Dnes na obed sa Slnko pobozká s Mesiacom, sledujte čiastočné zatmenie!

  • Piešťanský týždeň / Kultúra a spoločnosť / Spravodajstvo
  • 25. októbra 2022, 07:53

Ak počasie dovolí, dnes môžeme pozorovať krásny astronomický úkaz, čiastočné zatmenie Slnka. Disk Slnka bude Mesiacom prekrytý až na 43%. Začiatok úkazu bude o 11:15 h, maximálna fáza medzi 12:21 a 12:26 a koniec o 13:40. Ako tento pozoruhodný jav nastáva? Vysvetľujú astronómovia z Hvezdárne a planetárium Hlohovec.


Čiastočné zatmenie Slnka môžete dnes pozorovať vo Hvezdárni a planetáriu v Hlohovci. Bude to zážitok. (Autor: hvezdáreň Hlohovec)

Zem obieha okolo Slnka a Mesiac obieha okolo Zeme. Zhodou okolností je pomer veľkosti Mesiaca a Slnka a pomer ich vzdialeností taký, že na oblohe zaberajú rovnako veľkú plochu. Keď sa pri svojom nebeskom tanci Zem, Mesiac, a Slnko dostanú do priamky, pričom medzi Zemou a Slnkom sa nachádza Mesiac, Mesiac prekryje Slnko a my môžeme pozorovať zatmenie.

Prečo bude tentokrát iba čiastočné? Treba si uvedomiť, že Mesiac je v porovnaní so Zemou naozaj malý a je dosť ďaleko na to, že jeho tieň na povrchu Zeme má priemer iba 267 kilometrov. V porovnaní s 12 742 kilometrovým priemerom Zeme je to naozaj iba máličko. Preto existuje len veľmi tenký pásik, ktorý pohybujúci sa Mesiac svojim tieňom vykreslí na povrchu našej Zeme. A aj to len vtedy, ak ten tieň vôbec dopadne na Zemský povrch, a nie mimo neho. V tých oblastiach môžu obyvatelia vidieť úplné zatmenie. V širšom okolí okolo tohto úplného tieňa je vidieť zatmenie čiastočné.

A napokon, to najdôležitejšie – ako a kedy ho pozorovať?

Začiatok úkazu bude o 11:15, maximálna fáza medzi 12:21 a 12:26 a koniec o 13:40. Dajte si veľký pozor a nikdy do Slnka nepozerajte voľným okom. A už vôbec nie ďalekohľadom alebo čímkoľvek iným, čo má šošovku, ak na tom nie je filter!

Ak tá šošovka dokáže zapáliť kus papiera, tak vám dokáže vypáliť aj sietnicu. Dbajte na bezpečnosť! Bezpečne je možné zatmenie Slnka pozorovať napríklad cez fóliový filter na to určený. Poznáme aj fóliové slnečné okuliare (Solar Eclipse Glasses). Laikom postačia aj zváračské okuliare alebo zváračské sklo. Tie môžu svojím filtrom ovplyvniť farbu Slnka, ktorú budeme vidieť. Môže sa nám zdať podľa typu skla napríklad zelené. Sklá a filtre existujú s rozličnou priepustnosťou. Možné je pozorovať aj cez staré CD alebo diskety. Cez ne sa neodporúča pozerať sa dlho. Prepúšťajú infračervené svetlo, ktoré pri dlhom pozorovaní môže oko ešte stále poškodiť. Najviac sa odporúča projekčná metóda pozorovania, kedy máme ďalekohľad upevnený na statíve, a obraz premietame na premietaciu plochu.

Najideálnejšie bude, ak prídete k nám do planetária, kde vám zabezpečíme, že o zrak neprídete a Slnko si cez naše profesionálne teleskopy aj s filtrami vychutnáte naplno so škvrnami, protuberanciami, aj Mesiacom. Srdečne vás pozývame!

Zdroj: Hvezdáreň a planetárium v Hlohovci.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 15. mája. Tento deň je Medzinárodným dňom odporcov vojenskej služby, Svetovým dňom atletiky, Svetovým dňom rodiny a…
  • 15.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 13. mája. Tento deň Dňom tulipánov. Meniny má Servác.
  • 13.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 16. mája 2024
Meniny má Svetozár, zajtra Gizela