Štartuje 8. ročník kampane Do školy na bicykli

  • Mladí dnes / Školy
  • 16. októbra 2022, 08:54

Štartuje 8. ročník kampane Do školy na bicykli. Jej cieľom je zlepšovať bezpečnosť i komfort dochádzania do škôl na bicykli či pešo a poukázať na vysokú mieru využívania automobilovej dopravy pri dochádzaní do škôl. Mala by tiež motivovať žiakov, ale i učiteľov, aby častejšie používali bicykel ako dopravný prostriedok. Heslo aktuálnej kampane je „Jazdíme celý rok!“ a sústreďuje sa na bicyklovanie počas celého roka. Školy majú stále možnosť zaregistrovať sa do kampane. V tlačovej správe to uviedla Cyklokoalícia.

(Autor: minedu.sk)

„Častou bariérou pre využívanie chôdze či bicykla pri ceste do školy sú obavy rodičov o bezpečnosť pre množstvo áut, čím vzniká začarovaný kruh. Dobré príklady ale ukazujú, že sa s tým dá niečo robiť. Žiaci jednej zo zapojených škôl napríklad minulý rok napísali list starostovi, vďaka čomu sa ulica pred školou zjednosmernila, upratalo sa parkovanie a príchod do školy sa stal bezpečnejším,“ vysvetľuje Dan Kollár z Cyklokoalície.

Národný cyklokoordinátor Peter Klučka doplnil, že školskú mobilitu podporil i rezort dopravy, a to dotáciou 750-tisíc eur na stojany na bicykle pri školách. Ministerstvo dopravy a výstavby SR je i vyhlasovateľom kampane, za podpory rezortu školstva. Ku kampani patrí i súťaž. Školy môžu súťažiť v troch kategóriách, a to najaktívnejšia škola s najvyšším percentom žiakov dochádzajúcich na bicykli, škola s najpútavejšími aktivitami a v kategórii určenej pedagógom, ktorí majú výrazný prínos pre mobilitu na svojej škole.

(SITA)

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je pondelok 25. marca. Tento deň je Dňom zápasu za ľudské práva a Medzinárodným dňom spomienky na obete otroctva…
  • 25.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 26. marca. Tento deň je Svetovým dňom epilepsie. Meniny má Emanuel.
  • 26.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 28. marca 2024
Meniny má Soňa, zajtra Miroslav