Volič v spojených voľbách nemusí hlasovať v oboch

  • Kraj / Piešťany / Spravodajstvo
  • 27. októbra 2022, 23:02

V nadchádzajúcich spojených komunálnych a krajských voľbách v sobotu 29. októbra bude možné hlasovať v čase od 7.00 do 20.00 h. Ide pritom o rozdiel oproti parlamentným voľbám, keď sa zvykne hlasovať do 22.00 h. Pokiaľ ide o začiatok hlasovania, rozhodnutím starostu obce je ho možné posunúť na skorší čas, maximálne však o dve hodiny. Volič nie je povinný v spojených komunálnych voľbách a voľbách do orgánov vyšších územných celkov hlasovať v oboch hlasovaniach.

(Autor: FB Tomáš Köppl)

Ako pre médiá povedala riaditeľka odboru volieb a referenda Ministerstva vnútra SR Eva Chmelová, volič sa musí sám rozhodnúť, na ktorých sa chce zúčastniť. Zároveň je podľa nej potrebné dávať si pozor na farbu lístkov, obálok a urien. „Hlasovacie lístky s výrazným modrým pruhom platia pre voľby do samosprávnych krajov,“ uviedla s tým, že takéto lístky patria do modrej obálky a tá do modrej urny. „Pokiaľ ide o komunálne voľby, biele hlasovacie lístky patria do bielej obálky a tá do bielej hlasovacej schránky. V prípade, že sa volič pomýli pri vhadzovaní týchto obálok, zneplatní svoj hlas,“ upozornila Chmelová.

Zoznamy kandidátov vo voľbách nájde volič na internetovej stránke jednotlivých obcí alebo na vývesných tabuliach. Zároveň pri hlasovaní musí mať pri sebe občiansky preukaz. Volič podpisuje prevzatie hlasovacích lístkov pre jednotlivé voľby v dvoch separátnych zoznamoch voličov. Nepoužité hlasovacie lístky nebude možné vynášať z hlasovacej miestnosti, hrozí za to pokuta 30 eur.

Pokiaľ má volič závažnú prekážku, najmä zdravotnú, pre ktorú nemôže prísť do volebnej miestnosti, môže vo svojej obci/meste požiadať o prenosnú volebnú schránku. Zriadená bude aj špeciálna komisia a prenosné schránky pre ľudí, ktorí budú v izolácii pre ochorenie COVID-19. V tejto súvislosti platí nový zákon. Uplatní sa vtedy, ak k 30. septembru bude Úradom verejného zdravotníctva SR stále nariaďovaná izolácia. K voľbe prostredníctvom špeciálnej komisie sa občan musí nahlásiť do piatka 28. októbra do 12.00 h.

Ministerstvo vnútra pripomína, že volieb sa môžu zúčastniť občania SR a cudzinci, ktorí majú trvalý pobyt v obci na Slovensku. Ďalšou podmienkou je dovŕšenie veku 18 rokov najneskôr v deň volieb. Pre spojené voľby nie je možnosť voličských preukazov a každý volič smie hlasovať len v mieste svojho trvalého bydliska.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav