Michal Bezák: Rezort Piešťany fungoval len ako trafika na prerozdeľovanie financií

  • Piešťany / Spravodajstvo / Región
  • 19. októbra 2022, 23:01

Sú to už viac ako tri roky, čo sa zmenilo vedenie Oblastnej organizácie cestovného ruchu Rezort Piešťany (Rezort). Po pôsobení predchádzajúceho vedenia bola turistická organizácia fakticky v štádiu klinickej smrti. Počet členov zo strany miestnych samospráv bol pod zákonom stanoveným počtom a i ďalší významní členovia signalizovali, že ak to bude pokračovať spôsobom, akým sa Rezort prezentoval, keď ho ovládal politický klub Spoločne pre Piešťany na čele s Tomášom Hudcovičom, svoje členstvo v ňom ukončia.

Tatiana Nevolná a Michal Bezák sú vo vedení Rezortu od roku 2019. (Autor: archív Michala Bezáka/FB Rezort Piešťany)

Po komunálnych voľbách v roku 2018 sa zrodil tandem vo vedení Rezortu. Ten sa po pár rokoch ich spolupráce má k svetu a výrazne narastá i počet jeho členov. Položili sme preto otázky o činnosti Rezortu predsedovi predstavenstva Michalovi Bezákovi a jeho výkonnej riaditeľke Tatiane Nevolnej, ako sa im podarilo znovu sfunkčniť organizáciu podporujúcu cestovný ruch v regióne.

Ako dlho už vediete Rezort spoločne?

M. Bezák: V Rezorte pôsobím od júna 2019 ako predseda predstavenstva, a to od procesu schválenia mojej osoby poslancami Mestského zastupiteľstva mesta Piešťany a následného zvolenia Valným zhromaždením Rezortu.

T. Nevolná: Vedenia Rezortu na pozícii výkonnej riaditeľky som sa ujala v septembri 2019, keď som vo funkcii nahradila bývalého výkonného riaditeľa, ktorý odišiel do dôchodku, a potom, ako som vyhrala výberové konanie na túto funkciu. Od tohto momentu teda vedieme Rezort spoločne. Vo februári 2020 som kandidovala v riadnych voľbách, ktoré ma potvrdili na pozícii na ďalšie štyri roky.

Keď ste prevzali Rezort, v akej kondícii bol a koľko mal členov?

M. Bezák: Bolo ich osem, z toho tri samosprávy a päť podnikateľských subjektov. Teraz ich je spolu 26. Organizácia nefungovala, nevyužívala potenciál, ktorý v sebe mala. Nemohla ďalej fungovať len ako tzv. trafika na prerozdeľovanie financií. Bolo nutné si určiť jasné smerovanie, stratégiu. Teda čo chceme robiť, ako to chceme robiť a následne začať pracovať na dosiahnutí cieľa. Prvoradý bol, je a bude záujem o skutočný rozvoj cestovného ruchu. Základom preň je využitie príležitostí a možností, ktoré naša destinácia ponúka tak, aby mal návštevník Piešťan motiváciu, chuť navštíviť náš región a stráviť v ňom zmysluplne čas. Preto mu treba ponúknuť mnoho alternatív, aby si vybral práve náš región. Viem, že sme na správnej ceste, pred nami je však ešte stále veľa ťažkých úloh a práce.

Čo všetko bolo potrebné v Rezorte zmeniť?

T. Nevolná: Už krátko po nástupe do vedenia Rezortu smerovala naša snaha k tomu, aby sme vniesli transparentnosť do všetkých oblastí fungovania organizácie, vrátane prideľovania dotácií z finančných prostriedkov Rezortu. Preto od roku 2019 musí každý uchádzač o pridelenie dotácie na projekt súvisiaci s rozvojom turizmu v našom regióne podať písomnú žiadosť s návrhom projektu. Žiadosť musia podať nielen noví uchádzači, ale týka sa aj existujúcich projektov. Základnou podmienkou pri predložení žiadosti je zaslanie informácií o projekte a požiadavky na výšku podpory s vyčíslením a uvedením možností protiplnenia. Prihlásené projekty musia byť zamerané na rozvoj cestovného ruchu na území pôsobnosti Rezortu, čo je hlavný predmet činnosti organizácie. Prijaté žiadosti posudzuje komisia, do ktorej môže zasadnúť ktorýkoľvek jej člen.

Ako je to v súčasnosti? Koľko má Rezort členov a čo všetko sa vám podarilo naštartovať?

M. Bezák: Počet členov sa každý rok zvyšuje, čo nás veľmi teší, pretože je to prejav veľkej dôvery v našu prácu a jej výsledky. V čase môjho príchodu do Rezortu mala organizácia osem členov a za tri roky sa rozrástla na súčasných 26. Sú medzi nimi samosprávy – mestá a obce v našom regióne – ďalej rôzne podnikateľské subjekty, združenia a, samozrejme, kúpele. Dvaja členovia museli, žiaľ, pre nepriaznivý dopad covidovej pandémie ukončiť členstvo, momentálne však máme dvoch nových pristupujúcich členov. Keďže Rezort nemal dlhodobú marketingovú stratégiu, to bol ďalší krok, ktorý sme urobili.

Aká je úloha predsedu predstavenstva?

M. Bezák: Pre ozrejmenie by som najskôr uviedol, že najvyšším orgánom organizácie je valné zhromaždenie, ktoré tvoria všetci členovia Rezortu. Predstavenstvo je riadiacim orgánom organizácie, ktoré zabezpečuje jej činnosť a fungovanie. Zostavuje ročný plán činnosti a vypracúva koncepciu rozvoja cestovného ruchu. Hospodári s majetkom oblastnej organizácie, plní však aj veľa ďalších úloh. Ako predseda predstavenstva som tiež členom sedemčlennej výberovej komisie, ktorá rozhoduje o pridelení finančných prostriedkov na projekty cestovného ruchu v oblasti pôsobnosti Rezortu. Predstavenstvo tiež schvaľuje návrhy marketingových aktivít Rezortu.

Aká je úloha riaditeľky?

T. Nevolná: Výkonný riaditeľ je výkonným orgánom organizácie a hlavným organizátorom jej činnosti. Konám v mene organizácie v rozsahu určenom jej stanovami, pričom som viazaná uzneseniami valného zhromaždenia a uzneseniami predstavenstva. Som na čele kancelárie oblastnej organizácie a zúčastňujem sa na zasadnutiach predsedníctva aj valného zhromaždenia, no bez práva hlasovať. Zabezpečujem administratívu, vediem agendu hospodárenia Rezortu, zodpovedám za finančné operácie, tvorbu a dodržiavanie rozpočtu. Všetky aktivity, nápady a ponuky komunikujeme s predstavenstvom a následne po ich schválení informujeme valné zhromaždenie. V týchto intenciách vykonávam svoju funkciu.

Funguje vaša vzájomná spolupráca pri riadení Rezortu ideálne, či sa nájdu aj nezhody, ktoré si musíte vydiskutovať a nájsť spoločnú zhodu?

M. Bezák: Snažíme sa, aby nás ľudia čoraz viac vnímali, aby poznali našu prácu. Početné a široké aktivity Rezortu nemôžu stáť na jednom človeku, dôležitá je spolupráca a komunikácia. Aj preto by som chcel poďakovať všetkým členom orgánov spoločnosti, mojim najbližším kolegom a v neposlednom rade Valnému zhromaždeniu Rezortu – zástupcom členov z podnikateľskej oblasti, ako aj zástupcom miest a obcí. Po celý čas pristupujú k členstvu zodpovedne, svedomito. Prínos každého je nezameniteľný. Vážim si ich po pracovnej aj ľudskej stránke a je mi cťou každého v Rezorte mať.

T. Nevolná: V Rezorte som pracovala na čiastočný úväzok ešte pred nástupom do výkonnej pozície. Po prevzatí funkcie výkonnej riaditeľky bolo spočiatku potrebné dobehnúť mesiace, počas ktorých bol Rezort bez riaditeľa v núdzovom režime. Na začiatku sme si s predstavenstvom a členmi vysvetlili, či sa stretávame v rovnakej vízii o fungovaní Rezortu. Už vtedy, na začiatku našej spolupráce, bolo jasné, že ťaháme za jeden povraz a ideme spoločnou cestou. Môžem povedať, že to platí aj dnes. Žiadne veľké nezhody sme zatiaľ nemali, vždy si všetko dokážeme vykomunikovať.

Rezort je významným nástrojom podpory turizmu v piešťanskom regióne. Je ešte niečo, čo by ste chceli v jeho poslaní a fungovaní zmeniť?

T. Nevolná: Oblastné organizácie majú možnosť požiadať o štátnu dotáciu z Ministerstva dopravy a výstavby Slovenskej republiky. Výška poskytnutej dotácie sa odvíja od súhrnnej hodnoty vybratých členských príspevkov. Cesta k navýšeniu rozpočtu spočíva v zlúčení čo najviac samospráv s čo najväčším počtom prenocovaní, to všetko za podmienky, že vybraná daň za ubytovanie alebo aspoň jej veľká časť by sa mala vložiť do organizácie vo forme členského príspevku. To znamená aj možnosť požiadať o vyššiu dotáciu, z ktorej bude následne profitovať celý región, keďže väčší rozpočet nám dá širšie možnosti na podporu cestovného ruchu, a tým aj naviazaných služieb a zamestnanosti. No nie vždy sa to tak v realite aj deje, napr. príspevok nášho najvýznamnejšieho člena zo samosprávy je len vo výške 17 percent z celkovej vyzbieranej dane za ubytovanie.

Máte ambíciu i naďalej zastávať funkciu predsedu predstavenstva?

M. Bezák: Samozrejme, ak sa do niečoho pustíte, dáte do toho veľa času i energie a veríte v zmysel toho, čo robíte. Ale ako som už spomínal, nebude to závisieť odo mňa, ale od toho, či sa mi podarí obhájiť môj poslanecký mandát v najbližších komunálnych voľbách. V ďalšom kroku pôjde o vôľu mestského zastupiteľstva a napokon o dôveru členov Rezortu. Každopádne v prípade, že by som v ďalšom období v tejto funkcii nepokračoval, s pokorou, ale zároveň s dobrým pocitom a čistým svedomím vo funkcii predsedu predstavenstva skončím a môjmu nástupcovi zaželám veľa zdaru s tým, že sa môže na mňa kedykoľvek obrátiť pre podporu a pomoc počas jeho pôsobenia.

Máte ambíciu naďalej zastávať funkciu riaditeľky?

T. Nevolná: Ako som už spomenula, vo februári 2020 som kandidovala v riadnych voľbách, ktoré ma potvrdili na tejto pozícii na ďalšie štyri roky. Táto práca ma baví a napĺňa, preto by som ju chcela robiť naďalej. Komunikáciu a spoluprácu s členmi aj s orgánmi Rezortu hodnotím ako veľmi dobrú. Veľmi si to vážim a všetkým sa chcem za spoluprácu poďakovať.

Čo by ste želali Rezortu na najbližšie obdobia, aké plány má do zimnej sezóny a pripravujete nejaké novinky na leto 2023?

T. Nevolná: Tento rok sme spustili niekoľko aktivít, ktoré sa nielen podľa našich predpokladov, ale aj v praxi ukázali byť turisticky veľmi atraktívne a vyhľadávané, napríklad komentované prehliadky mesta či vtáčích lokalít pri Sĺňave, alebo splavy Váhu. Návštevníci Piešťan si ich veľmi obľúbili, preto by sme v nich chceli pokračovať aj v budúcej letnej sezóne. Zároveň pracujeme na ďalších projektoch, ktoré majú potenciál vysokého návštevníckeho záujmu, ako je napríklad geo hra. Ešte tento rok by sme chceli na Kúpeľnom ostrove osadiť Okno do histórie. Na mieste bývalých Františkových kúpeľov bude umiestnené „okno“, ktoré pri nahliadnutí poskytne dobový obraz toho, ako toto miesto kedysi vyzeralo. Takisto pripravujeme projekty na zatraktívnenie Starého kláštora a rozhľadne na Zlatom vrchu. No a v spolupráci s Mikroregiónom nad Holeškou pokračujeme v prípravách projektu, v rámci ktorého chceme zastrešiť lokálnych výrobcov pod jednou značkou.

M. Bezák: Medzi naše ďalšie neopomenuteľné plány patrí systematický rozvoj spolupráce s krajskou organizáciou cestovného ruchu a Krajskou inovačnou a rozvojovou agentúrou, ktorá je prichystaná podporiť projektové zámery u nás v regióne. Práve s podporou tejto agentúry by sme radi obnovili fontánu pred sochou Barlolámača podľa pôvodného projektu a tiež vybudovali v meste Hlohovec výstupné miesto pre splavy Váhu. Žiadosti sú už podané.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je pondelok 6. mája. Tento deň Medzinárodným dňom bez diét. Meniny má Hermína.
  • 06.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je sobota 4. mája. Tento deň je Výročím úmrtia M. R. Štefánika, Medzinárodným dňom hasičov a Sviatkom sv. Floriána…
  • 04.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 3. mája. Tento deň je Dňom Slnka a Svetovým dňom slobody tlače. Meniny má Galina, Timea.
  • 03.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je nedeľa 5. mája. Tento deň je Medzinárodným dňom pôrodných asistentiek a Svetovým dňom hygieny rúk. Meniny má Lesia,…
  • 05.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
utorok, 7. mája 2024
Meniny má Monika, zajtra Ingrida