Rekultivujú priestor po zbúranej základnej škole

Mesto Piešťany oznámilo na sociálnej sieti začatie rekultivácie vzniknutého voľného priestoru po zbúranej základnej škole na sídlisku Adama Trajana.

Vo vnútrobloku na sídlisku Adama Trajana začala radnica výstavbu prepojovacích chodníkov. (Autor: pror)

„Budujeme prepojovacie chodníky na ploche po zbúranej základnej škole na sídlisku Adama Trajana. Súčasťou realizácie spojovacích chodníkov zo zámkovej dlažby vo vnútrobloku sídliska je aj montáž šiestich kusov lavičiek. V ďalšej fáze bude k chodníkom doplnené verejné osvetlenie,“ informuje na sociálnej sieti radnica.

Podľa zverejnenej zmluvy si piešťanský mestský úrad objednal výstavbu spojovacieho chodníka vo vnútrobloku medzi ulicami A. Trajana a E. F. Scherera u firmy ASET, s.r.o., z Podolia. Výška investície je 36 858 eur. Doba dokončenia chodníka je podľa zmluvy 60 dní od začatia prác, z čoho vyplýva, že prepojovací chodník spolu s lavičkami si budú na novovzniknutom zelenom priestranstve obyvatelia sídliska užívať už v decembri tohto roka.

Schátraná škola, ktorú mesto nechalo v tomto roku zbúrať, bola zo sieti školských zariadení vyradená v roku 2004. Odvtedy sa mesto márne pokúšalo nájsť iný zmysel využitia. Neúspešné boli i pokusy o predaj tohto objektu do privátnych rúk.

Poslanci zastupiteľstva tak ešte v roku 2014 rozhodli, že ak sa opätovný predaj nepodarí, budú nasledovať búracie práce. Medzitým bola budova dlhé roky terčom vandalizmu, bezdomovcov, požiarov a krádeží. Pre hrajúce sa deti, ktoré objekt lákal, sa stávala nebezpečná.

Až po 16-ročnom neúspešnom hľadaní efektívneho využitia sa 10. decembra 2020 k objektu bývalej školy poslanci vrátili opäť. Do rozpočtu na rok 2021 zaradili položku určenú na búranie a rekultiváciu miesta, a tým definitívne rozhodli o osude bývalej základnej školy.

Nadzemná časť objektu sa odstránila, základová doska však zostala zachovaná pre prípad, že by sa mesto rozhodlo na tomto mieste v budúcnosti postaviť niečo iné. Nateraz objekt nahradí oddychová zóna tvorená chodníkom, jednoduchým mobiliárom a zeleňou. Osvetlenie by malo pribudnúť v budúcom roku.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 17. mája. Tento deň je Svetovým dňom hypertenzie a Svetovým dňom telekomunikácií. Meniny má Gizela, Aneta.
  • 17.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
sobota, 18. mája 2024
Meniny má Viola, zajtra Gertrúda