Samosprávy môžu šetriť náklady i životné prostredie zavedením elektronickej evidencie odpadu

  • Spravodajstvo
  • 19. októbra 2022, 14:41

Jeden z krokov, ako môžu samosprávy ušetriť a zároveň zlepšiť stav životného prostredia, je zavedenie elektronickej evidencie odpadu. Viac ako 70 slovenských miest a obcí dokazujú, že tie, ktoré už takúto evidenciu majú, vedia efektívne využívať svoje finančné zdroje. Informoval o tom v tlačovej správe zástupca z portálu menejodpadu.sk Tomáš Halán.

Ilustračné foto. (Autor: menejodpadu.sk)

Evidencia odpadu dáva samosprávam prehľad o produkcii odpadu z domácností, obecných inštitúcií či podnikateľských subjektov. „Najdôležitejšie však je, ako dokáže obec alebo mesto vyzbierané dáta naozaj využiť a aké kroky majú podniknúť, aby svoje odpadové hospodárstvo optimalizovali,“ hovorí z portálu menejodpadu.sk Martina Gaislová Zavedením efektívneho spôsobu evidencie odpadov môžu samosprávy dosiahnuť vyššiu mieru triedenia, a čím vyššia miera triedenia, tým menej odpadu končí na skládke. Výsledkom sú ušetrené obecné financie a stanovenie spravodlivých poplatkov pre obyvateľov.

„Prostredníctvom strategických krokov sme dospeli k výraznému zníženiu produkcie zmesového komunálneho odpadu a k zásadnému nárastu triedenia všetkých odpadov. Miera triedenia nám vzrástla z pôvodných 7,28 percenta v roku 2019 až na 47,71 percent v minulom roku. Môžeme konštatovať nespochybniteľný prínos elektronického systému a prevádzkovanie zberného dvora, resp. prechod na množstvový zber odpadov. Zavedenie elektronickej evidencie odpadu a množstvového zberu odpadu v Lendaku môžeme označiť za ručnú brzdu pri navyšovaní výdavkov na odpadové hospodárstvo,“ hovorí manažér ekonomického úseku Prevádzkarne obce Lendak Štefan Halčin. Na základe analýzy ušetrili v Lendaku takmer 70-tisíc eur. Za posledných desať rokov počet obyvateľov narástol o viac ako 8 percent, množstvo vyvezeného odpadu za to isté obdobie im kleslo o takmer 19 percent.

Aj v Bánove neďaleko Nových Zámkov elektronická evidencia funguje už viac ako dva roky. „Po rokoch stagnácie s mierou triedenia okolo 16 percent sme hneď v prvom roku od zavedenia evidencie prekročili 40 percent a vlani sme vytriedili takmer tri pätiny odpadov. Podarilo sa nám tak znížiť množstvo vyprodukovaného odpadu, ktorý obyvatelia posielali na skládku,“ hodnotí starosta obce Miloš Rybár.

SITA

0 Shares

Najnovšie správy

sobota, 27. júla 2024
Meniny má Božena, zajtra Krištof