Lúka: Ďakovali za úrodu i novú knihu o histórii, vyhodnotili najkrajšie jablko

V obci Lúka bola slávnosť. Farníci v nádherne vyzdobenom kostole spolu s kňazom Petrom Cibirom ďakovali za úrodu a po svätej omši starosta Marián Haluza uvítal nielen domácich a hostí, ale aj autorov novej knižnej publikácie Dejiny obce Lúka z dielne historika Martina Lacka a kolektívu. V závere vyhlásili víťazov súťaže o najkrajšie jablko.

(Autor: vd)

Ako sa pozvaní hostia, medzi ktorými boli aj niekdajší družstevníci, dozvedeli, viac udalostí spojených do jedinej veľkej dedinskej oslavy zabezpečili okrem Obce Lúka aj predstavitelia Poľnohospodárskeho družstva podielnikov Tematín z Modrovky v spolupráci s občanmi a miestnymi kresťanmi.

Už tradične každý obdivoval vyzdobený kostol plodmi záhrad a polí, nechýbali tu sypané obrazy vyobrazujúce svätcov – patrónov chovateľov i pestovateľov, ktoré veľmi starostlivo „nasypali“ zo zrniek a semienok plodov a rastlín miestne ženy.

Po oficiálnom príhovore starostu obce a po kultúrnom programe predstavil nielen svojich kolegov – spoluautorov, ale najmä publikáciu Dejiny obce Lúka jej ústredný autor, miestny historik Martin Lacko. Pripomenul, že máme byť hrdí nielen na našu históriu, ale aj na ľudí, ktorí ju budovali.

„Na margo tézy, že slovenská dedina bola vraj zaostalá, poviem iba toľko, že na veľkostatku v Lúke mali od dvadsiatych rokov minulého storočia najmodernejšie technológie a ľudia zo širokého okolia sa sem chodievali učiť. V knihe je spomínané, že bratia Klčovskí zaviedli už v roku 1929 verejnú autobusovú dopravu v obci Lúka, čo bolo len dva roky po Bratislave, takže ako ďaleko bola dedina v tých časoch,“ predostrel Lacko archívne informácie vhodné na zamyslenie verejnosti počas prezentácie knihy. Publikáciu vytlačil Spolok Slovákov v Poľsku – Krakov.

V závere slávnosti vyhodnotili päť najkrajších plodov zo šesťdesiatich vzoriek jabĺk. Súťaž bola verejná, každý návštevník mohol dať hlas svojmu naj jablku. O hudbu, spev i prednes sa postarali deti a žiaci z lúčanskej školy a škôlky a do dychových nástrojov vdýchla dušu a pekné piesne z nich vylúdila Modrovanka.

„Za prípravu a pomoc pri organizovaní tejto akcie ďakujeme všetkým našim občanom, ktorí sa akokoľvek podieľali na organizácii, PDP Tematín, učiteľkám za prípravu programu a žiakom za vystúpenie,“ uviedla na svojej webovej stránke Obec Lúka.+

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 17. mája. Tento deň je Svetovým dňom hypertenzie a Svetovým dňom telekomunikácií. Meniny má Gizela, Aneta.
  • 17.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
sobota, 18. mája 2024
Meniny má Viola, zajtra Gertrúda