Dom umenia otvoril novú umeleckú sezónu veľkolepo

Dom umenia Piešťany slávnostne otvoril už 42. umeleckú sezónu. Milovníci umenia si vo štvrtok 29. septembra pri tejto príležitosti pozreli predstavenie s názvom Pohreb alebo svadba – čo skôr? Blysli sa v ňom veľké herecké mená súčasnosti.

Foto: am

Na pódiu sa predstavili Ľuboš Kostelný, Zuzana Kocúriková, Gabriela Dzuríková, Jozef Vajda, Jana Oľhová, Ivan Vojtek, Martin Huba, Dušan Jamrich, Štefan Bučko, Ján Gallovič a ďalší. Spoločne zahrali výnimočnú izraelskú grotesku. „Profesionálne divadlo v Izraeli sa začalo pred 100 rokmi, čiže skôr, ako vznikol v roku 1948 štát Izrael. Naozaj rýchlo si však začalo budovať vlastný repertoár písaný v hebrejčine. Zvláštne je, že v storočnej histórii profesionálneho slovenského divadla po prvý raz uvádzame na javisku hru preloženú z hebrejčiny. Doteraz sa hry izraelských autorov prekladali z angličtiny,“ uviedla dramaturgička Darina Abrahámová, ktorá dôležitosť tohto faktu komentuje tým, že pri preklade z ďalšieho jazyka sa môžeme stratiť významovo alebo v „šťave, rytme a vôni“ daného jazyka.

Dielo ikonického izraelského spisovateľa Chanocha Levina má veľmi vďačnú východiskovú situáciu. V jednej rodine sa chystá pohreb aj svadba, ale obe sa predsa nemôžu uskutočniť naraz. Na svadbu je pozvaných 400 hostí, na ktorých čaká 800 kurčiat. Mala by sa zrušiť len preto, že zomrela teta, ktorej syn na smrteľnej posteli sľúbil, že sa s ňou príde rozlúčiť celá rodina? Do tohto farbistého príbehu sa začnú zaplietať aj náhodní chodci či skôr bežci – intelektuáli.

Diváci tlieskali postojačky

Od začiatku predstavenia sa z hľadiska vypredaného kultúrneho stánku ozýval smiech a občas i nadšený potlesk. Herecké esá kvalitne previedli divákov dejom tejto grotesky a nezostali svojmu umeniu nič dlžní. Vtiahli ich hlboko do príbehu, ktorý však bol nielen humorný, ale mnohými myšlienkami aj zamyslenia hodný.

Predstavenie bolo úspešné i podľa riaditeľky Domu umenia Edity Bjeloševičovej: „Je to už tradícia, že novú umeleckú sezónu v Dome umenia otvára naša prvá činoherná scéna – Slovenské národné divadlo. Návštevníci ocenili podujatie so standing ovation. Ich priazeň a podpora je to, čo nás motivuje k výkonom. Celú dramaturgiu sezóny pripravujeme s tým cieľom, aby sme uspokojili všetky generácie a skupiny divákov s rôznymi preferenciami. Pôsobíme ako viacúčelové kultúrno-spoločenské zariadenie, a tak budeme pôsobiť aj v novej umeleckej sezóne.“

Riaditeľka potvrdila, že v práve odštartovanej sezóne Dom umenia čakajú veľké výzvy: „Najväčšou bude, že by sme sa na základe rozhodnutia ministerstva kultúry mali od 1. januára 2023 začleniť do zväzku Slovenskej filharmónie. Pomyselným oblúkom sa teda Dom umenia vracia ‚domov‘, keďže kedysi bol postavený ako súčasť Slovenskej filharmónie – bol jej detašovaným pracoviskom.“ Prvou ukážkou toho sú aj nedávno odohrané koncerty Bratislavských hudobných slávností v Dome umenia.

Na rendezvous prídu veľké osobnosti

Nová sezóna opäť prináša obľúbené podujatia a festivaly. Práve v najbližších dňoch sa začína Piešťanské rendezvous. „Vždy sa snažíme priniesť také podujatia, ktoré oslovia všetky typy návštevníkov, teda aby si v tomto česko-slovenskom festivale každý niečo našiel,“ skonštatovala Bjeloševičová a prezradila, aká novinka čaká na milovníkov umenia: „V rámci tohto ročníka budeme vydávať pohľadnicu s pečiatkou Domu umenia ako národnej kultúrnej pamiatky. Táto pamiatka, ktorú vytvorí rytec pán Horňák, nám bude pripomínať, že sme sa stali národnou kultúrnou pamiatkou.“

V rámci Piešťanského rendezvous sa môžete tešiť na výstavu sochára Štefana Kubíka, činoherné predstavenie Rebelky so Chantal Poullain, ale tiež dielo Ale, ale, pani plukovníková, kde sa blysne tohtoročná jubilantka Božidara Turzonovová. V rámci koncertov je pre divákov pripravené predstavenie Levandulová, kde si speváci uctia Hanu Hegerovú, no samostatný koncert odohrá aj jubilantka Helena Vondráčková či Richard Müller. Nebudú chýbať filmové predstavenia ako Jan Žižka, priamy prenos z Metropolitnej opery v New Yorku ani vystúpenie domácej Lúčnice. Pre deti je pripravený koncert Spievankova. Festival bude trvať počas októbra a novembra, pričom v závere jedenásteho mesiaca sa začne sezóna adventných koncertov a predstavení. O všetkých predstaveniach a podujatiach sa viac dozviete v samostatných článkoch v Piešťanskom týždni, v programe podujatí na strane 14, a, samozrejme, na webovej stránke domumenia-piestany.sk.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je pondelok 25. marca. Tento deň je Dňom zápasu za ľudské práva a Medzinárodným dňom spomienky na obete otroctva…
  • 25.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 26. marca. Tento deň je Svetovým dňom epilepsie. Meniny má Emanuel.
  • 26.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 28. marca 2024
Meniny má Soňa, zajtra Miroslav