Bylinkárka radí: Slez lesný na žalúdok aj kašeľ

  • Bylinkárka radí
  • 9. októbra 2022, 22:42

Bylinkárka Anna Kopáčová z Vrbového sa alternatívnou liečbou zaoberá od chvíle, keď sama potrebovala pomoc. Je držiteľkou certifikátu, ktorý ju oprávňuje pestovať a spracovávať liečivé rastliny. Pozná všetky bylinky, ktoré rastú v našich lesoch, na lúkach i v záhradách. Náš seriál voľne nadväzuje na sériu článkov, ktoré sme už uverejnili v minulosti. Tentoraz vám Anna Kopáčová predstaví slez lesný.

Slez pomôže pri žalúdočných a črevných poruchách, podporuje vykašliavanie hlienov.

Slez lesný (Malva sylvestris) je dvojročná až trváca bylinka. Byľ je zväčša poliehavá, pomerne tenká. Celá rastlina je mierne chlpatá a narastie do výšky až 1,20 metra. Listy má okrúhlolisté alebo obličkovité, dlaňovito päťzárezové, s okrúhlymi vrúbkovanými lalokmi. V pazuchách listov sa nachádza dva až šesť ružovofialových kvetov. Plody tvoria diskovitý útvar, plôdiky sú holé.

Na Slovensku slez lesný rastie na suchých a teplých miestach, pozdĺž ciest, pri plotoch, na rúbaniskách alebo pastvinách. V minulosti sa používal pri črevných problémoch, epilepsii a pri problémoch s močovým mechúrom, proti lupinám a pri hojení bercových vredov. Pamätám si, že ako deti sme jedli pánbožkové chlebíky, to boli plody. Vtedy nám slez rástol v humne. Toto všetko našim deťom chýba.

Zbieram listy aj kvety. Celá rastlina je liečivá, obsahuje veľa slizov, silice, antokyány, triesloviny a vitamín C. Užíva sa pri žalúdočných a črevných poruchách, podporuje vykašliavanie hlienov pri kataroch horných dýchacích ciest, pri laryngitíde, epilepsii, pri liečení bercových vredov, ako omývanie proti lupinám, zvonka ako kloktadlo pri zápale hrdla, je výbornou prevenciou pre rečníkov a spevákov. Zvonka poslúži na omývanie pri niektorých kožných chorobách, napríklad mokvavé ekzémy, akné, dokonca i ruža. Obklady možno prikladať aj pri dne. Celá rastlina je zasurova jedlá alebo si ju môžeme opražiť na masle.

Túto rastlinu odporúčam užívať aj tehotným ženám.

Čaj z kvetov

Potrebujeme: 50 g sušených kvetov slezu lesného, 1/4 l vody

Postup: 1 ČL kvetov zalejeme vriacou vodou, 10 minút lúhujeme, precedíme a dvakrát denne užijeme. Keď celú zmes užijeme, spravíme si týždeň prestávku a takto môžeme viackrát zopakovať. Čaj je vhodný pri žalúdočných a črevných poruchách, podporuje vykašliavanie hlienov pri kataroch horných dýchacích ciest, laryngitíde, používa sa pri epilepsii i liečení bercových vredov.

Kúpeľ hlavy pri lupinách

Potrebujeme: 50 g sušených alebo čerstvých kvetov slezu lesného, 2 l vody

Postup: Kvety vhodíme do hrnca s vodou, privedieme do varu, stíšime ohník, prikryjeme a varíme 30 minút. Ďalších 30 minút lúhujeme a vlejeme do menšieho lavóra, kde si v odvare hlavu dobre poumývame.

Kúpeľ

Potrebujeme: 100 g čerstvých alebo sušených kvetov alebo listov slezu lesného, 3 l vody

Postup: Kvety alebo listy vhodíme do hrnca s vodou, privedieme do varu, stíšime ohník, prikryjeme a varíme 30 minút. Ďalších 30 minút lúhujeme a precedíme do kúpeľa. Kúpeľ je vhodný pri niektorých kožných chorobách, napríklad mokvavé ekzémy, akné, dokonca aj ruža.

Kloktadlo

Potrebujeme: 3 ČL sušených kvetov slezu lesného, 1/2 l vody

Postup: Sušené kvety vhodíme do hrnca s vodou, privedieme do varu, potom stíšime ohník, prikryjeme a varíme 5 minút. Ďalších 15 minút lúhujeme a precedíme. Kloktadlo je vhodné pre rečníkov a spevákov, pri zápale hrdla.

Masť z kvetov

Potrebujeme: 100 g čerstvých alebo sušených kvetov slezu lesného, 1/2 kg bravčovej masti, 1 PL bambuckého masla, 10 g včelieho vosku

Postup: Kvety vhodíme do kastróla, kde je bambucké maslo, bravčová masť a včelí vosk. Privedieme do varu, stíšime ohník a za občasného miešania pražíme 20 minút. Potom prikryjeme a deň lúhujeme. Po 24 hodinách mierne prihrejeme a cez gázu precedíme do pohárikov alebo nádobiek. Keď masť vychladne, odložíme ju do chladničky. Masť používame pri kožných chorobách.

Obklad pri dne

Potrebujeme: 20 g čerstvých alebo sušených kvetov a listov slezu lesného, igelit 20×20 cm, fáč alebo handričku, 1 PL slnečnicového oleja

Postup: Kvety alebo listy poukladáme na igelit a pokropíme olejom. Obklad previažeme obväzom alebo handričkou. Prikladáme na postihnuté miesto trikrát do týždňa alebo podľa potreby.  Anna Kopáčová

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je pondelok 22. apríla. Tento deň je Dňom zeme a Svetovým dňom modlitieb za kňažské a rehoľné povolania. Meniny…
  • 22.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 23. apríla. Tento deň je Svetovým dňom kníh a autorských práv. Meniny má Vojtech.
  • 23.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
streda, 24. apríla 2024
Meniny má Juraj, zajtra Marek