Študentov vrbovského gymnázia čaká India

  • Mladí dnes / Kultúra a spoločnosť / Školy
  • 31. októbra 2022, 00:02

Trojica študentov Gymnázia Jána Baltazára Magina vo Vrbovom – Marek Adamčík, Veronika Mokránová a Adam Petrík – pod vedením vyučujúcej Andrey Michálkovej zvíťazila v celoštátnej vedeckej súťaži BARS 2022.

Študenti - (zľava) Adam Petrík, Veronika Mokránová a Marek Adamčík - z Gymnázia J. B. Magina vo Vrbovom zvíťazili v celoštátnej vedeckej súťaži BARS 2022. (Autor: gvrbove.sk)

Vďaka výhre budú mať študenti možnosť prežiť mesiac v divokej prírode, navštívia najstaršie lesy pod Himalájami, budú stopovať tigra, zaznamenávať živočíchy neznáme pre vedu, prispejú k ochrane najvzácnejších lesov Indie a pomôžu medzinárodným vedeckým tímom v geologickom a paleontologickom výskume Gondwany (v spolupráci aj s Harvardovou a Cambridgeskou univerzitou).

Vedecká súťaž BARS, ktorú organizuje Slovenská akadémia vied v spolupráci s Ministerstvom školstva, vedy, výskumu a športu SR, Veľvyslanectvom Indie na Slovensku a združením AMBA pod záštitou UNESCO, opäť oslovila množstvo mladých stredoškolských študentov a študentky. Zapojilo sa do nej viac ako 200 žiakov a ich lektorov z celého Slovenska. Dvadsaťštyri trojčlenných kolektívov splnilo náročné zadania a získalo titul úspešného riešiteľa. Päť najlepších trojíc sa dostalo do finále, ktoré sa uskutočnilo v Kongresovom centre SAV na zámku v Smoleniciach. Víťazmi súťaže sa stali študenti z Gymnázia J. B. Magina vo Vrbovom.

„Musím v mene odbornej poroty povedať, že tento ročník bol najvyrovnanejší, a to napriek tomu, že na vypracovanie bol vyčlenený doposiaľ najkratší čas. O vyrovnanosti hovorí aj fakt, že štvrté miesto obsadil tím, ktorý pripravil vôbec najkvalitnejší program od roku 1993,“ zdôraznil vedúci organizačného tímu súťaže Peter Vršanský z Ústavu zoológie SAV a dodal, že v histórii súťaže rozhodovanie nebolo také náročné ako tento rok. A to aj pre priateľskú atmosféru, ktorá na sústredení vznikla napriek faktu, že sa hralo o tak veľa.

Finalisti a finalistky v Smoleniciach počas štvordňového sústredenia hravou formou absolvovali 12 rôznych testov a ďalších 15 aktivít, ktoré pripravili samotní žiaci. „Finalistov sme v rámci programu zobrali na dve krátke medziodborové exkurzie na hradisko Molpír a do Národnej prírodnej rezervácie Hlboča. Okrem toho žiaci absolvovali celodenný výlet na najvyšší vrchol Malých Karpát Záruby, počas ktorého plnili rôzne úlohy,“ doplnil paleobiológ Vršanský.

Najlepšiu prácu si v testoch obhájili gymnazisti z Vrbového, náhradníkmi sa stali žiaci z Piaristického Gymnázia Jozefa Braneckého v Trenčíne.

Žiakom vrbovského gymnázia

blahoželáme a ďakujeme za úspešnú reprezentáciu školy. Vyučujúcej Andrei Michálkovej ďakujeme za výnimočnú prácu so študentmi. Veríme, že všetky aktivity v rámci súťaže rozšírili obzory našich žiakov a možno cesta do Indie im otvorí ďalšie pomyselné dvere možností osobnej realizácie a profesionálneho rastu.

zdroj: gvrbove.sk/sav.sk

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je pondelok 22. apríla. Tento deň je Dňom zeme a Svetovým dňom modlitieb za kňažské a rehoľné povolania. Meniny…
  • 22.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 23. apríla. Tento deň je Svetovým dňom kníh a autorských práv. Meniny má Vojtech.
  • 23.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
utorok, 23. apríla 2024
Meniny má Vojtech, zajtra Juraj