Cenu Trnavského samosprávneho kraja získali i Piešťanci

  • Kultúra a spoločnosť / Kraj
  • 7. októbra 2022, 08:01

V Trnave sa minulý týždeň v utorok uskutočnilo slávnostné odovzdávanie výročnej Ceny Trnavského samosprávneho kraja. Najvyššie župné ocenenie za prínos k rozvoju kraja v siedmich oblastiach si prevzalo 29 jednotlivcov a kolektívov. Medzi ocenenými boli i jednotlivci z piešťanského regiónu.

Najvyššie župné ocenenie za prínos k rozvoju kraja v siedmich oblastiach si prevzalo 29 jednotlivcov a kolektívov. (Autor: TTSK)

„Trnavský kraj je hrdý na inšpiratívnych ľudí, ktorí z neho robia lepší domov pre nás všetkých. Svojím osobným príbehom alebo profesijným životom nás dlhodobo úspešne reprezentujú doma i v zahraničí. Veľmi ma teší, že sme symbolicky vzdali úctu najvyšším župným ocenením ďalším jednotlivcom a kolektívom. Všetkým ďakujem za to, že spolu tvoríme kraj a prekonávame výzvy každodenného života, aj časy nadväzujúcich kríz,“ povedal na margo ocenených trnavský župan Jozef Viskupič.

Ocenené boli dva kolektívy. Oddelenie neurológie Nemocnice s poliklinikou sv. Lukáša v Galante, ktoré na Európskom kongrese zameranom na liečbu a prevenciu cievnej mozgovej príhody získalo najvyššie ocenenie, tzv. Diamant status, čím sa zaradilo medzi špičkové oddelenia v Európe v starostlivosti o pacientov s mozgovou príhodou.

Druhým oceneným kolektívom je Dobrovoľná civilná ochrana, ktorá sa zameriava na pomoc obyvateľom v rôznych nepriaznivých situáciách. Od začiatku pandémie COVID-19 sa združenie zapájalo do činností v prvej línii, v ostatných rokoch jeho členovia zasahovali pri veterných smrštiach a lokálnych povodňových hrozbách. Okrem iného sú aktívni aj pri utečeneckej kríze.

Zoznam ocenených, 27 jednotlivcov a dva kolektívy, schválili krajskí poslanci na svojom júnovom zasadnutí. Cena bola udelená v siedmich kategóriách, a to vzdelávanie, kultúra, šport, zdravotníctvo, sociálna starostlivosť, doprava a občianska spoločnosť.

Ocenení jednotlivci z regiónu

Mária Múdra získala ocenenie za úspešnú celoživotnú pedagogickú a riadiacu prácu a osobitný prínos pri rozvoji odborného vzdelávania v rámci regiónu. Za 31 rokov pôsobenia na SOŠ regionálneho rozvoja v Rakoviciach ako riaditeľka pripravila veľa absolventov pre oblasť záhradníctva, ovocinárstva. Aktívne pracovala v združení Europea International, kde bola národným koordinátorom a od roku 2020 predsedníčkou organizácie Europea Slovakia. Cenu TTSK získala aj pri príležitosti dovŕšenia dôchodkového veku a odchodu do dôchodku ako ocenenie jej celoživotnej kvalitnej pedagogickej i odbornej práce.

Daniela Klepancová, primárka Hematologicko-transfuziologického oddelenia v Nemocnici A. Wintera v Piešťanoch, okrem práce na tomto oddelení a v hematologickej ambulancii riadi aj činnosť vakcinačného strediska na piešťanskej poliklinike, ktoré je v prevádzke od januára 2021 až do dnešného dňa. Okrem podávania vakcín priamo v stredisku MUDr. Klepancová osobne vakcinovala aj klientov umiestnených v domovoch sociálnych služieb v regióne Piešťany a Hlohovec. Ako námestníčka riaditeľa pre zdravotnú starostlivosť bola zodpovedná aj za zabezpečenie riadneho chodu oddelenia COVID-19 i celého chodu nemocnice počas pandemického obdobia.

Erich Kubica svoj život zasvätil ochrane prírody, ornitológii, chovateľstvu, histórii, ale aj edukácii mládeže a popularizácii vedeckých informácií. Ako ornitológ sa roky venuje vtáctvu v chránenej krajinnej oblasti Sĺňava. Okrem toho sa venuje edukačnej činnosti. Na brehu vodnej nádrže usporadúva prezentácie pre deti zo škôl a buduje ich vzťah k prírode. Okrem týchto aktivít spolupracuje tiež na dokumentárnych filmoch o prírode či o histórii v oblasti ornitológie. V tomto roku oslavuje okrúhle životné jubileum.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 17. apríla. Tento deň je Svetovým dňom hemofílie. Meniny má Rudolf.
  • 17.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 18. apríla 2024
Meniny má Valér, zajtra Jela