Po Piešťanoch sa na bicykli preháňa vitálny starček. Uhádli by ste jeho vek?

  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
  • 27. októbra 2022, 00:02

Ako mladík sa dostal do Piešťan v takom ťažkom zdravotnom stave, že sotva chodil. Keď mu kúpeľný lekár povedal, že po dvoch pobytoch môže byť úplne zdravý, bolo ťažké tomu uveriť. Alexander Saager je chodiacou, lepšie povedané bicyklujúcou reklamou na piešťanské kúpele. Navštevuje ich od roku 1962. Dnes už 92-ročný svetobežník v kaviarni hotela Pro Patria rozpovedal svoj životný príbeh, ktorý je s kúpeľmi úzko spätý.

Alexander Saager je chodiacou, lepšie povedané bicyklujúcou reklamou na piešťanské kúpele. (Autor: SLKP)

Po skončení druhej svetovej vojny bol čerstvým absolventom školy. Nastúpil do bane v Sasku, kde sa ťažil prevažne volfrám. Po niekoľkých týždňoch ho však preradili do uránových baní. Tejto práce sa pán Saager nezľakol a po večeroch dokonca navštevoval školu, aby sa mohol stať banským inžinierom. Vďaka svojmu odhodlaniu sa zakrátko stal jedným z vedúcich baníkov a v pozícii zotrval necelých desať rokov.

Ťažká práca v bani bez akýchkoľvek ochranných prostriedkov (ochranný odev, ochrana dýchacích ciest pred uránovým prachom či ochrana tela pred kontaminovanou vodou) viedla k zdravotným komplikáciám. Jeho akútne problémy s pľúcami vyústili až do úplného zákazu vstupu do baní. Dopad uránu na jeho zdravie však pokračoval. O šesť rokov neskôr začal trpieť silnými reumatickými bolesťami. Nevedel pohybovať prstami na rukách, mal ťažkosti s chôdzou a svaly na tvári mal také opuchnuté, že mu to znemožňovalo otvoriť ústa. Žil preto iba na tekutej strave.

Prvý kontakt s Piešťanmi

Alexander Saager mal šťastie na ošetrujúceho lekára. Ten poznal účinky piešťanského bahna a odporučil mu kúpeľnú liečbu. V hoteli Thermia Palace mu lekár povedal, že po dvoch pobytoch bude úplne zdravý. Mladému, na pomoc iných odkázanému človeku to pripadalo prinajmenšom nereálne. Už po prvom 21-dňovom pobyte svoje zdravotné problémy takmer nepociťoval. Po dvoch rokoch sa do Piešťan vrátil, aby si svoje napravené zdravie udržal. Keďže nárok na preplatený kúpeľný pobyt vyčerpal, začal v roku 1967 chodiť do Piešťan ako samoplatca.

Z bane na prokuratúru

Uzdravený pán Saager začal študovať právo. Po rozdelení Nemecka sa množstvo právnikov a vzdelaných ľudí presunulo do západnej časti a vo Východnom Nemecku vzniklo v tejto sfére akési vákuum. Tam pôsobil na súdoch i na prokuratúre. O svojich skúsenostiach s piešťanskými kúpeľmi porozprával mnohým vplyvným ľuďom. Po páde Berlínskeho múru a totalitného režimu sa opäť vrátil do Piešťan, a tak vznikla aj jeho tradícia návštev v Slovenských liečebných kúpeľoch. Aktuálne sa mu darí dodržiavať ju dvakrát ročne.

Svetobežník

Piešťany však nie sú jediným miestom, ktoré Alexander Saager navštevuje. Aj napriek vysokému veku sa teší výbornej telesnej kondícii a trúfa si na výlety do rôznych kútov sveta. Nedávno sa v Piešťanoch stretol s párom, ktorý na kúpele navnadil na spoločnej ceste po Mexiku. Vyskúšal aj iné kúpele – v Európe i vo svete, no skúsenosť mu hovorí toto: „Ani jedny sa silou prírodných zdrojov nevyrovnajú tým piešťanským.“

Pri príjemnom rozhovore s týmto energickým pánom padla aj otázka, ktorú z procedúr má najradšej. „Bahenný zábal, veď je esenciou prírodnej liečby,“ odpovedá. Okrem zábalov zvláda aj všetky ostatné procedúry, ktoré mu lekári predpisujú – pohybové nevynímajúc. Na pohyb nezanevrie ani mimo procedúr. Po Piešťanoch sa pohybuje na bicykli a chodí na výlety v okolí. Bicykel si pochvaľuje aj doma v Berlíne. Využíva ho ako alternatívnu verejnej dopravy. Svoj zdravý životný štýl dopĺňa stravou – jej základom sú čerstvé ryby a zelenina.

Plány do budúcnosti

Pán Alexander je človek, ktorý by mohol ísť príkladom. Vďaka starostlivosti o svoje zdravie a dobrému životnému štýlu si užíva život plnými dúškami aj v pokročilom veku. Má päť pravnúčat, najstaršia pravnučka má už 22 rokov, a on sa plánuje dožiť prapravnúčat. Želáme mu naplnenie tohto plánu a pripájame sa s prianím pevného zdravia. Veríme, že aj vďaka pravidelným návštevám Kúpeľov Piešťany mu bude slúžiť minimálne tak dobre ako doteraz.

zdroj: SLKP

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je pondelok 6. mája. Tento deň Medzinárodným dňom bez diét. Meniny má Hermína.
  • 06.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je sobota 4. mája. Tento deň je Výročím úmrtia M. R. Štefánika, Medzinárodným dňom hasičov a Sviatkom sv. Floriána…
  • 04.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 3. mája. Tento deň je Dňom Slnka a Svetovým dňom slobody tlače. Meniny má Galina, Timea.
  • 03.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je nedeľa 5. mája. Tento deň je Medzinárodným dňom pôrodných asistentiek a Svetovým dňom hygieny rúk. Meniny má Lesia,…
  • 05.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
utorok, 7. mája 2024
Meniny má Monika, zajtra Ingrida