Ako prebieha zmena sídla s.r.o.? Je to komplikovanejšie ako sa zdá

  • Inzercia
  • 24. októbra 2022, 16:49

Keď podnikáte, často aj jednoduché veci sú komplikované. Platí to aj pre zmenu sídla vašej firmy. Ak s tým ešte nemáte skúsenosť, môže sa vám zdať, že to bude niečo jednoduché, ale opak je pravdou.

© El Nariz / Shutterstock.com

Pripraviť si musíte viacero dokumentov

Zmena sídla s.r.o. začína zmenou zakladateľskej listiny (ak má firma jedného spoločníka) alebo valným zhromaždením, na ktorom sa zmena odsúhlasí (ak má firma dvoch a viac spoločníkov). Pre ďalší postup bude potrebné aj rozhodnutie jediného spoločníka, respektíve zápisnica z valného zhromaždenia.

Preukázať bude treba aj užívacie právo k nehnuteľnosti. Firma tak bude potrebovať súhlas vlastníka (alebo vlastníkov) nehnuteľnosti, prípadne nájomnú zmluvu. Predkladá sa aj list vlastníctva nehnuteľnosti.

A potom začína tá pravá „sranda“ a to je komunikácia s úradmi. Konkrétne pôjde o Obchodný register príslušného registrového súdu, Obvodný úrad (odbor živnostenského podnikania) a Daňový úrad.

Úradom sa nevyhnete

Ak si želáte zmeniť sídlo firmy a vyššie uvedené „prípravy“ máte absolvované, vybavovanie na úradoch začína na Obchodnom registri. Doložiť musíte návrh na zápis zmeny zapísaných údajov o s.r.o., zápisnicu z valného zhromaždenia/rozhodnutie jediného spoločníka, súhlas vlastníka nehnuteľnosti/nájomnú zmluvu (spolu s listom vlastníctva) a dve kópie úplného znenia spoločenskej zmluvy/zakladateľskej listiny.

Keď bude nové sídlo zapísané v Obchodnom registri, musíte túto zmenu oznámiť Obvodnému úradu a Daňovému úradu. V oboch prípadoch budete k tomu potrebovať výpis spoločnosti z Obchodného registra s novým sídlom firmy a potvrdenie o vykonaní zápisu zmeny a taktiež oznámenie o zmene sídla firmy.

Ako vidíte, proces to rozhodne nie je taký jednoduchý, ako si mnohí predstavujú. Preto ak ste vo svojom podnikaní vo fáze, že predpokladáte ďalšie sťahovania, je dobré zvážiť možnosť virtuálneho sídla firmy, ktoré nebudete musieť meniť, keď budete firmu sťahovať do nových priestorov.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je sobota 4. mája. Tento deň je Výročím úmrtia M. R. Štefánika, Medzinárodným dňom hasičov a Sviatkom sv. Floriána…
  • 04.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 3. mája. Tento deň je Dňom Slnka a Svetovým dňom slobody tlače. Meniny má Galina, Timea.
  • 03.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
sobota, 4. mája 2024
Meniny má Florián, zajtra Lesana