Vystúpenie Piešťanských Čajok v pohárovej Európe začína!

Po 5 rokoch štartuje skupinová fáza Eurocupu aj s Piešťanskými Čajkami. Proti komu budú stáť zverenkyne trénera Petra Jankoviča v druhej najlepšej klubovej súťaži Európy? Aký je ich program a kto bude ich súperom? Prinášame vám všetky odpovede na to, čo čaká Diplomat arénu v najbližších týždňoch.

Piešťanské Čajky sa predstavia v druhej najprestížnejšej klubovej súťaži v Európe. (Autor: Laco Duračka)

Piešťanské Čajky vstúpia do tejto súťaže prvýkrát v pozícii úradujúceho majstra Niké extraligy žien, súčasťou súťaže už v minulosti boli. Skupinovú fázu si zahrali v dvoch prípadoch, vždy po dvoch výhrach a štyroch prehrách sa s Eurocupom už v prvej fáze súťaže rozlúčili. Žreb im prisúdil do C-skupiny súperov z Turecka, Poľska a neďalekej Banskej Bystrice. Poďme si predstaviť jednotlivé tímy.

Jednoznačným favoritom skupiny a pokojne môžeme povedať, že aj celej súťaže, je Galatasaray Cagdas Factoring Istanbul. Turecký veľkoklub je len jedno z dvoch družstiev, čo dokázalo v doterajšej histórii Eurocupu vyhrať túto súťaž viac ako raz (2009, 2018). Ďaleko nebol od toho ani v sezóne 2021/2022, napokon však na Final Four obsadil 4. miesto.

O jeho sile svedčí aj bohatá zbierka úspechov, v roku 2014 vyhral Euroligu, dvakrát si zahral vo Final Four a súčasťou Euroligy/Eurocupu sú pravidelne od roku 2007, kedy sa vrátili do najvyššej tureckej súťaže. Na domácej scéne naposledy vyhrali titul v roku 2015, v uplynulej sezóne skončili už prekvapujúco vo štvrťfinále. Do aktuálneho ročníka vstúpili troma výhrami v rade, naposledy v istanbulskom derby zdolali Besiktas 72:58.

Najväčšou hviezdou Galatasarayu je dvojka draftu WNBA z roku 2017 Alaina Coatesová, či trojka z roku 2019 Teaira McCowanová. V kádri sú aj viaceré reprezentantky Turecka, ako napríklad legendárna Isil Alben, ale aj reprezentantky Litvy a Lotyšska, takže Čajky čakať špička svetového basketbalu.

Z Poľska prisúdil Čajkám žreb InvestInTheWest Enea Gorzów. Účinkovanie v Eurocupe mu nie je cudzie, hrá ho pravidelne od roku 2017 a v minulosti sa zúčastnil Euroligy. Najďalej sa dostal v sezóne 2018/2019 do osemfinále. Čo sa týka domácej ligy, tak na majstrovský titul sa im ešte dosiahnuť nepodarilo, ale v troch prípadoch (2009, 2010 a 2019) získali striebro. V uplynulom ročníku sa umiestnili na 4. priečke.

Podobne ako Galatasaray, tak aj Enea Gorzów začala svoju súťaž 3 výhrami v rade. Cez víkend uspeli proti Arke Gdyňa (72:70). Medzi ťahúňky tímu možno jednoznačne zaradiť Američanku Lindsay Allenovú, respektíve Austrálčanku Allanu Smithovú. Obe si zahrali v WNBA. Zaujímavými hráčkami sú tiež  talentovaná Francúzska Wadoux, či turecká pivotka Senyurek. 

Predstavovať určite netreba tretieho do partie, Sláviu Banská Bystrica. „Pumy“ úspešne prešli kvalifikáciou, keď uspeli proti gréckej Eleftherii. Vo svojej prvej účasti v Eurocupe sa budú spoliehať najmä na prínos legionárok, menovite Iggy Allenovú, Milicu Deurovú a Jovanu Mandičovú. V otváracom zápase nového ligového ročníka zvíťazili Piešťany nad Banskou Bystricou 76:56.

Systém Eurocupu je jasný, do play off postupujú tímy na prvých dvoch miestach a 8 najlepšie postavených družstiev z tretích miest (po 4 z každej konferencie). Zo všetkých postupujúcich sa urobí jedna tabuľka, podľa ktorej sa rozdelia dvojice do play off. Ďalšie fázy Eurocupu sa hrajú systémom doma-vonku, do play off sa zapoja ešte aj neúspešne tímy z Euroligy.

Pred Piešťanskými Čajkami je tak veľká výzva, konečne sa dostať zo skupinovej fázy do play off. K tomu budeme potrebovať aj vašu podporu, už v prvom domácom stretnutí proti Gorzówu (streda 26. októbra o 18.00 h). Vstupné na zápasy Eurocupu je jednotné – 8€.

Program Piešťanských Čajok v C-skupine Eurocupu:

26. októbra o 18.00 h: Piešťanské Čajky – InvestInTheWest Enea Gorzów

3. novembra o 19.00: Slávia Banská Bystrica– Piešťanské Čajky

9. novembra o 18.00 h: Piešťanské Čajky – Galatasaray Cagdas Factoring Istanbul

16. novembra o 18.00 h: InvestInTheWest Enea Gorzów – Piešťanské Čajky

7. decembra o 18.00 h: Piešťanské Čajky – Slávia Banská Bystrica

14. decembra o 17.00 h: Galatasaray Cagdas Factoring Istanbul – Piešťanské Čajky

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 25. marca. Tento deň je Dňom zápasu za ľudské práva a Medzinárodným dňom spomienky na obete otroctva…
  • 25.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 26. marca. Tento deň je Svetovým dňom epilepsie. Meniny má Emanuel.
  • 26.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 28. marca 2024
Meniny má Soňa, zajtra Miroslav