Astrofilm aj s pozorovaním nočnej oblohy

Kultúrno-spoločenské centrum Fontána v Piešťanoch sa opäť stalo dejiskom medzinárodného filmového festivalu Astrofilm. V pestrom programe šestnásteho ročníka „hvezdárskeho“ festivalu, na ktorom sa striedali prednášky so súťažnými filmovými snímkami, nechýbalo ani obľúbené sledovanie nočnej oblohy nad naším mestom. Astrofilm sa stal dokonca súťažnou kvízovou otázkou pre všetkých, ktorí si cibrili svoje vedomosti o Piešťanoch v reštaurácii La Musica.

(Autor: vd)

„Šestnásty ročník obľúbeného festivalu astronomických filmov je úspešne za nami. Kino Fontána v Piešťanoch si už zvyklo, že tri októbrové dni patria prehliadke kinematografickej tvorby amatérskych a profesionálnych tvorcov pútavých astronomických filmov, ktorých cieľom je nielen zaujať a nadchnúť divákov, ale aj poučiť a informovať o najnovších úspechoch v prieskume vesmíru,“ uviedli organizátori Astrofilmu.

Prítomných divákov privítal primátor mesta Peter Jančovič, riaditeľka mestského kultúrneho strediska Michaela Žažová a generálny riaditeľ Slovenskej ústrednej hvezdárne (SÚH) v Hurbanove Marián Vidovenec.

Súčasťou programu boli odborné prednášky. Obecenstvo sa napríklad dozvedelo, ako fotografovať bez použitia fotoaparátu, čo nepríjemného môžu spôsobiť silné magnetické búrky, ako sa loví polárna žiara alebo ako to bolo s posledným letom raketoplánu Columbia.

Jeden večer bol vyhradený prezentácii nafukovacieho modelu Mesiaca (Lunalón), ktorý predviedli pracovníci z Krajskej hvezdárne a planetária Maximiliána Hella v Žiari nad Hronom. Ďalší podvečer bol venovaný verejnému pozorovaniu astronomickým ďalekohľadom, kde všetci záujemcovia mohli preskúmať aktuálny vzhľad planét Jupiter a Saturn, ale aj niektorých blízkych galaxií a hviezdokôp.

Samotné premietanie súťažných filmov bolo rozdelené do dvoch dní. Kvalita zúčastnených snímok dala hodnotiacej porote veľa práce, pretože vybrať tie najlepšie bolo zložité. Cenu diváka si vybojoval film z pražského štúdia Krutart s názvom 3 – 2 – 1 Štart!. Cenu primátora mesta Piešťany získal film Zázrak menom život, o ktorý sa autorsky pričinila Milada Jakubecová a Astrotím z hvezdárne v Michalovciach. Cenu generálneho riaditeľa SÚH získal film Aurora: Lights of Wonder od autora Kwon O Chul. Tradičnú cenu nestora slovenskej astronómie Elemíra Csereho, ktorú udeľuje Slovenská astronomická spoločnosť pri SAV, získal Peter Kaňuk, odborný pracovník z CVČ Košice, za dlhoročnú pozorovateľskú a popularizačnú prácu.

„Je nesporné, že kvalita festivalu Astrofilm sa neustále zvyšuje. Laická aj odborná verejnosť má z roka na rok čoraz väčší zážitok, ktorý, ako pevne dúfame, umocňuje záujem o jednu z najkrajších vied – astronómiu,“ dodal Pavol Ďuriš zo SÚH Hurbanovo.

Súčasťou festivalu bola aj prehliadka venovaná pamiatke generála Milana Rastislava Štefánika, vernisáž výstavy Solarografia z dielne astronóma Macieja Zapióra a prehliadka súťažných výtvarných diel s názvom Vesmír očami detí. Porotcovia spomedzi množstva dielok ocenili aj výkresy talentovaných detí z Piešťan a okolia – Michala Gabča, Ley Zoššakovej, Lucie Kutajovej a Amélie Peťkovskej.

0 Shares

Najnovšie správy

sobota, 27. júla 2024
Meniny má Božena, zajtra Krištof