Rybárska výbava pre začiatočníka – toto by mala obsahovať

  • Inzercia
  • 26. októbra 2022, 12:42

Začínajúci rybári určite ocenia, že existujú kompletné sety pre začínajúcich rybárov. Možno by ste sa chceli začať venovať rybolovu, ale rybárska výstroj, nie je len rybársky prút s navijakom, nástraha či návnada. Okrem klasického rybárskeho lístka a povolenia na lov v jednotlivých rybolovných revíroch, potrebujete na rybačku, nielen podľa zákona, omnoho viac

Rybársky prút predstavuje základ rybárskej výbavy na rybolov. Okrem univerzálnych prútov, ktoré sú skôr určené pre začínajúcich rybárov, môžete zvoliť aj z tých, pre pokročilých a skúsených rybárov.

Rybársky prút a rybársky navijak sú začiatočnícky základ

Už na začiatku je potrebné vedieť, či rybárčenie idete len vyskúšať, alebo sa mu budete venovať dlhodobo. Od toho sa odvíja aj zvolenie rybárskej výbavy, jej cenovej hladiny, na vaše budúce rybačky.

Správny rybársky prút je potrebné zvoliť, nielen podľa techniky lovu, ale aj podľa lovenej ryby. Vybrať si môžete z kaprových, feederových, prívlačových, plavačkových, sumcových, teleskopických a muškárskych prútov. Zvoliť treba správnu tvrdosť prúta, jeho vhodnú dĺžku a určenie podľa techniky lovu a lovenej ryby.

Základnú výbavu dopĺňa navijak, ktorý by mal zodpovedať veľkosti udice. Samozrejmosťou je zásoba rôznych háčikov a vlasec – rybársky silón, ktorý sa vyberá podľa druhu a veľkosti lovených rýb.

Rybárska výbava pre začiatočníkov, ktorá by nemala chýbať

Keď už máte vybrané základne nástroje lovu rýb v rybárskych revíroch, určite je potrebné dbať na výber správnej nástrahy a návnady, samozrejmosťou je kŕmidlo a krmivo. Tie si určíte podľa lovenej ryby a jej veľkosti.

Pre vaše pohodlie, pri niekoľko hodinovej rybačke, určite poslúži rybárska stolička, stojan na rybársky prút a signalizátor záberu. Využijete ich najmä pri love kaprov a pri love na feeder.  Pamätajte, na začiatok je lepšie siahnuť po univerzálnejšej rybárskej výbave, s ktorou sa naučíte pracovať a je cenovo dostupnejšia. Zistíte tak, či svoje rybárske nadšenie budete rozvíjať.

Rybárska výbava na rybačku zo zákona

Súčasťou kvalitnej rybačky musí byť zo zákona podberák – rybárska sieťka, ktorá vám pomôže s vyťahovaním ryby z vody. Pri dravých rybách, podľa miestnych predpisov, nesmú chýbať rybárske kliešte.

Keď už zvládnete lov a rybu máte vytiahnutú na brehu, nemal by vám chýbať, zo zákona, ani pean – uvoľňovač háčikov, ktorým rybu vyslobodíte z háčika na udici. 

Lovené ryby majú určené svoje miery, ktoré je potrebné pri love dodržiavať. Na zistenie veľkosti ryby je zákonom predpísané meradlo, môže byť meter alebo pásmo, ktorým zisťujeme po vylovení ryby jej dĺžku – veľkosť, aby sa splnili podmienky lovu daného druhu.


0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je sobota 4. mája. Tento deň je Výročím úmrtia M. R. Štefánika, Medzinárodným dňom hasičov a Sviatkom sv. Floriána…
  • 04.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 3. mája. Tento deň je Dňom Slnka a Svetovým dňom slobody tlače. Meniny má Galina, Timea.
  • 03.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
sobota, 4. mája 2024
Meniny má Galina, zajtra Florián