Kocky sú hodené

Sviatok demokracie máme za sebou. Takto vzletne by sme mohli nazvať uplynulú sobotu 29. októbra, ak by sme nepoznali žiadne ďalšie údaje a súhrnné informácie. Ono to zvlášť podľa nízkej účasti občanov vyzerá skôr tak, že sviatkovali a oddychovali akurát tak voliči.

V Piešťanoch sme zaznamenali nižšiu volebnú účasť, ako bol celoštátny priemer. Kandidátov prišlo krúžkovať len čosi nad 32 percent obyvateľov. Je to dokonca menej ako v roku 2018, keď sa voľby konali samostatne. Vtedy volilo približne 37 percent Piešťancov.

Môžeme sa teraz nahlas pýtať, čo stojí za neochotou obyvateľov ísť voliť. Dá sa na to pozrieť z pozitívneho uhla, že väčšina Piešťancov je spokojná a žiadnu zmenu nepotrebuje. Toto je však postoj trochu klamlivý, keďže vždy sa môžu počas volieb zmobilizovať opačné „sily“, a práve tým zmenu priniesť. Z negatívneho uhla by sme, s ohľadom na nízku účasť, mohli brať do úvahy vyjadrenia ľudí, ktorí v ostatných týždňoch tvrdili, že z dostupných kandidátov nevedia vybrať jedného, ktorému by dôverovali a skutočne ho voliť chceli. Kvalitu kandidátov azda posúdi každý sám podľa vlastného metra.

Čo by som však chcela pripomenúť, je, že v súboji chýbala kvalitná, verejná, vopred ohlásená predvolebná diskusia, kde by sa adepti na post primátora stretli a predstavili nielen svoje zámery, ale aj myšlienkové pochody. Azda by týmto presvedčili ďalších voličov, ktorí by na základe toho v sobotu vedeli, „komu to dajú“. Avšak tí občania, ktorí nezapadajú ani do jednej z týchto škatuliek a sú jednoducho ľahostajní od prírody, by asi neprišli tak či tak. Dúfam len, že táto časť ľudu rovnako, ako dobrovoľne mlčala v sobotu, bude v istom zmysle mlčať aj najbližšie štyri roky – teda nebude rozosievať negativitu.

Máme po voľbách. Časť doteraz pôsobiacich poslancov, ale aj primátor Peter Jančovič, budú pokračovať v začatej práci. Časť osadenstva sa zmení, vrátia sa i tváre, ktoré boli súčasťou poslaneckého zboru v minulosti. Na akých investíciách sa zhodnú, to sa nechajme prekvapiť. Azda budú môcť pracovať bez výraznejších obmedzení, aké priniesol napríklad koronavírus.

V každom prípade, tie najmenej populárne rozhodnutia zrejme prídu už v najbližších mesiacoch. Berte to s istou dávkou irónie, ale veď viete, aké to je – to nepríjemné na začiatku, aby sa na to do ďalších volieb zabudlo, a vôňa asfaltu príde zasa ku koncu, aby ju bolo ešte aj cestou k urnám cítiť.

Na záver však, samozrejme, blahoželám každému zastupiteľovi, ktorý získal dôveru ľudu a najbližšie štyri roky sa môže podieľať na skvalitňovaní života vo svojej domovine. Veľa šťastia!

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava