Desiatky ľudí si prezerajú Piešťany podľa Wintera

Prechádzky so slúchadlami, v ktorých znie audiohra v podaní umelcov z Divadla Jána Palárika v Trnave, sú späť. Po letnej prestávke odštartovali v sobotu 15. októbra a hneď prilákali desiatky nadšených poslucháčov, ktorí sa v sprievode ochotníkov z Univerzitného divadla THE.ART.RE Univerzity sv. Cyrila a Metoda v Trnave vydali kúpeľným mestom za jedinečným zážitkom.

Foto: am

Krajská organizácia cestovného ruchu Trnavský kraj a Divadlo Jána Palárika v Trnave predstavili v závere minulého roka unikátnu zážitkovú prehliadku mesta Piešťany. S úspechom ju reprízovali až do konca marca 2022. Treťou októbrovou sobotou vstúpilo toto podujatie do svojej ďalšej sezóny.

Zážitková prehliadka sa začína vždy v sobotu o 10.00 a 14.00 h symbolicky pri soche Ľudovíta Wintera na Kolonádovom moste a pokračuje zastávkami pri Kursalone, Zelenom strome, soche Barlolámača, hoteli Thermia Palace, Pro Patrii a končí sa na kúpalisku Eva. Účastníkov na tejto ceste po stopách Wintera sprevádzajú ochotníci z divadla THE.ART.RE v dobových kostýmoch. Znázorňujú tak príbehy, ktoré formou rozhlasovej dramatizácie pripravili herci z Divadla Jána Palárika.

Návštevníci i obyvatelia Piešťan sa vďaka podujatiu dozvedajú o kúpeľnom meste veľa nového. Každá budova, ktorú nechal Winter postaviť, je spojená s inou epizódou jeho života. História kúpeľného mesta preto úzko súvisí s osudom tejto výnimočnej osobnosti. „Jeho nezlomnosť a optimizmus fascinujú ľudí dodnes. Neodradili ho svetové vojny ani zmeny politických režimov. Silu začať odznova našiel aj vtedy, keď sa vo vysokom veku vrátil s podlomeným zdravím z koncentračného tábora. Po smrti však kvôli neprajníkom na dlhé roky upadol do zabudnutia. Možno aj preto sme počas prvej sezóny nezažili ani jednu prehliadku, na konci ktorej by účastníci nemali slzy v očiach,“ povedala Agáta Mikulová, výkonná riaditeľka Krajskej organizácie cestovného ruchu Trnavský kraj. Príbeh Ľudovíta Wintera a jeho príbuzných je v krízových časoch aktuálnejší viac ako kedykoľvek predtým. Prináša nádej a poučenie, že s optimizmom a odhodlaním je možné prekonať aj tie najnáročnejšie problémy.

Termíny prehliadok sú stanovené na každú sobotu až do 3. decembra. Kúpu vstupeniek si nenechávajte na poslednú chvíľu, počet ľudí je pre kapacitu slúchadiel obmedzený a záujem o podujatie je veľký. Aj v sobotu 15. októbra sa mestom prechádzalo maximum možných účastníkov. 

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je nedeľa 5. mája. Tento deň je Medzinárodným dňom pôrodných asistentiek a Svetovým dňom hygieny rúk. Meniny má Lesia,…
  • 05.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 3. mája. Tento deň je Dňom Slnka a Svetovým dňom slobody tlače. Meniny má Galina, Timea.
  • 03.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 6. mája. Tento deň Medzinárodným dňom bez diét. Meniny má Hermína.
  • 06.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je sobota 4. mája. Tento deň je Výročím úmrtia M. R. Štefánika, Medzinárodným dňom hasičov a Sviatkom sv. Floriána…
  • 04.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
utorok, 7. mája 2024
Meniny má Monika, zajtra Ingrida