Tip na výlet: Na Sliači srdce na správnom mieste

Chystáte sa niekam na výlet? Niekde, kde zažijete pokojný víkend s rodinou či známymi? Boli ste už na Sliači? Ak nie, pozývame vás do srdca Slovenska do kúpeľov, ktoré liečia choré srdcia.

(Autor: vd)

Tak ako sa my Piešťanci radi hrdíme unikátnosťou našich kúpeľov, ktorých liečivá voda i bahno prinavrátili alebo zlepšili zdravie a pohyblivosť nespočetnému množstvu ľudí, v srdci Slovenska sa chvália Stredoslováci Kúpeľmi Sliač. A aj keď čarovný areál, ktorý pripomína lesopark, je už miestami šmrncnutý patinou, zázračná voda vracia zdravie bez rozdielu každému srdciarovi. Liečia sa tu i niektoré onkologické ochorenia, choroby obehového, pohybového ústrojenstva a kúpele blahodarne pôsobia aj na ženské choroby.

Dnešné Kúpele Sliač sú známe už vyše 770 rokov vďaka liečivým účinkom minerálnych prameňov. Pozoruhodné termálne a minerálne pramene uprostred močaristých lúk a strání nad dedinou Rybáre vzbudzovali už v dávnych časoch záujem nielen okolitého ľudu, ale aj učencov a pisateľov. Voľný kysličník uhličitý v silnej koncentrácii, ktorý bolo cítiť v celom okolí prameňov, bol dlho tajomstvom i pre učencov dávnych čias.

Chýr o liečivých účinkoch vody sa spája s povesťou, ktorú tradovali tunajší ľudia. V miestach, kde sa dnes nachádzajú kúpele, bola údajne pôvodne jama s teplou vodou. Jedného dňa v nej staršia žena, ktorá trpela na vodnatieľku, namáčala ľan. Nohy mala pritom ponorené do vody. Keď z nej vyšla, zázračne jej odpuchli. A tak si tam chodila namáčať nohy až dovtedy, kým sa úplne nevyliečila.

Prvá písomná zmienka o sliačskych prameňoch pochádza z roku 1244, z čias kráľa Bela IV., a spája sa s povýšením Zvolena na slobodné kráľovské mesto. Práve tam sa spomínajú minerálne pramene, tzv. Teplice. Už v druhej polovici 17. storočia začali do rybárskych kúpeľov prichádzať prví hostia – za osviežením aj za liečením. Oficiálne uznanie za liečivé pramene prišlo až v 18. storočí. Zvesti o liečivej vode a jej blahodarných účinkoch sa potom šírili veľmi rýchlo a priniesli rozmach kúpeľov. Postavili sa nové budovy, zveľadili sa parky a záhrady. Spokojní návštevníci pribúdali.

Dobré meno a unikátne výsledky kúpeľnej liečby sa dostali až za hranice Uhorska a hlásali to, čo v kúpeľoch platí stále: „Vaše srdce sa cíti najlepšie v Sliači – Vaše srdce je tu na správnom mieste.“

Minerálne pramene sliačskeho žriedla izotermickej teploty 33,3 °C a vysokého obsahu CO2 sú skutočným svetovým unikátom. Sú iba tri miesta s podobným zložením liečivej vody na celom svete, a to v Argentíne, Austrálii a v Španielsku.

Na liečbu tu využívajú unikátny prírodný žriedlový plyn ako jediné kúpeľné zariadenie na Slovensku. Odčerpáva sa priamo z kúpeľného prameňa a vďaka vysokému obsahu CO2 a inertných plynov je z pohľadu odbornej lekárskej verejnosti veľmi cenený a jeho vplyv na ľudský organizmus preukázateľne bezkonkurenčný.

K harmónii v liečbe tela a povzbudení na duchu do veľkej miery prispieva aj okolie kúpeľov. Rozsiahly areál s veľkosťou 46 hektárov ponúka priestor pre kratšie aj dlhšie prechádzky kúpeľným parkom. Tromi srdiečkovými trasami môžete spoznávať čarokrásne prostredie okolitej prírody, odpočinok nájdete v kúpeľnej kaviarni a vašim chuťovým bunkám ulahodí výborná gastronómia v podaní stravovania formou bufetov. V lete je tu otvorené aj kúpalisko, k dispozícii sú športoviská, zahrať si môžete napríklad tenis.

Zdroj: Kúpele Sliač

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je utorok 26. marca. Tento deň je Svetovým dňom epilepsie. Meniny má Emanuel.
  • 26.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 28. marca 2024
Meniny má Soňa, zajtra Miroslav