Otužilecká sezóna sa začala

  • Kultúra a spoločnosť / Región
  • 6. novembra 2022, 22:42

Kým väčšinové obyvateľstvo sa teší na leto, pretože so sebou prináša okrem horúceho počasia aj príjemne zohriate vodné plochy, otužilci sa obdobným spôsobom tešia na jeseň a zimu. Mnohí z lokálnych už v ostatných týždňoch neodolali studeným vodám Dlhých kusov či Čerenca a opäť sa po lete vracajú do „formy”.

Vrbovskí otužilci sa stretávajú na Čerenci každú nedeľu o deviatej hodine. (Autor: am)

Bežnému človeku, ktorý by v týchto dňoch nedal do jazera ani palec na nohe, to môže znieť zvláštne, no pre skutočných milovníkov ľadových kúpeľov je zatiaľ voda relatívne teplá. Práve preto je najvyšší čas, aby sa dostali do formy alebo zaučili otužilcov – začiatočníkov.

Ľadové medvede Vrbové, ktoré nájdete i na Facebooku v rovnomennej skupine, v týchto dňoch pravidelne vyrážajú schladiť sa do vodnej nádrže Čerenec. Zo svojich stretnutí uverejňujú aj pozitívne fotografie, čím azda namotivujú ďalších elévov. Ako uvádzajú, stretnutia sa konajú každú nedeľu o 9.00 h na Čerenci.

Ak sa teda cítite byť „nalomení” na otužovanie a chceli by ste to skúsiť, začnite čím skôr. Skúsení otužilci totiž neodporúčajú človeku, ktorý nemá žiadnu skúsenosť a patričný tréning, vojsť do ľadovej vody. Teda do takej, ktorá má menej ako päť stupňov, a v čase, keď sú vonku mínusové teploty s tým, že by v nej odvážlivec chcel zotrvávať hneď aj niekoľko minút. Najdôležitejším predpokladom je dobrý zdravotný stav, pričom pamätajte, že otužovanie je o pravidelnosti a nie o výdrži, prípadne o preceňovaní svojich síl a dokazovaní si čohokoľvek.

0 Shares

Najnovšie správy

sobota, 27. júla 2024
Meniny má Božena, zajtra Krištof