Bylinkárka radí: Šalvia lieči nielen močové cesty

  • Bylinkárka radí
  • 8. novembra 2022, 22:41

Bylinkárka Anna Kopáčová z Vrbového sa alternatívnou liečbou zaoberá od chvíle, keď sama potrebovala pomoc. Je držiteľkou certifikátu, ktorý ju oprávňuje pestovať a spracovávať liečivé rastliny. Pozná všetky bylinky, ktoré rastú v našich lesoch, na lúkach i v záhradách. Náš seriál voľne nadväzuje na sériu článkov, ktoré sme už uverejnili v minulosti. Tentoraz vám Anna Kopáčová predstaví šalviu lekársku.

Šalvia lekárska podporuje krvný obeh, lieči nervovú sústavu, žalúdočné ťažkosti, chrípku, astmu či paradentózu. (Autor: en.wikipedia.org)

Šalvia lekárska (Salvia officinalis) je viacročný stále zelený krík, dorastie do výšky jeden meter. Lístky má zelené, podlhovasto vajcovité, zelenkasto až striebristé, žilnaté. V mladosti majú plstnatý povrch. Zber na ich liečivé účinky sa robí ešte pred kvitnutím. Zaujímavé sú kvety fialovej farby alebo môžu byť aj ružové. Šalvia kvitne v máji až v júni. Plody sú tvrdky. Celá rastlina príjemne vonia.

Ľudové liečiteľstvo poznalo túto bylinku už veľmi dlho. V minulosti sa v kuchyni používala ako korenina, posýpali sa sušenými rozdrvenými lístkami mäsá. Dnes už málokto vie, aké má šalvia lekárska účinky na organizmus. Používa sa pri zápaloch močových ciest a mechúra, pri gynekologických problémoch, nepravidelnej menštruácii, podporuje krvný obeh, lieči nervovú sústavu, je vhodná pri neurasténii, lieči žalúdočné ťažkosti, hnačky, prekrvuje pohlavné orgány, zvyšuje potenciu, vhodná je proti poteniu, pri angíne, horúčke, chrípke, pri astme, paradontóze, po vytrhnutí zuba, na posilnenie imunitného systému, na posilnenie zraku, lieči zápaly ústnej dutiny, veľmi dobre pôsobí pri uštipnutí hmyzom. Vo forme odvaru ju môžeme aplikovať pri zápaloch kože, ale aj na posilnenie vlasov. Šalvia obsahuje viaceré účinné látky: fytoestrogény, vitamíny A, B, C, E, K, betakarotén, luteín, flavonoidy, saponíny, veľa minerálnych látok a stopových prvkov, bielkoviny, sacharidy, silice, triesloviny, živica, tanín. Má protibakteriálne, protizápalové, protivirotické pôsobenie.

Upozornenie: Neodporúčam ju užívať tehotným a dojčiacim ženám pre stratu materského mlieka.

Čaj zo šalvie

Potrebujeme: 50 g sušených listov šalvie lekárskej, 1/4 l vody

Postup: 1 ČL sušených listov zalejeme vriacou vodou, 10 minút lúhujeme a precedíme.

Tinktúra

Potrebujeme: 150 g čerstvých listov šalvie lekárskej, 7 dl domácej pálenky, vodky alebo liehu, 7 dl pohár

Postup: Listy šalvie vhodíme do pohára a po vrch zalejeme alkoholom. Pohár uzavrieme, občas pretrasieme. Na parapete okna lúhujeme mesiac, potom scedíme cez gázu do iného pohára. Užívame čajovú lyžičku trikrát za deň.

Čaj a tinktúra sú vhodné pri zápaloch močových ciest a mechúra, pri gynekologických problémoch, nepravidelnej menštruácii, podporujú krvný obeh, liečia nervovú sústavu, sú vhodné pri neurasténii, liečia žalúdkové ťažkosti, hnačky, prekrvujú pohlavné orgány, zvyšujú potenciu, vhodné sú proti poteniu, pri angíne, horúčke, chrípke, astme, na posilnenie imunitného systému, na posilnenie zraku.

Kloktadlo

Potrebujeme: 20 g čerstvých listov šalvie lekárskej, 1/2 l vody

Postup: Čerstvé listy vhodíme do hrnca s vodou, privedieme do varu, stíšime ohník a varíme prikryté 15 minút. Ďalších 15 minút lúhujeme a precedíme. Počas dňa kloktáme. Kloktadlo nám osoží pri paradontóze, po vytrhnutí zuba, lieči zápaly ústnej dutiny.

Kúpeľ

Potrebujeme: 150 g čerstvých alebo sušených listov šalvie lekárskej, 2 l vody

Postup: Listy vhodíme do hrnca s vodou a privedieme do varu, stíšime ohník a varíme prikryté 30 minút. Ďalších 30 minút lúhujeme a precedíme do kúpeľa. Kúpeľ je vhodný pri všetkých zápaloch kože.

Ocot

Potrebujeme: 30 g čerstvých listov šalvie lekárskej, 7 dl kuchynského octu, 7 dl pohár

Postup: Listy šalvie vhodíme do pohára a po vrch zalejeme octom. Pohár uzavrieme a občas pretrasieme. Na parapete okna lúhujeme tri týždne. Potom scedíme cez gázu do iného pohára, ktorý tiež uzavrieme. Ocot pridávame do šalátov alebo aj do kúpeľa. Anna Kopáčová

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 28. marca. Tento deň je Dňom učiteľov. Meniny má Soňa.
  • 29.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 26. marca. Tento deň je Svetovým dňom epilepsie. Meniny má Emanuel.
  • 26.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 29. marca 2024
Meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava