Za zachovanie zastávok rýchlikov v Piešťanoch a Leopoldove sa postavilo i krajské zastupiteľstvo

  • Piešťany / Spravodajstvo / Región
  • 7. októbra 2022, 23:03

Za zachovanie zastávok rýchlikov na trase Bratislava – Košice v Piešťanoch i Leopoldove ešte aspoň celý budúci rok sa postavilo i trnavské krajské zastupiteľstvo. Informovala o tom na svojom profile na sociálnej sieti krajská a zároveň piešťanská mestská poslankyňa Iveta Babičová. Nový grafikon vlakov by mal platiť od decembra tohto roka a obyvatelia Piešťan či dochádzajúci na vlaky v Leopoldove stratia podľa nového grafikonu priame spojenie vlakmi so všetkými mestami na železničnej trati za Žilinou.

Za odloženie zrušenia zastávok rýchlikov na trase Bratislava - Košice v Piešťanoch i Leopoldove sa podľa Ivety Babičovej zasadili i krajskí poslanci. (Autor: pror)

Podľa nového grafikonu priame spojenie medzi Bratislavou a Košicami nahradia regionálne zrýchlené vlaky, tie však budú premávať len z Bratislavy do Žiliny a späť. Obyvatelia Piešťan či zo spádovej železničnej stanice v Leopoldove v prípade, ak pocestujú vlakom ďalej ako za Žilinu, budú musieť prestupovať na najbližších staniciach v Trnave či Trenčíne, prípadne v Žiline. Podľa krajských poslancov na takéto zmeny nie je pripravená ani prímestská autobusová doprava spájajúca obce a mestá v kraji.

„Ministerstvo dopravy a výstavby Slovenskej republiky odloží implementáciu navrhovaných zmien v grafikone vlakovej dopravy o jeden rok, na december 2023, s cieľom získať dostatočný čas na zosúladenie regionálneho prístupu a efektívnej komunikácie v území, respektíve skoordinovanie prímestskej autobusovej dopravy s vlakovou dopravou na území Trnavského kraja,“ píše sa v uznesení, ktoré krajské zastupiteľstvo prijalo na svojom minulotýždňovom zasadnutí.

Návrh zmien grafikonu vlakovej dopravy vypracoval Útvar hodnoty za peniaze (ÚHP), ktorý je súčasťou ministerstva financií vedeného lídrom strany OĽaNO Igorom Matovičom. ÚHP tvrdí, že na základe nimi presadzovaných zmien vlaky na Slovensku budú jazdiť rýchlejšie a častejšie pre veľkú väčšinu cestujúcich, pričom ostatní budú na železniciach cestovať približne tak dlho ako v súčasnosti. „Nový železničný grafikon prináša výrazne viac hodnoty za rovnaké peniaze. Prinesie viac pravidelných spojov, lepšie prestupy a rýchlejšie cestovanie. Vlaky odjazdia o 1,5 milióna kilometrov ročne viac. To zodpovedá pridaniu približne 60 nových vlakov denne,“ uviedol ÚHP.

Minister dopravy a výstavby Andrej Doležal v súvislosti s prípravou nového grafikonu vlakovej dopravy začiatkom augusta povedal, že na paniku nie sú žiadne dôvody. Reagoval tak na rozsiahlu kritiku od verejnosti a samospráv pre navrhované rušenie spojov či zastavovania vlakov vo viacerých regiónoch.

Šéf rezortu dopravy za prejavmi nespokojnosti vidí možno blížiace sa samosprávne voľby. „To nie je o odoberaní vlakov. Chceme prilákať viac cestujúcich, zvýšiť frekvenciu vlakových spojení, zaviesť takzvané takty,“ povedal minister vo vysielaní na sociálnej sieti. Doležal ubezpečil, že realizáciou plánu dopravnej obslužnosti a nového vlakového grafikonu sa zvýšia dopravné výkony.

Verejnosť to však vidí inak a v dotknutých mestách, ako sú Piešťany, Nové Mesto nad Váhom či Leopoldov, vznikli za zachovanie zastávok petície. V našom regióne za dva týždne organizovania petície požiadavku na zachovanie zastávok rýchlikov Bratislava – Košice podpísalo sedemtisíc signatárov a takmer polovica ľudí podpísala aj petíciu organizovanú v Novom Meste nad Váhom.

Najnovšie zachovanie zastávok rýchlikov podporilo svojím hlasovaním i trnavské krajské zastupiteľstvo, ktoré zastupuje takmer 600-tisíc obyvateľov Trnavského samosprávneho kraja. Požaduje odloženie platnosti nového grafikonu aspoň o rok, aby na túto skutočnosť pripravilo prímestskú autobusovú dopravu, za ktorej prevádzku zodpovedá.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je pondelok 22. apríla. Tento deň je Dňom zeme a Svetovým dňom modlitieb za kňažské a rehoľné povolania. Meniny…
  • 22.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 23. apríla. Tento deň je Svetovým dňom kníh a autorských práv. Meniny má Vojtech.
  • 23.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
streda, 24. apríla 2024
Meniny má Juraj, zajtra Marek