Dubovany: Deti s učiteľkami uspávali chrobáčiky

  • Školy / Región
  • 7. novembra 2022, 22:41

Už po druhýkrát sa deti zo Základnej školy s materskou školou v Dubovanoch vybrali spolu s učiteľkami i rodičmi uspávať chrobáčiky. V utorok 25. októbra zažili spolu pekné a poučné chvíle plné vyučovania mimo školských lavíc – vonku na čerstvom vzduchu.

Mucha sa predstavila, koľko má nôh, kde žije, ako spí, ako lieta. Nakoniec si deti vzali mucholapky a trochu ju ponaháňali. (Autor: Darina Havrlentová)

Jeseň je už v plnom prúde, zvieratká si pripravujú svoje úkryty, tak sme sa rozhodli, že im túto chvíľu spríjemníme. Deti a ich rodičov privítal ježko a zadal im prvú úlohu – triedenie červíčkov, kukiel… po školskom dvore.

Sprevádzalo nás krásne počasie, slniečko cerilo zúbky a pred nami sa dokonca objavila dúha. Deti mali pripravené svetielka, aby chrobáčikom posvietili na cestu do postieľok, ale slniečko sa rozhodlo, že im pomôže. I jeden motýlik sa rozhodol, že sa na Sebíkovom lampióne s nami povezie, aby nám ukázal, kde chrobáčiky bývajú.

Sprievod sprevádzali učiteľky prezlečené za motýliky, včielky, muchu, lienku a ježka. Každý chrobáčik mal svoj domček (stanovište), kde sa deti dozvedeli o spôsobe jeho života.

Mucha – sa predstavila, koľko má nôh, kde žije, ako spinká, ako lieta. Je tiež nebezpečná pre zdravie ľudí a otravuje nám život. Nakoniec si deti vzali mucholapky a trochu nezbednú muchu ponaháňali.

Motýľ – predstavenie, rozhovor o spôsobe jeho života a vývinu. Keď deti zodpovedali kopu otázok, zahrali sa na motýliky. Prelietali z kvetu na kvet podľa farieb, podľa druhov kvietkov, ktoré majú motýle rady. Do košíčkov triedili kvietky podľa farieb.

Včielky – rozprávanie o spôsobe života, o užitočnosti, o prezimovaní. Deti ochutnávali medík, skladali z plástov úľ.

Lienka – predstavila taktiež svoj spôsob života, užitočnosť, spôsob prezimovania. Deti nakoniec plnili zábavnú úlohu, mali usporiadať štvorlístkové postieľky od najmenšej po najväčšiu a uložiť lienky podľa veľkosti do svojich postieľok.

Cestu sme si spríjemňovali spevom a hudbou uspávaniek z reproduktora.

Keď sme už uspali chrobáčiky, vrátili sme sa na školský dvor, kde ježko poďakoval deťom a rodičom za spríjemnenie uspávania chrobáčikov. Deti si dali občerstvenie – teplý čaj, keksíky, jabĺčka – a spolu sa ešte pobavili a vybehali.

Čo nám nevyšlo, o to sa postaralo počasie. Deti nevyužili lampióny a baterky, lebo slniečko bolo na nás zvedavé a dlho nám spríjemňovalo našu cestu.

Darina Havrlentová

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 28. marca. Tento deň je Dňom učiteľov. Meniny má Soňa.
  • 29.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 29. marca 2024
Meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava