Na Dopravnej ulici sa zahryzli do chodníkov

Vo štvrtok 10. novembra uplynul mesiac od chvíle, keď primátor Piešťan Peter Jančovič odovzdal stavenisko – Dopravnú ulicu realizátorovi kompletnej rekonštrukcie. Stavbári využívajú zatiaľ priaznivé jesenné počasie. Odstránili starú dlažbu z chodníkov, kladú nové obrubníky, napájajú sa na jestvujúce inžinierske siete, budujú nové prípojky na osvetlenie.

(Autor: vd)

Meandrovitý tvar má budúci chodník pri križovatke ulíc Vrbovská – Dopravná. Pri dopravnom podniku Arriva je už vybudovaný priestor pre novú autobusovú zastávku. Pod betónovým plotom, ktorý oddeľuje cestu od železnice, je naskladnený stavebný materiál, ktorý robotníci používajú. V permanencii sú mechanizmy aj ľudia. Kuriozitou je, že medzi mužmi z hlohovskej firmy TKO EKOPRESS II., ktorá práce realizuje, je aj jedna žena. A hoci sme ju požiadali o rozhovor, pre množstvo práce nemala na nás čas. Vysvetlila, že všetky stavebné úkony sa naučila sama, robí zarovno s mužmi odbornú, ťažkú robotu.

Zatiaľ sa zdá, že všetko prebieha hladko, aj vodiči sú až na malé výnimky ohľaduplní. Počkajú, kým stavbári prenesú palety navŕšené dielmi z obrubníkmi od plota na dosah kolegom, ktorí ich osadia a upevnia betónom.

Kompletná rekonštrukcia na dĺžke 948 metrov za viac ako sedemstotisíc eur zahŕňa práce, pri ktorých sa rekonštruujú chodníky, obrubníky i cesta, vybuduje cyklochodník, nové osvetlenie, vysadia tu zeleň, urobia zastávku autobusu a tiež realizáciu prekládky inžinierskych sietí.

Mestský projekt ráta s tromi etapami celkovej rekonštrukcie Dopravnej ulice. Prvá sa začala v októbri. Ide o úsek od stanice po železničný podchod do Kanady. Pripravená je aj druhá etapa, od podchodu po zadnú bránu cintorína. Existuje i štúdia, ktorá uvažuje o tretej etape – napojení Dopravnej na sídlisko Adam Trajan.

Počas prác by mala ostať ulica priechodná, zastavenie premávky v oboch smeroch je uvažované len v čase pokládky nového povrchu cesty, k tomu by malo prísť na jar.

Až do zimy zrealizujú prekládku inžinierskych sietí, rekonštrukciu chodníkov a verejného osvetlenia. Táto etapa zahŕňa komunikáciu od železničnej stanice až za križovatku s Vrbovskou cestou. Šírkový profil zahŕňa obojsmernú cyklocestu, obojsmernú vozovku, pozdĺžne parkovanie v alternatíve zelený pás a chodník. V rámci rekonštrukcie sa nanovo vybuduje dvadsať uličných vpustí s napojením na jestvujúce kanalizačné potrubie, nové verejné osvetlenie, osadia sa trvalé značenia a vysadí zeleň. Zrekonštruovaný úsek komunikácie sa doplní o 28 nových LED svietidiel, z toho 22 osadia na Dopravnej a šesť na Vrbovskej (táto časť nepodlieha rekonštrukcii vozovky). Nové usporiadanie ulice počíta aj so zakomponovaním zelene tvorenej ostrovčekmi, ktoré sa využijú na výsadbu drevín a živých plotov.

Termín dokončenia realizácie diela je do 180 kalendárnych dní odo dňa prevzatia staveniska zhotoviteľom, suma za opravu je 734-tisíc eur.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je nedeľa 19. mája. Tento deň je Svetovým dňom hepatitídy. Meniny má Gertrúda.
  • 19.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
nedeľa, 19. mája 2024
Meniny má Gertrúda, zajtra Bernard