Knihu pokrstili vodou z Váhu, Dubovej, vajcovkou aj pitnou vodou

  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
  • 1. novembra 2022, 23:02

V Dennom centre Svornosť na Vážskej ulici v Piešťanoch sa v pondelok 10. októbra uskutočnila prezentácia knihy s názvom Vody piešťanské. Jej autori porozprávali o vzniku ojedinelej publikácie, ktorej iniciátorom je Piešťanec Viliam Nemec. Knihu pokrstili ako dieťa – vodou. Nie však jedinou, pokropili ju štyrmi – vážskou, potočnou z Dubovej, liečivou vajcovkou a tiež pitnou. O týchto vodách a nielen o nich publikácia, ktorá išla v pondelok doslova nadračku, pojednáva.

Iniciátor a autor knihy Viliam Nemec (vľavo) publikáciu pokrstil po moderovanej besede, ktorú viedla pracovníčka knižnice, s kolegami Jurajom Staškom a Alexandrom Urminským (vpravo) štyrmi piešťanskými vodami. (Autor: vd)

„Myšlienka pozrieť sa na históriu Piešťan cez vodu mi napadla, keď som počúval Viliama Nemca rozprávať o piešťanských vodných mlynoch, o pltníkoch na Váhu, o mostoch na Váhu a na Dubovej, o histórii vodovodu a kanalizácie v tomto meste či o fontánach, ktoré tak oduševnene opisoval. Vtedy som si ale ešte neuvedomoval, za čo všetko vodám v Piešťanoch vďačíme a čo všetko sa dá ešte objaviť. Tak som mu bez rozmyslu sľúbil, že do konca roka 2018 to celé pozbierame a urobíme malú knižočku,“ uviedol zakladateľ Piešťanského týždňa, Juraj Staško starší.

„Keď som začal písať úvod, zrazu som sa ocitol v piešťanskom praveku, kde sa údolím medzi dvomi pohoriami valil obrovský veľtok, strhávajúci zo sebou zostatky ľadovcov poslednej doby ľadovej a okolo mňa splašene pobehovali mamuty. Ťažko mi bolo vysvetľovať Vilovi v roku 2019, že som ešte len v paleolite. On bol, našťastie, veľmi trpezlivý. Možno ani neveril, že z tých materiálov, čo mi požičal, sa podarí vydať knižku. Len mi kládol na srdce, aby som mu ich nestratil, lebo všetko chce dať do múzea. Časom to však narástlo na takúto knihu,“ skonštatoval Staško.

V závere chceli autori knihy povedať niečo i o budúcnosti vôd v Piešťanoch, ale vznikla otázka, o čo túto budúcnosť oprieť. Koncepcie rozvoja mesta, o ktoré sa pokúšali rôzni autori, sa otázky budúcnosti vôd zatiaľ neodvážili dotknúť. „Máme však varovanie z roku 1997, a ako hovoríme na konci kapitoly Krotenie Váhu, je treba počítať aj s neobvyklými javmi v súvislosti s realitou globálneho otepľovania. Počet náhlych záplav v roku 2021 v Nemecku a Rakúsku nás núti zaujímať sa i v Piešťanoch viac o vodu a okolitú prírodu. Je preto nutné rátať s častejšími periódami sucha, ktoré sa budú striedať s vysokými vodnými zrážkami až prívalmi. Dúfajme len, že odborníci zo Správy povodia Váhu Slovenského vodohospodárskeho podniku nielen bedlivo sledujú vývoj počasia, ale majú aj stratégiu, ako manipulovať s hladinou Váhu za všetkých možných okolnosti v blízkej budúcnosti. S pitnou vodou však budeme musieť šetriť omnoho viac ako doteraz,“ dodal Staško.

Toto je takmer celý realizačný tím publikácie s názvom Vody piešťanské.

Nemec ďakuje spolutvorcom

To, že kniha vyšla, je zásluhou partie jej podporovateľov i  spoluautorov, ktorí sa schádzali v obci Hubina u Jozefa Radošinského.

„Boli to fotograf Eduard Budke, Vladimír Krupa, riaditeľ Balneologického múzea Imricha Wintera, knihovníčka Margita Knapová, Štefan Petrgál a jeho manželka Milka, pracovníci Správy povodia Váhu, predseda urbáru v Hubine Jozef Benka s manželkou, dokumentarista a grafik Jozef Radošinský, učiteľ na SPŠS a hudobník Emo Hanšut, redaktor a autor publikácie Juraj Staško i pedagóg, filozof, bývalý plavec a reprezentant vo vodnom póle Michal Boháč. Okrem nich na knihe spolupracovali piešťanský poslanec a galerista Martin Valo, fotograf Ján Galo, dlhoročný novinár Štefan Gregorička a Alžbeta Kacířová, ktorá texty jazykovo korigovala. Tí všetci svojimi radami, prácou či príspevkami sa podieľali na tejto knihe, za čo im úprimne ďakujem! Zvláštne poďakovanie patrí Jurajovi Staškovi, ktorý ma najprv nahovoril na toto dobrodružstvo a potom z mojich zbierok a svojich príspevkov, spolu s Jozefom Radošinským ako grafikom, túto knihu za tri roky stvorili,“ poďakoval Viliam Nemec.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je nedeľa 19. mája. Tento deň je Svetovým dňom hepatitídy. Meniny má Gertrúda.
  • 19.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
nedeľa, 19. mája 2024
Meniny má Gertrúda, zajtra Bernard