Nebožtíkov už môžu vyviezť na cintorín po novej ceste

Na cintorín v Ratnovciach vynášal nebožtíkov výťah, žijúci sa doň dostanú po 118 schodíkoch do kopca a obsluha po blatistej poľnej ceste. Toto sa po rokoch zmenilo, vybudovali tu cestu.

V piatok 7. októbra slávnostne sprístupnili obslužnú komunikáciu k cintorínu v obci Ratnovce. (Autor: vd)

V piatok 7. októbra slávnostne sprístupnili obslužnú komunikáciu k miestnemu cintorínu. Cesta, ktorú vybudovali do svahu, zabezpečí po dlhých rokoch problematického prístupu ku kostolu, cintorínu i domu smútku najmä v čase dažďa a nepriaznivých poveternostných podmienok pohodlný vjazd. Okrem cesty pribudlo parkovisko, mobiliár, kvetinová a sadovnícka výsadba, ktorá spevňuje svah proti zosuvu pôdy.

Starostka Daniela Sigetová a predseda TTSK Jozef Viskupič zhodnotili prínos novej obslužnej komunikácie. Foto: vd

Za prítomnosti predsedu Trnavského samosprávneho kraja Jozefa Viskupiča, starostov obcí Hubina a Drahovce Jany Myjavcovej a Miroslava Ledeckého, krajských poslancov, realizátorov cesty a obyvateľov obce obslužnú komunikáciu uviedla do užívania starostka Ratnoviec Daniela Sigetová. Vysvetlila dôvody, prečo súčasné vedenie obce cestu iniciovalo a akým spôsobom sa ju podarilo naprojektovať a zrealizovať. O kultúrny program sa postarali ženy zo speváckej skupiny Ratnovské spievanky pod vedením Evy Hromádkovej. Ratnovčania nestrihali pásku, cestu symbolicky „pokrstil“ trnavský župan, keď popri ceste v svahu zasadil sadenicu mladého stromčeka.

O kultúrny program sa postarali Ratnovské spievanky.

Daniela Sigetová v príhovore uviedla: „Do nášho Kostola sv. Margity Antiochijskej, teda aj na cintorín, vedie 118 schodov. Poľná cesta vedúca k cintorínu sa počas daždivého počasia nedala používať a spôsobovala nepríjemné situácie. Nezabudnem na prípady, keď polhodinu pred konaním pohrebných obradov ma kontaktovali, že auto pohrebnej služby zapadlo.

Tento poslanecký zbor si vzal za cieľ, vybudovať túto komunikáciu. Foto (vd)

S poslancami obecného zastupiteľstva sme chceli vyriešiť dlhoročné problémy s prístupom pre obsluhu cintorína. Týmto vyjadrujem poďakovanie poslancom za nápad a spoločné správne rozhodnutie pustiť sa do budovania komunikácie. Rovnako ďakujem všetkým, ktorí akýmkoľvek spôsobom prispeli k ukončeniu diela. Táto komunikácia pre mňa znamená splnenú úlohu, na ktorú som veľmi hrdá. Bola vybudovaná počas môjho prvého volebného obdobia poznamenaného pandémiou a vojnou na Ukrajine. Išlo o neľahkú úlohu. Počas realizácie sme riešili problémy so spodnou vodou, sklonom kopca či zvýšenými cenami stavebného materiálu. Ďakujem vyššiemu územnému celku, že nám poskytol finančnú dotáciu na zakúpenie zelene, ktorou sa zastabilizoval svah.“ 

Stromček zasadil predseda TTS Jozef Viskupič. Foto (vd)
Pohľad na novú cestu a spevnený svah. Foto (vd)
0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 15. mája. Tento deň je Medzinárodným dňom odporcov vojenskej služby, Svetovým dňom atletiky, Svetovým dňom rodiny a…
  • 15.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 13. mája. Tento deň Dňom tulipánov. Meniny má Servác.
  • 13.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
streda, 15. mája 2024
Meniny má Žofia, zajtra Svetozár