Drápačky plné emócií uchvátili divákov v Ostrove

  • Kultúra a spoločnosť / Región
  • 16. októbra 2022, 09:06

V obci Ostrov sa v sobotu 8. októbra „drápalo“ vo veľkom. Veľa ľudí, veľa emócií, veľa potlesku, drvivo ľudsky krásne javiskové výkony hornostredských protagonistov ochotníckeho Divadla Dino uchvátili plnú sálu kultúrneho domu.

(Autor: vd)

Na programe bola smutno-krásna komédia Drápačky z pera Kamila Žišku pod vedením režiséra Františka Reháka. Jedenásti herci predviedli bravúrnu upgrade verziu pôvodných Drápačiek šitú na mieru súčasnej doby. Komédia o babkách, ktoré na drápačkách rozprávajú rôzne veselé i strašidelné príbehy a počas drápania peria nájdu almanach deda Kasíra, ktorý si svojským pohľadom zapisoval dejiny Slovákov, vyvolávala výbuchy smiechu, no aj chvíle zamyslenia a povzdychy podobné tým, ktoré babky drápačky vyludzovali vždy v okamihu, keď postupne zisťovali, že sa ich na drápaní zúčastňuje z roka na rok menej. Ako ubúdalo babiek, tak ubúdalo dejín Slovákov. Nakoniec sa ocitli všetky v nebi okolo stolčeka svätého Petra.

Predstavenie poukázalo nielen na múdrosť a životaschopnosť slovenského národa a jeho láskavé, v každom ohľade a dobe vynachádzavé konanie, schopnosť prežiť aj najťažšie časy s humorom a nadsádzkou, ale poukázalo i na nešváry príslušnej doby a ľudí, ktorí o národe rozhodujú a rozhodovali z pozície nadradenosti a moci (ne)hľadiac na jeho prospech. V závere zaznela povzbudzujúca pieseň, že všetko zlé sa raz skončí a nám Slovákom svitne na lepšie časy.

Predstavenie – to súčasné rovnako ako minulé – srší humorom od začiatku až po koniec a potvrdilo, že je právom nazývané kultovým predstavením Divadla Dino. Potvrdil to aj niekoľko minút trvajúci potlesk Ostrovčanov, ktorí z úcty k hercom a ich výkonom na ich počesť a slávu vstali zo stoličiek.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 17. mája. Tento deň je Svetovým dňom hypertenzie a Svetovým dňom telekomunikácií. Meniny má Gizela, Aneta.
  • 17.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
sobota, 18. mája 2024
Meniny má Viola, zajtra Gertrúda