Sokolovce: Obec kupuje kaštieľ, zriadi tam dom seniorov

Nad ruinami sokolovského kaštieľa, z ktorého ostalo už len desivé rumovisko, sa ešte stále hrdo vypína veža s cimburím, ktorá kedysi slúžila ako hvezdáreň. Do barokovo-klasicistického kaštieľa z 18. storočia sa zahryzla príroda. Zo striech, kde dávno ktosi ukradol medené krytiny, vyrastajú náletové dreviny. Ponuré miesto s nádherným, ale už dávno neudržiavaným parkom s platanmi a červenými bukmi, ktoré akoby dýchalo vzdychmi psychiatrických pacientov, má šancu na veľké obrodenie.

Obec chce do jedného mesiaca od kúpy kaštieľa vyčistiť a sprístupniť park verejnosti. (Autor: vd)

Celý areál, ktorý je štátom chránená pamiatka, bude podľa starostu Sokoloviec Mariána Dóczyho slúžiť verejnosti. Obec chce kaštieľ aj s parkom odkúpiť a zriadiť tam dom seniorov a tiež reprezentačné priestory. Kúpa za 200-tisíc eur je už na spadnutie, čaká sa len na podpis zmluvy.

V roku 2009 Fakultná nemocnica Trnava predala kaštieľ spoločnosti DIY Slovakia. Dovtedy v ňom bolo umiestnených sedemdesiat pacientov a približne toľko tam pracovalo i zamestnancov. Firma DIY Slovakia mala určitý podnikateľský zámer, ktorý jej však stroskotal. Od tohto okamihu kaštieľ začal chátrať.

Objekt bol bez akejkoľvek ochrany. „Pravidelne ho začali navštevovať vandali a zlodeji,“ uviedol starosta Sokoloviec. „Najhoršie na tom bolo, že sa začala rozkrádať medená strecha. Za krátky čas objekt ostal bez strechy a nastala totálna degradácia stavby. Majitelia chceli na súde spochybniť svoje vlastníctvo, ale súd to zamietol,“ dodal Dóczy a ďalej priznal: „Stav kaštieľa nás trápil. Viackrát som navštívil Ministerstvo kultúry SR, stretol som sa ešte s predošlým ministrom, s bývalou ministerkou a aj so súčasnou. Čiže na ministerstvo kultúry, na Krajský pamiatkový úrad do Trnavy a naposledy i na Pamiatkový úrad SR v Bratislave som chodil ako na klavír, ale prinieslo to svoje ovocie.“

S majiteľmi spoločnosti DIY Slovakia sa samospráva dohodla, že Obec Sokolovce kúpi do svojho vlastníctva kaštieľ aj priľahlým  parkom. Udialo sa to za účasti a so súhlasom uvedených inštitúcií. Dôvodom je fakt, že vzhľadom na to, že kaštieľ aj park sú národné kultúrne pamiatky, všetko sa musí robiť v súčinnosti s ministerstvom kultúry, respektíve pamiatkovým úradom.

„Naše obecné zastupiteľstvo schválilo odkúpenie kaštieľa aj s parkom od firmy DIY Slovakia za čiastku 200-tisíc eur. Uvedené finančné prostriedky nám poskytne banka. Všetko je schválené, kúpne zmluvy sú tesne pred podpisom. Je to už len otázka niekoľkých dní,“ dodal Dóczy.

Obec chce do jedného mesiaca od kúpy vyčistiť a sprístupniť park verejnosti. Na jeho údržbu si zarobí prenájmom garáží a skladových priestorov, ktoré sa nachádzajú v areáli kaštieľa. Na samotnú rekonštrukciu, ktorá bude veľmi náročná, poskytne financie rezort kultúry i Pamiatkový úrad SR. Taktiež obec sa bude uchádzať o rôzne granty na záchranu a obnovu kultúrnych pamiatok.

Využitie celého areálu je nasledovné: Sokolovce tam majú v pláne zriadiť domov pre seniorov s tým, že prednostné právo ubytovania budú mať občania obce, ďalej by tam mala byť reprezentačná miestnosť obce a priestory pre deti a mládež.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 15. mája. Tento deň je Medzinárodným dňom odporcov vojenskej služby, Svetovým dňom atletiky, Svetovým dňom rodiny a…
  • 15.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 13. mája. Tento deň Dňom tulipánov. Meniny má Servác.
  • 13.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Bodnutím manžela vyvrcholila hádka v byte medzi manželmi v Novom Meste nad Váhom. Obaja boli pod vplyvom alkoholu. Informovala o…
  • 16.05.2024, 18:02
  • Krimi / Spravodajstvo
štvrtok, 16. mája 2024
Meniny má Svetozár, zajtra Gizela