Ako sa pripraviť na zimnú lyžiarsku sezónu?

Pravidelné športovanie prináša mnoho benefitov – vďaka pohybu sú ľudia nielen zdravší a štíhlejší, ale aj šťastnejší. Telesná aktivita dodáva novú energiu a zlepšuje náladu. Športovanie znižuje pocity psychickej vyčerpanosti a tiež zlepšuje mentálne funkcie – čulosť a intelektuálnu výkonnosť.

 

Lyžovanie zlepšuje fyzickú aj psychickú kondíciu človeka. Pohyb v zimnej prírode podporuje imunitný systém, kosti a kĺby, upravuje dýchanie a trávenie. Regeneruje celé telo, významne prospieva telesnému aj duševnému zdraviu. Každý lyžiar však potrebuje na svahu kvalitný športový výstroj a vhodné športové odevy. V zimnom období preto nepodceňte tri funkčné vrstvy oblečenia. Prvú vrstvu tvorí spodná bielizeň, druhá vrstva je tepelnoizolačná a tretia vrstva vytvára telu záštitu pred zimou, vetrom a dažďom. Značka Salewa všetky tieto požiadavky plní na jednotku, dokáže ulahodiť aj tým najnáročnejším lyžiarom, ktorí lyžujú počas celej zimnej sezóny.      

Zimný športový šatník

Čo by mal obsahovať zimný šatník lyžiara? Spodnú bielizeň, športové tričká a legíny je dobré voliť z funkčných materiálov – polyamid, polyester, polypropylén, acryl a elastan. Skvelým tipom sú Nike legíny, ktoré nebránia v pohybe a sú maximálne pružné. Vrchné odevy športovca majú byť kvalitne zateplené a nepremokavé. Zimná športová vetrovka aj otepľovačky by mali mať minimálny vodný stĺpec od 2000 do 3000 milimetrov, čo je základná úroveň. Vodný stĺpec od 5000 do 8000 milimetrov poskytne ochranu pred vodou aj po dlhšom čase nosenia vo vlhkom a chladnom prostredí. Medzi najdôležitejšie faktory, ktorými však majú dámske aj pánske lyžiarske nohavice a zimné vetrovky disponovať je nepremokavosť, vetru vzdornosť, dobrá tepelná izolácia a tiež priedušnosť.    

Príprava lyžiarskeho výstroja

Pokiaľ sa v zime na zjazdovke chcete cítiť bezpečne, aspoň raz ročne si dajte lyžiarsky výstroj skontrolovať odborníkom v servise. Pravidelný servis lyží pred sezónou prispieva nielen k lepším športovým výkonom, ale aj k väčšej bezpečnosti lyžiara na svahu a k dlhšej životnosti lyží. Údržba v októbri vám ušetrí čas počas zimnej sezóny, kedy je väčšina servisov vyťažená. Pracovníci v servise lyže nielen nabrúsia, ale odstránia na nich aj prípadné nedostatky – opravia skorodované miesta či ryhy na skĺzniciach. Brúsenie hrán v profesionálnych servisoch prebieha na automatizovaných strojoch, kde sa hrany brúsia rovnomerne – po celej dĺžke a pod rovnakým uhlom. Na skĺznice pracovníci nanesú dezén a tiež nadstavia viazanie. Je dobré vedieť, že aj nové lyže je potrebné dať do servisu, aby sa pred prvou lyžovačkou odborne naformátovali a naimpregnovali.    

Inzercia

 

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je sobota 27. apríla. Tento deň je Svetovým dňom grafiky. Meniny má Jaroslav.
  • 27.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 29. apríla. Tento deň je Európskym dňom solidarity a spolupráce medzi generáciami a Medzinárodným dňom tanca. Meniny…
  • 29.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Pri príležitosti Dňa Zeme sa v okolitých obciach konalo veľké upratovanie. Inak to nebolo ani v Ostrove, ktorý sa už…
  • 28.04.2024, 00:01
  • Spravodajstvo / Región
Dnes je nedeľa 28. apríla. Tento deň je Svetovým dňom bezpečnosti a zdravia pri práci. Meniny má Jarmila.
  • 28.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
pondelok, 29. apríla 2024
Meniny má Lea, zajtra Anastázia