Drahovčan Jirka hviezdi v Plzni, počas víkendu strelil dva góly

  • Šport / Futbal
  • 2. novembra 2022, 23:01

Slovenský krídelník Erik Jirka pomohol dvomi presnými zásahmi v najvyššej českej futbalovej súťaži k zisku troch bodov Plzne v súboji na trávniku predposledného Zlína. V sobotňajšom zápase 14. kola otvoril skóre v 20. minúte a druhý gól pridal v 68. minúte, obhajcovia titulu zvíťazili 3:0.

Erik Jirka sa v Plzni rozbieha a naberá výbornú formu. (Autor: FB FCVP)

Drahovčan Erik Jirka odohral prvýkrát za 19 zápasov, v ktorých nastúpil v Plzni, takmer celé stretnutie (85 minút). Po vyhranej hlavičke od Tomáša Chorého v 20. minúte otvoril skóre, následne plzenskému útočníkovi narysoval po úniku na pravej strane milimetrovú prihrávku pred prázdnu bránu a hostia viedli 2:0. Ofenzívna dvojica Viktórie si vymenila roly v 68. minúte – Chorý dlhým pásom znovu presne našiel Jirku a ten pečatil skóre na 3:0.

„Erik ukázal, že kvalitu má, v ofenzívnej činnosti je veľmi dobrý. Predpoklady má veľké. Musí, samozrejme, zapracovať na defenzíve. Ale nie je s nami dlhú dobu, aby bolo všetko ideálne,“ hodnotil výkon 25-ročného slovenského reprezentanta plzenský tréner Michal Bílek. „Odohral fantastický zápas. Erik pred ním hovoril, že bude mať tri body. Neviem, či to myslel tak, že mi nahrá na tri góly,“ smial sa Tomáš Chorý.

Jirka v závere jesennej časti sezóny patrí k najlepším hráčom Viktórie. Asistencie zapísal proti Boleslavi (2:0) a Baníku (3:1), teraz oslavujú premiérové góly v plzenskom drese.

Ako na Jirku v lete v Plzni prišli? Upozornil naňho asistent Marek Bakoš, ktorý má veľmi dobre zmapovaný slovenský trh. Ešte počas aktívnej kariéry stretol zaujímavého hráča počas krátkeho pôsobenia v Trnave v sezóne 2018/19. Jirka sa stal po neúspešnom angažmáne v Oviede voľným hráčom a manažment Plzne zareagoval veľmi rýchlo – Plzeň v auguste ponúkla Jirkovi trojročný kontrakt a zaradila ho do kádra pre nabitú sezónu.

V tvrdej konkurencii potreboval čas na adaptovanie, chvíľu trvalo, kým dostal priestor cez obvyklé opory. Aktuálne mu pomohla rozsiahla maródka, ktorá trápi mužstvo na záver úspešného, ale extrémne náročného roka. „Erik prišiel a mal to ťažké. Zostava bola viac-menej daná, musel čakať na šancu. Teraz ju dostal a využil ju nadpriemerne. Získal plusové body. Ale je to iba jedna lastovička. Musí, samozrejme, makať ďalej. Čakajú nás ďalšie zápasy, v ktorých ho budeme potrebovať,“ dodal Chorý.

Na svoj vek má Jirka za sebou veľmi pestrú kariéru, v 25 rokoch skúša preraziť už v siedmom klube. „Urobil výborný krok, že sa rozhodol ísť do Plzne. Dá sa povedať, že ide o jeho najlepšie rozhodnutie od chvíle, čo opustil Trnavu,“ povedal Ján Jasenka, redaktor Šport.sk, ktorý má zmapovanú kariéru slovenského talentu. Jirku nedávno sledoval priamo v Plzni pri zápase Ligy majstrov proti Bayernu (2:4), v ktorom nehral vôbec zle. 

zdroj: Isport.cz

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava