V Dome umenia vystavujú fotografie i sochy

Dom umenia Piešťany otvára dve nové výstavy. Od utorka 4. októbra do 2. novembra si budete môcť pozrieť Jednoduchosť prírody, teda fotografickú tvorbu Jaroslava Vyhničku, ale tiež profilovú výstavu Štefana Kubíka k jeho nedožitým 80. rokom. Tá bude mať svoju vernisáž v utorok 4. októbra.

Dielo Štefana Kubíka. Foto: archív DUP

Jaroslav Vyhnička sa dostal k fotografii menej tradičným spôsobom. Ako hudobník a skladateľ hľadal nové podnety a inšpiráciu pre svoju tvorbu. Našiel ju v prírode. Blízky vzťah k nej mal od útleho veku, keď ho rodičia a starí rodičia učili rešpektu a úcte. „Vždy, keď sa naskytlo pekné počasie a bol voľný čas, vybrali sme sa na rodinný výlet alebo som sa šiel len tak prejsť a vyvetrať si hlavu,“ povedal Vyhnička.

Prvé fotografické pokusy zaznamenával pomocou mobilného telefónu, toto médium však technicky nevyhovovalo zachyteniu rýchlo sa meniacej divokej prírody. „Postupom času som cítil, že z fotografií chcem dostať oveľa viac. Mobil tieto možnosti neposkytoval. Môj prvý fotoaparát bol kompakt a následne som prešiel na bezzrkadlovku,“ dodal.

Vyhnička sa fotografii venuje štvrtý rok a považuje ju za súčasť svojho každodenného života. Okrem zaznamenávania prírodných divov a krás chce svojou tvorbou poukazovať na ekologické problémy a témy súvisiace s ochranou životného prostredia, ktoré sú často prehliadané.

Profilová výstava Štefana Kubíka je prierezom jeho tvorby s akcentom na sochu v dialógu s kresbami a skicami. Autorova tvorba sa vyznačuje svojbytným spôsobom spracovania materiálu – dreva, majstrovským ovládaním priestoru a tvaru. Ťažisko výstavy tvorí kresba a komorná sochárska tvorba z pozostalosti autora. Súčasťou výstavy sú unikátne modelettá – sošky malých rozmerov so skrytou monumentalitou.

O umení a Kubíkovej životnej ceste sa dozviete viac na slávnostnej vernisáži v utorok 4. októbra o 17. hodine.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 22. apríla. Tento deň je Dňom zeme a Svetovým dňom modlitieb za kňažské a rehoľné povolania. Meniny…
  • 22.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 23. apríla. Tento deň je Svetovým dňom kníh a autorských práv. Meniny má Vojtech.
  • 23.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
streda, 24. apríla 2024
Meniny má Juraj, zajtra Marek