Desiaty ročník Drahovskej kosy ukončil sezónu kosenia

Aj keď to v máji vyzeralo, že jubilejný desiaty ročník Drahovskej kosy sa pre veľké suchá, ale i práce spojené s budovaním kanalizácie tento rok neuskutoční, tráva predsa narástla. Po daždivých septembrových dňoch mohli organizátori pozvať koscov na priateľskú akciu – ukončenie sezóny, aby im ako v dobrej rodine vrátili pohostinnosť, ktorou našincov zahrnuli v iných končinách Slovenska.

Tento rok sa v Drahovciach zišlo 24 koscov z rôznych končín Slovenska. (Autor: vd)

Aj tento rok, hoci bola už jeseň, sobota 8. október, slnko zalialo lúku pri zbernom dvore a tá sa ozývala spevom, vravou i cvengotom kôs. Gulášmajstri varili kotlíkový, bola tu aj živánska a iné pochutiny, lebo po kosení si človek rád niečo chutné zje. Najmenšie deťúrence zbierali pokosenú trávu, kôpkovali ju a potom sa do mini stohov hádzali ako do maminých perín.

Chlapom-koscom, ale aj ženám, ba boli tu i školáci, ktorí kosili, do veselšieho dňa vyspevovali speváčky z prašníckej Holešky a o piesne, čo sa niesli dedinou, sa postarala aj spevácka skupina Kolovrátok z Drahoviec.

„Po prvýkrát na Drahovskej kose budú ľudia počuť i dychovku. Chceme im predstaviť našu Drahovčanku,“ povedal starosta obce Miroslav Ledecký. Ako podotkol, je dobrým zvykom v rodine návštevu príbuzným vrátiť, a tak hoci to naozaj nevyzeralo v Drahovciach na nejaké veľké súťaženie v kosení, napokon aj vďaka minulomesačným dažďom po veľkom suchu, keď bola tráva spálená dožlta, sa obec zazelenala a oni mohli koscov z rôznych kútov Slovenska recipročne pozvať na akciu.

„Kedysi sme mali rekordnú účasť aj 70 koscov, tentoraz ich prišlo 24. Sú tu priatelia z Lubiny, zo Svätoplukova, z Nolčova, Krpelian, Križovian, Piešťan, Drahoviec, a ak som na niekoho zabudol, nech mi prepáči,“ povedal Ledecký.

Na stoloch neďaleko kotlíka s gulášom boli všakovaké domáce koláčiky – sladké štrúdle aj slané pagáčiky. Drahovčania mali pripravené i ceny pre koscov, už tradične každý dostal zlosovateľný lístok a výmenou zaň bola cena z tomboly. „Máme tu presne o jednu cenu menej. Poslednou je toaletný papier a už sa teším, kto ho vyhrá, lebo z neho si potom budú všetci kosci celý rok robiť žartíky. Jednému sa cena neujde – my sme však inovátori, máme pre neho hotovosť vo výške 50 eur,“ usmial sa starosta obce.

Na Drahovskú kosu nedopustí ani bývalý dopisovateľ Piešťanského týždňa, deväťdesiatnik Vendel Sedláčik. I tento rok sa vyparádil do ľudového odevu, a aj keď nekosil, tak ako v minulosti si zaspomínal: „Ja som sa učil kosiť od môjho otca. Chodili sme kosiť k sedliakom, dávali nám za to každý deviaty snop. Otec kosil, ja so sestrou sme hŕstkovali. Skúsenosti odovzdávam ďalej.“

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 17. mája. Tento deň je Svetovým dňom hypertenzie a Svetovým dňom telekomunikácií. Meniny má Gizela, Aneta.
  • 17.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
sobota, 18. mája 2024
Meniny má Viola, zajtra Gertrúda