Cestou z Prahy cez Paríž a Dublin až do Štokholmu

  • Mladí dnes / Školy
  • 31. októbra 2022, 23:52

Po čase opäť pedagógovia a študenti Gymnázia Pierra de Coubertina v Piešťanoch, ambasádorskej školy Európskeho parlamentu, usporiadali Európsky deň 2022, tentoraz s ekonomickou tematikou. V piatok 7. októbra prijali pozvanie prednášať vzácni hostia – poslanec Europarlamentu a priateľ školy Ivan Štefanec s ekonomickým analytikom INESS-u Martinom Vlachynským, bývalým študentom gymnázia. Európsky deň slávnostne otvoril príhovorom riaditeľ školy Radim Urban.

Trieda sexta s programom predstavenia Švédska vyhrala študentskú súťaž. (Autor: Roman Ondrejka)

Prednášky pozvaných hostí sa venovali ekonomickým výzvam, ktorým Európa spoločne čelí, pričom následná diskusia priniesla zaujímavé informácie aj o slovenskej rozpočtovej politike a ekonomickej kondícii štátov Európskej únie. Gymnazisti plne využili možnosť klásť hosťom otázky a diskutovať s nimi o atraktívnych témach, ktoré v súčasnosti rezonujú v našej spoločnosti. Aj účasť študentov Alumni klubu gymnázia a pedagogičiek z českých gymnázií obohatila program tohtoročného európskeho dňa.

Po živej diskusii pozvaní hostia, už ako súčasť hodnotiacej poroty, precestovali štyrmi členskými krajinami Európskej únie s ambíciou vybrať tú najlepšiu. Študenti súťažiacich tried pripravili bohatý kultúrny program s občerstvením v národnom duchu. Študenti 2. A triedy predstavili komisii krásy Českej republiky, ktorá je aktuálne predsedajúcou krajinou Rady EÚ. Dominanty krajiny a výborné občerstvenie s reprodukovaným vystúpením božského Káju vytvorili neopakovateľnú atmosféru, v ktorej porota s divákmi aj vďaka Krtkovi nazrela do čarokrásneho sveta detských rozprávok.

Po hladkom pristátí s leteckou spoločnosťou bilingválnej 2. B triedy porota vďaka komentovanej prehliadke klenotov Francúzska využila jedinečnú príležitosť užiť si atmosféru romantického mesta na Seine i vďaka perlivému moku a exkluzívnej vstupenke na parížsky Fashion Week.

Študenti 2. A triedy predstavili súčasné predsedníctvo Českej republiky v Rade EÚ. Na snímke Lea Chromiaková a Simon Valo.

Ďalšia bilingválna komunita triedy 3. B priblížila odbornej porote jedinečnú históriu a podmanivú kultúru Írska, ktorej krásu mali možnosť študenti spoznať vďaka európskemu projektu študijných mobilít Erasmus+. Informácie o zelenom ostrove svätého Patrika odprezentovali v anglickom jazyku a sčasti dokonca v pôvodnej írčine!

Poslednou zastávkou na európskej tour boli filmové ateliéry Svenska, kde slávny režisér Ingmar Bergman natáčal nový film o Švédsku, ktoré sa pripravuje na predsedníctvo Rady EÚ v budúcom roku. Hostia a členovia poroty si spolu s účinkujúcimi študentmi z triedy sexta zaspievali hity skupiny ABBA, videli servis Björna Borga, stali sa svedkami vikingského zápasu i ceremoniálu udeľovania Nobelovej ceny básnikovi Tranströmerovi samotným Alfredom Nobelom.

Odborná porota mala ťažkú úlohu vybrať víťaza súťaže, keďže všetci študenti si pripravili výborný program a preukázali aj svoj úprimný záujem o európske témy. Po dôkladnej úvahe hodnotiaca komisia väčšinou hlasov udelila prvé miesto sexte, pričom ocenila kvalitu prezentácií všetkých zúčastnených tried.

Liliana Pažítková, 5. B

0 Shares

Najnovšie správy

V úvode apríla sa na Banke konalo jarné upratovanie obce. Organizovala ho obec od ôsmej hodiny rannej až do obeda,…
  • 15.04.2024, 16:46
  • Spravodajstvo
Dnes je utorok 16. apríla. Tento deň je Svetovým dňom hlasu. Meniny má Dana, Danica.
  • 16.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 15. apríla. Tento deň je Svetovým dňom umenia. Meniny má Fedor.
  • 15.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
utorok, 16. apríla 2024
Meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf