Výnimočná stretávka gymnazistov po 65 rokoch

Vraví sa, že duša nestarne. A dobrý duch, ktorý v každom človeku prebýva v menšej či väčšej miere, sa môže naplno rozvinúť napríklad aj pri obyčajnej stretávke. Tá, ktorá sa uskutočnila v sobotu 24. septembra, nebola ani zďaleka obyčajná. Už len tým, že bola po 65 rokoch od maturít.

Horný rad zľava: Rudolf Drahovský, Ján Rády, Ján Valapka, Jozef Martinča. Spodný rad zľava: Gustav Rády, Anna Vrbovská, Eva Prepiaková, Jaroslav Gregorička a Ján Ťavoda. (Autor: Jaroslav Gregorička)

Ku skúške z dospelosti priviedol týchto gymnazistov kedysi dávno „čerstvo“ spromovaný mladík, dnes už 90-ročný profesor Vojtech Filo. A hoci sa na stretnutí nezúčastnil, ako keby bol medzi svojimi žiakmi. „Išlo o stretnutie maturantov gymnázia v Piešťanoch po 65 rokoch. Triednym profesorom bol Vojtech Filo,“ napísal nám Jaroslav Gregorička, bývalý učiteľ Strednej odbornej školy záhradníckej v Piešťanoch.

Úspešnú skúšku dospelosti absolvovalo podľa Gregoričku 36 žiakov. „Spomínali sme na vyučujúcich jednotlivých predmetov, na príjemné, niekedy aj napínavé situácie pri písomkách alebo ústnych skúškach. Stretávame sa každý rok v septembri v Piešťanoch napriek tomu, že niektorí musia cestovať z Čiech alebo zo Švajčiarska. Už teraz sa tešíme na príjemné chvíle v budúcom roku,“ dodal maturant spred 65 rokov.

Pre osvieženie pamäti mnohých gymnazistov Vojtech Filo vyučoval dlhé roky matematiku a jeho špecialitkou bola deskriptívna geometria. Viacerých inšpiroval k ďalšiemu štúdiu. 

0 Shares

Najnovšie správy

sobota, 27. júla 2024
Meniny má Božena, zajtra Krištof