Piešťany mohli mať Národné hokejové centrum a namiesto toho majú zatvorený „zimák“

Povolebná eufória novozvoleného mestského zastupiteľstva a znovuzvoleného piešťanského primátora Petra Jančoviča pomaly upadá a prichádza realita. Aspoň v prípade zimného štadióna to bude realita poriadne zložitá. Mesto v lete ukončilo výpoveďou nájomný vzťah s jej nájomcom a štadión je momentálne bez prevádzkovateľa, ale i v žalostnom technickom stave. Strecha sa síce opravuje, keďže mesto na ňu našlo financie, ale srdce štadióna – chladiace zariadenie ľadovej plochy – je nefunkčné. A ak nový poslanecký zbor nenájde v rozpočte mesta takmer milión eur, nefunkčné zostane i naďalej.

Zimný štadión je zatvorený, na jeho sprevádzkovanie je treba takmer milión eur. (Autor: red)

Pripomeňme si udalosti, ktoré predchádzali dnešnému stavu. O zlom stave chladiaceho zariadenia z dôvodu prekročenia jeho technickej životnosti vedia volení zástupcovia mesta už od roku 2012. V tom čase sa črtalo riešenie v podobe výstavby novej tréningovej haly v dotyku so súčasným „zimákom“. Súčasťou výstavby mala byť kompletná výmena chladiacej technológie, ktorá by pokryla potreby tvorby ľadu na oboch klziskách. Zároveň by nová technológia bola menej energeticky náročná a z hľadiska menšieho objemu použitia čpavku i výrazne bezpečnejšia.

Národné hokejové centrum zmarili

Mesto malo v roku 2014 na tento účel na bankovom účte miliónovú dotáciu od úradu vlády a prísľub ďalšieho pol milióna eur na dofinancovanie projektu. Dotácia bola viazaná na vznik Národného hokejového centra v Piešťanoch a celoročný domovský stánok tu mala nájsť reprezentačná dvadsiatka i osemnástka.

V závere roka 2014 však prišli komunálne voľby a s tým aj zmeny vo vedení radnice a v osadenstve mestského zastupiteľstva. A či už z nezáujmu alebo z nekompetentnosti bol zámer výstavby tréningovej haly a kompletnej rekonštrukcie chladenia za finančné prostriedky štátu zmarený a mesto muselo peniaze štátu vrátiť.

S tým sa aj rozplynul vznik Národného hokejového centra v Piešťanoch a začali sa žabomyšie vojny medzi zúčastnenými stranami. A to na strane nájomcu štadióna Jaroslava Lušňáka, vedenia mládežníckych hokejových havranov, vedenia radnice a svoje do tohto plameňa svárov výdatne prikladali polienka i vtedajší poslanci politického zoskupenia Tomáša Hudcoviča, ktorí po voľbách v roku 2014 získali v zastupiteľstve väčšinu.

Strojovňa bola po technickej životnosti už v roku 2014.

Výsledok sváru a rozbrojov? V auguste 2018 sme v našom týždenníku napísali: „Piešťanský zimný štadión je pred kolapsom. Môže za to nielen nadmieru teplé počasie, ale i technológia strojovne na výrobu ľadovej plochy. Tá funguje len na 50 percent! Z dvoch čerpadiel je v prevádzke len jedno, navyše chladiaca zmes uniká do podkladu ľadovej plochy. Z primárneho chladiaceho okruhu dokonca unikol nebezpečný čpavok.“

V roku 2018 bol zaznamenaný veľký únik chladiaceho média do podkladu ľadovej plochy.

Chladiace médium pod povrchom ľadovej plochy je rozvádzané trubkovými rozvodmi, tie však už netesnili a chladiaca kvapalina z nich prenikala do betónu a polystyrénovej izolácie. Z 800-litrového sekundárneho okruhu uniklo do podkladu ľadovej plochy 140 litrov chladiacej kvapaliny coolstar. Rok predtým to bolo až 200 litrov. Cena kompletnej rekonštrukcie chladiaceho zariadenia a výmena zastarenej technológie chladenia za novú bola odhadovaná na hodnotu približne 700-tisíc eur.

Vtedajší poslanci však o takejto investícii nechceli ani počuť a len pod tlakom okolností, lebo hrozilo zavretie „zimáka“, uvoľnili z mestského rozpočtu finančné prostriedky viac ako 200-tisíc eur aspoň na čiastočnú rekonštrukciu chladenia štadióna.

Hudcovič je po štyroch rokoch späť v komunálnej politike.

Hrobári hokeja a štadióna

Prešli však ďalšie roky a technické problémy sa nakopili. Zimný štadión v súčasnosti nemá ani prevádzkovateľa, ktorý by sa o jeho funkčnosť staral, navyše pre tento rok na jeho kompletnú rekonštrukciu v mestskom rozpočte nie sú vyčlenené financie. Nechceme byť arbitrami, kto za súčasnú situáciu zodpovedá.

V sumáre len zhrnieme fakty o tom, kam to dospelo. Sľubne rozvíjajúci sa projekt Národného hokejového centra v Piešťanoch dokonca s reálnym finančným krtím na jeho výstavbu zmarilo vtedajšie vedenie mesta spolu s aktívnou účasťou najmä poslancov pod vedením Tomáša Hudcoviča. Zvady a nezhody medzi mládežníckymi hokejovými užívateľmi štadióna a jeho nájomcom nedokázalo vyriešiť ani súčasné vedenie radnice.

Na takéto obrázky reprezentačných hokejistov v Piešťanoch môžeme zrejme nadlho zabudnúť.

Štadión je dnes nefunkčný a Piešťancom na reprezentačné zápasy v kúpeľnom meste ostanú už len nostalgické spomienky.

Opäť však máme personálne vynovené mestské zastupiteľstvo a jeden z hrobárov národného hokejového centra, Tomáš Hudcovič, je po štvorročnej pauze späť v regionálnej politike.

O budúcnosti rozhodnú poslanci

Do konca tohto roka bude zastupiteľstvo k tvorbe a k schváleniu mestského rozpočtu pre rok 2023 zasadať minimálne raz. Množstvo znovuzvolených, ale i tých úplne nových poslancov malo vo svojich predvolebných vyhláseniach prísľuby nového prístupu k športu i k mestskej športovej infraštruktúre. Mestský rozpočet pre rok 2023 môže byť ich prvým míľnikom pri napĺňaní predvolebných sľubov. Budeme pozorne sledovať, akú majú predstavu o zimnom štadióne a ako sa podarí vrátiť zdecimovaný hokejový šport do Piešťan. Lebo rečí, ako to bolo doteraz zlé, bolo viac než dosť, a aký je reálny výsledok, stačí sa opýtať rodičov mladých hokejistov, prípadne sa zájsť pozrieť na zamknutý zimný štadión.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je nedeľa 19. mája. Tento deň je Svetovým dňom hepatitídy. Meniny má Gertrúda.
  • 19.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
nedeľa, 19. mája 2024
Meniny má Gertrúda, zajtra Bernard