Nábor na autobusárky a autobusárov si vyskúšala aj naša redaktorka

V areáli trnavskej pobočky Arriva bolo uplynulú sobotu rušno. Do priestorov autobusovej spoločnosti prichádzali záujemkyne a záujemcovia o prácu vodiča, aby si vyskúšali šoférovanie autobusu pod dohľadom skúseného inštruktora autoškoly. A keď hovoríme o záujemkyniach, myslíme to vážne. V Arrive už dnes pracuje 13 vodičiek, pričom spoločnosť je práve prijatiu ďalších žien otvorená. Autobus sme si preto tiež vyskúšali viesť.

Šoférovanie autobusu na vlastnej koži, na úsmev bol dôvod i po jazde. (Autor: am)

Arriva sídli neďaleko zjazdu z „eR jednotky“. V sobotu pred jej areálom postupne parkovali autá záujemcov, ktorí si prišli vyskúšať, aké je to naštartovať niekoľkotonový stroj a ako sa s ním manévruje. Za volant autobusu sa v sprievode kvalifikovaného inštruktora mohol posadiť každý, kto dovŕšil vek 21 rokov a mal vodičské oprávnenie skupiny B. Najprv záujemcovia vyplnili dotazník s uvedením svojich kontaktných údajov, potom sa presunuli do kabíny menšieho a neskôr väčšieho autobusu.

V kabíne sa dialo presne to, čo si pamätá každý adept na „vodičák“ na auto. V prvom rade sa treba „zoznámiť s prostredím“, čiže zistiť, že ide o automatickú prevodovku. Bolo potrebné tiež upraviť si sedadlo do pohodlnej vzdialenosti a potom už kolos naštartovať.

Ak ste ešte nešoférovali väčšie auto ako osobné, predstaviť si to môžete asi takto – menší autobus sa ovláda veľmi podobne ako osobné vozidlo, akurát sa pomalšie rozbieha a treba viac točiť volantom. Samozrejme, pri cúvaní, ktoré sme si tiež vyskúšali v podobe parkovania do kužeľmi vyznačenej „garáže“, je potrebné pozornejšie vnímať veľkosť vozidla.

Ako prvú si záujemcovia vyskúšali jazdu na menšom autobuse.

Veľký autobus má už náročnejšie ovládanie. Do zákrut si treba výrazne nadchádzať, brzdový pedál je veľmi citlivý, a preto neviňte šoférov, keď nabudúce prudko zabrzdia. Napriek vyššej náročnosti na ovládanie nie je šoférovanie autobusu ničím, čo by sa nedalo zvládnuť. Keď sme to bez komplikácie zvládli my, dokážete to určite taktiež. Ak by ste sa chceli priučiť riadeniu autobusu, potrebujete na získanie vodičského oprávnenia približne 50 hodín praktických lekcií.

Sobotňajšia skúška šoférovania nebola zorganizovaná len tak, aby si cestujúci skúsili, aké to je. Išlo najmä o akýsi nábor. Ženám a mužom, ktorým sa práca vodiča autobusu zapáči, totiž pomôže Arriva v prípade záujmu o zamestnanie aj s financovaním rozšírenia vodičského oprávnenia na autobusy a získaním kvalifikačnej karty vodiča.

Náborová akcia prebiehala pod dohľadom inštruktora.

„V spoločnostiach Arriva na Slovensku dnes pracuje 13 vodičiek a robíme všetko, aby sa ich rady rozšírili, pretože majú tie najlepšie hodnotenia od cestujúcich aj kolegov. Našim vodičkám a vodičom ponúkame okrem zaujímavej a nadpriemerne ohodnotenej práce aj zľavy na cestovnom pre seba a rodinných príslušníkov, príspevok na doplnkové dôchodkové sporenie (tretí pilier), ale i odmeny pri životných a pracovných jubileách. Vodičom, ktorí za prácou dochádzajú, poskytuje Arriva ubytovanie v rámci ich pracovného výkonu,“ uviedol Štefan Norulák, riaditeľ pre ľudské zdroje spoločností Arriva na Slovensku.

Spoločnosť Arriva pôsobí na Slovensku od roku 2008, zamestnáva viac ako 2700 zamestnancov a prevádzkuje vyše 1500 autobusov. Tvorí ju šesť dopravných spoločností, servisná spoločnosť a centrála.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je utorok 23. apríla. Tento deň je Svetovým dňom kníh a autorských práv. Meniny má Vojtech.
  • 23.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 22. apríla. Tento deň je Dňom zeme a Svetovým dňom modlitieb za kňažské a rehoľné povolania. Meniny…
  • 22.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
utorok, 23. apríla 2024
Meniny má Vojtech, zajtra Juraj