Vidieť umenie naživo sa oplatí

Dom umenia v Piešťanoch otvoril svoju 42. sezónu. Je neuveriteľné, koľko hereckých výkonov, potu, trémy, ale aj nekonečnej radosti, vďačnosti a obdivu je pomyselne vpísaných do brutalistických stien tejto dnes už národnej kultúrnej pamiatky.

(Autor: am)

Na javisku sa za ten čas vystriedali tisíce umelcov. Niektorí vchádzajú tamojším zadným vchodom pravidelne, pretože talent a tvrdá práca na sebe ich udržiava na pódiách dlhé roky. Iní sa tam ocitnú ako deti a potom už iba obdivne hľadia z červených sedadiel na scénu. Ďalší sú zasa natoľko výnimoční, že ich prítomnosť je takmer sviatkom.

Minulý štvrtok sa na doskách, ktoré znamenajú svet, ocitli slovenskí herci. Azda najväčšmi ľudia tieto tváre poznajú z množstva televíznych seriálov a ešte väčšieho počtu ich repríz. Hodnotiť však umenie hercov len na základe televíznych inscenácií, nech sú akokoľvek úspešné či kvalitné, a pritom ich nevidieť ani raz na javisku, je trochu nešťastné. Ba dokonca by som povedala, že sa to nedá.

Ak si myslíte, že nepatríte medzi fanúšikov umenia, vyskúšajte niekedy vykročiť z tejto predstavy a zasadnite do hľadiska. Pretože ak raz zavítate do Slovenského národného divadla alebo do inej kultúrnej inštitúcie a v pokoji si vychutnáte činoherné predstavenie, pochopíte, prečo sú niektorí herci právom takí obľúbení. Okrem hereckého vzdelania majú totiž aj obrovský talent, vďaka ktorému na čas zabudnete, že sedíte v divadelnom hľadisku spolu s ďalšími stovkami ľudí, že sa dívate na toho či onoho „stokrát ohraného, čo o chvíľu vylezie aj z chladničky“, ale vnoríte sa do príbehu. Zasmejete sa, započúvate, zamyslíte, lebo zrazu uvidíte hyperbolizované situácie a pletky, ktoré z času na čas postretnú každého z nás. No tu vám nimi nastavia zrkadlo.

Umenie je potrebné. Niekedy je krásne, inokedy trochu pichľavé práve preto, že dokáže zahrať na tú „správnu“ strunu, ktorú ste mysleli, že ste dávno dobre skryli kdesi do komory. Umenie nám pomáha spracovať nielen náročné situácie, ale aj vlastné emócie. Nenadarmo sa vraví, že je potrava pre dušu.

V nasledujúcich mesiacoch bude na programe nielen v „národnom“ a ostatných bratislavských divadlách, ale je aj tu u nás – v Dome umenia – pripravená široká paleta podujatí. Činohry, populárne i vážne koncerty, tanečné podujatia, výstavy… Je si z čoho vyberať. Ak vám to okolnosti umožňujú, zájdite si na niektoré z ponúkaných predstavení. Ulahodí vašej duši, odpočiniete si a určite prídete na iné myšlienky. A to sa v dnešnej uponáhľanej dobe celkom hodí…

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 17. apríla. Tento deň je Svetovým dňom hemofílie. Meniny má Rudolf.
  • 17.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 19. apríla 2024
Meniny má Jela, zajtra Marcel