Anna Kopáčová

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 28. marca. Tento deň je Dňom učiteľov. Meniny má Soňa.
  • 29.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 26. marca. Tento deň je Svetovým dňom epilepsie. Meniny má Emanuel.
  • 26.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 29. marca 2024
Meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava