Docent Ján Mašán získal najvyššie ocenenie univerzity

Počas slávnostného otvorenia nového akademického roka na Univerzite sv. Cyrila a Metoda v Trnave, ktorej Fakulta zdravotníckych vied sídli v Piešťanoch, odovzdávala inaugurovaná rektorka najvýznamnejšie ocenenia univerzity. Jedným z laureátov sa stal piešťanský lekár, docent Ján Mašán.

Ján Mašán si prevzal Plaketu - cenu Jána Sambucusa. (Autor: archív Jána Mašána)

Rektorka Katarína Slobodová Nováková udelila Jánovi Mašánovi Plaketu – cenu Jána Sambucusa za významný prínos vo vedeckej a publikačnej činnosti pre univerzitu. „Som tomu rád,“ povedal Mašán, ktorý je zaradený v rámci ocenenia aj v Encyklopédii osobností Českej a Slovenskej republiky roka 2021.

Docent a lekár prednáša dovedna na troch univerzitách, no na univerzite v Trnave pôsobí od počiatku vzniku Fakulty zdravotníckych vied, teda od roku 2005 – v tom čase to bol ešte Inštitút fyzioterapie, balneológie a liečebnej rehabilitácie. Učil osem predmetov, ktoré pripravovali do praxe mladých fyzioterapeutov, pričom aj v súčasnosti sa venuje výučbe balneoterapie, školí študentov pri písaní záverečných prác a vedie doktorandov počas ich začínajúcich vedeckých kariér. Okrem toho má na konte desiatky vedeckých článkov v odborných aj zahraničných časopisoch, zborníkoch a je autorom mnohých odborných kníh.

„Vždy, keď som učil niektorý z predmetov, napísal som knihu, aby sa študenti mali z čoho učiť. Z posledných môžem spomenúť monografie Balneoterapia a klimatoterapia, Pľúcna rehabilitácia, Fyzioterapia vertebrogénnych ochorení či Animoterapia. To je moja srdcovka,“ prezradil Mašán s tým, že prvých 30 strán z knihy Animoterapia je opisom fungovania sveta, ktoré nie je voľným okom viditeľné. Knižka má pre svojho autora aj iný význam. „Vnúčik vo veku dvoch rokov onkologicky ochorel. Päť rokov sme bojovali s celým svetom o jeho život. Tú knižku som písal hlavne jemu,“ povedal lekár. Písanie každej knihy trvá minimálne rok až dva, pričom sú určené nielen študentom, ale aj lekárom či verejnosti. Aktuálne Mašán pracuje na téme rehabilitácie po operáciách chrbtice.

Cesta k dnešným pedagogickým úspechom a liečebnému zariadeniu viedla z trnavskej nemocnice, kde po absolvovaní Univerzity Komenského a jej lekárskej fakulty začal pracovať na chirurgickom oddelení. V nemocnici inicioval založenie traumatologického oddelenia, na ktorom pôsobil ako primár. Stal sa tiež krajským traumatológom. Neskôr pôsobil ako primár v piešťanských kúpeľoch.

Uvedomil si, ako významne nadväzuje rehabilitácia na operácie či úrazy. „Pre pacienta je veľmi prospešná. Dokáže ho oveľa skôr dostať do lepšieho zdravotného stavu. Mala by sa začať najneskôr na druhý deň po operácii alebo úraze, pretože keď človek necvičí, markantne stráca silu, celý proces sa predlžuje a rozrehabilitovanie znehybnenia trvá trikrát toľko, koľko bola oblasť znehybnená,“ povedal a dodal, že napriek tomu je rehabilitácia podceňovaná. Nejde pri nej síce o život, ale o jeho kvalitu.

Za svoju odbornú prax získal množstvo ocenení, no uvedomuje si, že každé z nich si vždy vzalo svoju daň. „Nespadli mi z neba. Zobralo si to môj čas, ktorý som mohol venovať napríklad blízkym,“ zamyslel sa. Má však radosť z toho, že môže pomôcť ľuďom v rámci profesie, a teda aj pacientom. „Vždy som sa snažil ľuďom pomáhať. Mám rád život, mám rád ľudí,“ spomenul Mašán, ktorý za podporu vďačí svojim blízkym, spolupracovníkom a Matejovi Korcovi z Nadácie Jána Korca.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 17. mája. Tento deň je Svetovým dňom hypertenzie a Svetovým dňom telekomunikácií. Meniny má Gizela, Aneta.
  • 17.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
sobota, 18. mája 2024
Meniny má Gizela, zajtra Viola