Ornitologické prednášky Ericha Kubicu sú dotykom prírody

V prvom momente sa to môže zdať ako nedobrý nápad – privstať si v sobotu a vydať sa na breh piešťanskej Sĺňavy, a keď môže človek dospávať po celom pracovnom týždni. Tobôž, keď sú rána v jeseni studené a sychravé. Napokon však človek príde na to, že dôjsť na ôsmu ráno do Kubánovej výsadby na ornitologickú prednášku Ericha Kubicu je to najlepšie rozhodnutie.

Zakrúžkované vtáčiky si účastníci prednášky môžu prezrieť zblízka. (Autor: am)

Ornitológ, posudzovateľ exotického vtáctva a budúci paleontológ Erich Kubica si nedávno prevzal Cenu Trnavského samosprávneho kraja. Tú župa udeľuje za mimoriadny prínos pre kraj, avšak práca a prínos Kubicu ďaleko presahuje hranice krajiny. Človek, ktorý život zasvätil ochrane prírody, ornitológii, chovateľstvu, histórii, ale i edukácii mládeže a popularizácii vedeckých informácií, sa roky venuje vtáctvu v chránenej krajinnej oblasti Sĺňava, kde zabezpečuje starostlivosť a údržbu o areál hniezdenia chránených druhov vtákov.

Erich Kubica prednáša o vtáctve priamo v Kubánovej výsadbe, teda v lokalite, ktorú korčuliari, bicyklisti, bežci a iní rekreační športovci vnímajú ako oblasť popri vale oproti čistiarni odpadových vôd, kde je zákaz vstupu a chránené vtáčie územie. Striktný zákaz vstupu však niekoľko dní v posledných mesiacoch neplatil. Milovníci prírody, vtáctva, starší, mladší, celé rodiny prichádzali počas leta i na jeseň každú druhú sobotu do výsadby ráno na ôsmu. Poslednýkrát sa táto prednáška uskutoční v sobotu 22. októbra a je to skvelá šanca prežiť príjemnú, pútavú a v mnohom fascinujúcu dvojhodinovku.

Stačí sa len teplejšie obliecť. A ak vykukne slniečko, i ono pomôže so zahriatím. Čas utečie rýchlo aj najmenším divákom, Kubica totiž rozpráva o tom, ako kedysi dávno vyzerala časť Sĺňavy, v ktorej sa nachádza výsadba. Rozpráva o tom, kto sa pričinil o jej vybudovanie, ako to bolo s ornitológmi v Piešťanoch desaťročia dozadu, koľko mladých starostlivosť o spevavce chytila za srdce. Spomína na zážitky z mladosti, husárske kúsky, ktoré boli mnohokrát veľmi nebezpečné, ale aj vtipné príhody.

Pomedzi rozprávanie odbieha jeho kolega Štefan k záchytnej sieti, kam prilietajú vtáčiky, aby ich odtiaľ opatrne odobral, zakrúžkoval, zaznačil, ukázal návštevníkom zblízka a po chvíľke opäť pustil na slobodu. Fascinovaní sú malí i veľkí, Kubica pritom plynule prechádza k bližšiemu popisu daného okrídlenca a vzápätí sa vracia k dopovedaniu predtým začatého príbehu.

V rámci dvojhodinovej prednášky, ktorá však pre neutíchajúce otázky trvala počas našej návštevy pre najväčších vytrvalcov ešte o ďalšiu hodinu dlhšie, sa návštevníci dozvedeli príbehy z minulosti, zistili, aké vtáky žijú v okolí Piešťan aktuálne, ktorých tu pred časom hniezdilo viac a ktorých menej. Videli na fotografiách, ako vyzerá Vtáčí ostrov zblízka, ako vznikal a kde sa nachádza stará hrádza Váhu. Návštevníci si odniesli lepší prehľad o tom, čo všetko musí ornitológ ovládať a čo je jeho náplňou práce. Zistili, že vtáky zakrúžkované na Sĺňave boli spozorované tisíce kilometrov odtiaľto a dozvedeli sa i to, čo robili vtáčkari pred stovkami rokov a do akých pascí chytali spevavce. Nechýbala ani ukážka viac ako 130-ročnej klietky a starý recept na prípravu vtáčieho pokrmu.

Summa summarum je návšteva Kubánovej výsadby akýmsi dotykom s prírodou. Je prostriedkom, ktorý pomáha návštevníkom zabudnúť na povinnosti a vnoriť sa do atmosféry, v ktorej prím hrá láska k nemým tváram a hodiny práce, za čo si Kubica aj pri príležitosti svojho životného jubilea právom prevzal v ostatných mesiacoch niekoľko ocenení vrátane Ceny Trnavského samosprávneho kraja. 

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je nedeľa 5. mája. Tento deň je Medzinárodným dňom pôrodných asistentiek a Svetovým dňom hygieny rúk. Meniny má Lesia,…
  • 05.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je sobota 4. mája. Tento deň je Výročím úmrtia M. R. Štefánika, Medzinárodným dňom hasičov a Sviatkom sv. Floriána…
  • 04.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 3. mája. Tento deň je Dňom Slnka a Svetovým dňom slobody tlače. Meniny má Galina, Timea.
  • 03.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 6. mája. Tento deň Medzinárodným dňom bez diét. Meniny má Hermína.
  • 06.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
utorok, 7. mája 2024
Meniny má Monika, zajtra Ingrida